NICOLAE BREBAN, PUTEREA NEVAZUTA
Colectia Biblioteca Ideea Europeana Roman
De ce, oare, ne intrebam, ii inlesnise Gratian Porumb omului pe care-l dispretuia aceasta fapta, aceasta grava injustitie? Nu stim, dam din umeri, privim in stanga, privim in dreapta, dar de nicaieri nu ne vine un ajutor cat de cat, un raspuns. Si nu ne ramane atunci, insistenti cum suntem, decat sa ghicim: trebuia oare, in imaginatia infierbantata de noua si ciudata sa aventura a tanarului trebuia oare ca prietenul sau Bizoniu, sa coboare si in "lumea Cealalta" care, ha, ha, se afla tot in lumea noastra, in lumea celor nevazuti? (Nicolae Breban)
Puterea nevazuta este cel de-al treilea volum din tetralogia Ziua si noaptea, care are ca supratema relatia maestru-ucenic.
ION IANOSI, EU SI EL . INSEMNARI SUBIECTIVE DESPRE CEAUSESCU
Ion Ianosi are un ciclu de carti "ciclul moralitatilor" in care exista o seama de reflectii despre timpul nostru, despre ce se intampla cu noi azi in raport cu prezentul si cu trecutul imediat; este de admirat curajul sau de a-si afirma "inoportunitatile" (ghilimele obligatorii). Eu am citit recent o carte a lui Ion Ianosi despre Ceausescu, o carte de care nu s-a facut aproape deloc caz; Eu si El e o carte iesita din comun, da, acest volum face parte din categoria cartilor exceptionale. E o carte in care este vorba despre noi toti, cei din epoca ceausista; e scrisa dupa '91 si e publicata tarziu. Aceasta carte mi se pare o marturisire foarte pretioasa a unui intelectual care a traversat o epoca cum este cea de care ne-am despartit in '89, si in care traim in prezent. Ianosi a simtit nevoia, cum spune si in carte, unei exteriorizari, pentru ca epoca "cei 25 de ani de dictatura absurda, grotesca" nu putea sa nu lase niste urme adanci in sufletele noastre si ale celor care au fost obligati sa traiasca in aceasta epoca; vom gasi acolo o foarte interesanta fiziologie a dictatorului, a tiranului, ca si a celor care au fost obligati sa-i suporte
tirania " (Gabriel Dimisianu)
AURA CHRISTI, MARILE JOCURI
Colectia Biblioteca Ideea Europeana
Roman, vol. III
Un roman al crimei, al dezmatului si al erotismului maladiv, esuand in siajul stoicilor
intr-un suicid, tratat drept o implinire prin moarte. Un roman intunecat, cu vinovati pierduti in hatisurile amoralitatii, cu frati incestuosi si sfinti invinsi de moartea celor dragi, psalmodiind, in ciuda acesteia "din subteranele intunecatelor suferinte" vointa de putere, vointa de a crede intr-o lume cariata, pierduta in valea unui declin fara sfarsit. Un tur de forta acest roman (vol.III din tetralogia Vulturi de noapte), acest poem epic al existentei si mortii, al credintei si viului, al tradarii si iubirii. Un veritabil montagne ruse, avand ca supratema relatia maestru-ucenic si revedincandu-se explicit din ilustra traditie a marilor romancieri ai epocii de aur a literaturii ruse. Cititorul indragostit de intriga, de actiune va urmari cu sufletul la gura hatisul epic propriu-zis; cel in care se uraste, se iubeste, se ucide, se moare, in care incap incestul, tradarea, fapta, in care se intampla lucruri de povestit mai departe, cu mana la gura a uimire, a curiozitate "tramatica"
Pe fundalul unei intrigi stranse, palpitante, pe care cititorul o va putea descoperi cu incantarea iubitorului de povesti, marile jocuri ale Aurei Christi sunt, inca o data, coplesitoare" (Irina Petras)
AURA CHRISTI, BANCHETUL DE LITERE
Colectia Istoria mentalitatilor
Dialoguri. O carte-eveniment, alcatuita din dialoguri cu Ana Blandiana, Nicolae Breban, Augustin Buzura, Ion Ianosi, Gabriela Melinescu, Irina Petras, Dumitru Radu Popa, Alex Stefanescu si Ion Vianu. Un manual indirect de istorie, realizat de cunoscutul scriitor (romancier, poet si eseist) in baza marturiilor unor oameni de cultura de prima mana, posibile modele europene, care "in falsa tranzitie interminabila" aleg, iar si iar, vocatia, atipica meserie de scriitor, ramanand "martori impartiali si atenti" mereu in prim plan. O carte extrem de densa, actuala, un fragment dintr-o posibila istorie a mentalitatilor.
NICOLAE BREBAN, SPIRITUL ROMANESC IN FATA UNEI DICTATURI Editia a IV-a Colectia Istoria mentalitatilor
"Eseul brebanian e o cronica superior elaborata; inventarul evenimentelor agonale din ultimii cincizeci de ani de trecut romanesc. Dar o cronica ce-si tradeaza genul prin insusi faptul ca interesul trecerii in revista a bataliilor si eroilor lor nu se indreapta spre cunoasterea in sine a circumstantelor. La Breban lupta e un semn al vitalitatii si, in plus, singura lupta care il pasioneaza, care are necesarele insemne de noblete menite sa o diferentieze de incaierarile triviale, e lupta cu armele spiritului" (Ovidiu Pecican)
Noiembrie 2006