Asasinul orb
de Margaret Atwood
Roman castigator al PREMIULUI BOOKER in anul 2000
"La zece zile de la sfarsitul razboiului, sora mea Laura a cazut cu masina de pe un pod."
Asa isi ncepe povestea Iris Chase, rememorand dupa mai bine de cincizeci de ani misterioasa moarte a Laurei. O poveste fascinanta despre doua surori si secretele lor, in care adevarul pandeste dupa fiecare pagina, dar abia la sfarsit se arata, naucitor de neasteptat. Plasat pe fundalul istoric al secolului douazeci, Asasinul orb este o poveste extraordinara despre aduceri aminte, intriga si tradare.
Fecioara din piatra
de Barry Unsworth
Un roman minunat, superb scris si captivant
In romanul Fecioara din piatra totul se declanseaza in momentul in care Simon Raikes, expert englez in conservare, soseste in Italia pentru a restaura o statuie a Fecioarei, capodopera a goticului venetian, veche de cinci secole. Frumusetea si misterul sculpturii il tulbura, incitandu-l sa caute raspunsuri la numeroase intrebari legate de originea acesteia.
Poveste de iubire
de Regis Jauffret
In Poveste de iubire, Regis Jauffret patrunde in pielea unui violator maniac, care se strecoara in viata unei femei, torturand-o cu prezenta si agresivitatea sa pana ce aceasta renunta la propria identitate. Ea este o modesta vanzatoare, iar el profesor de engleza, un barbat banal, care la sfarsitul vietii sale va concluziona: "Cu ea am cunoscut singura mea poveste de iubire." Din momentul in care o intalneste in metrou si decide, scurt si hotarat, ca tanara este femeia vietii sale si mama copiilor ce vor veni, se declanseaza intreaga tragedie.
Clubul Mortilor
de Charline Harris
Sookie se confrunta in acest volum cu disparitia iubitului ei, Bill. Seful acestuia, Eric, cel deopotriva infricosator si sexy, are o idee despre locul in care s-ar putea afla Bill, precum si despre motivele pentru care a ajuns acolo. Inainte sa-si dea seama, Sookie ajunge in Jackson, Mississippi, unde intra in contact cu fiintele supranaturale care frecventeaza Clubul Mortilor. Actiunile in care se implica i se pot dovedi fatale, mai ales daca punem la socoteala si faptul ca Bill a tradat-o.
Ca si celelalte volume ale seriei, si acesta are un stil aparte, captivant si expresiv. O lectura placuta si usoara, in care lumea intunecata a vampirilor ne surprinde printr-o abordare cu totul originala.
Viata din visele lui Suhanov
de Olga Grushin
Cel mai premiat roman al anului 2006
Un debut impresionant stapanire desavarsita a caracterelor si intrigii arta.The Washington Times La cincizeci si sase de ani, Anatoli Suhanov are tot ceea ce isi poate dori un om. Cu aproape douazeci si cinci de ani in urma, el si-a vandut existenta precara de stralucit artist neconventional pentru confortul material al unui inalt functionar sovietic. Odinioara crea arta; acum o cenzureaza. Trecutul lui e o umbra, reprimat pana la non-existenta.
Domnisorul Georgie
de Beryl Bainbridge
Nominalizat la PREMIUL BOOKER in 1998
Sclipitoare
Aceasta este o carte minunata: se bucura de istorie si de eternele vanitati, slabiciuni si ciudatenii ale naturii umane. EVENING STANDARD Cand domnisorul Georgie -George Hardy, chirurg si fotograf - paraseste umezeala si mizeria din Liverpoolul victorian pentru caldura si stralucirea Bosforului, oferindu-si serviciile in Crimeea, el este urmat de o mica suita a unor credinciosi adepti: Myrtle, sora adoptiva are il adora, desuetul geolog Potter si asistentul fotograf, uneori circar, Pompey Jones, toti purtati inainte, prin valul crescand de moarte si boala, de un pacat comun si misterios.
Vrajirea
de Hermann Broch
Romanul Vrajirea, tradus acum pentru prima oara in limba romana, a luat nastere in 1935, la doi ani dupa preluarea puterii de catre national-socialisti. Povestea cartii se deruleaza intr-un sat din Tirol in care taranii, subjugati de un strain ciudat, fanatic, Marius Ratti, ajung sa ucida o fata. Acesta promite locuitorilor din straturi sociale si
generatii diferite implinirea sperantelor si dorintelor lor celor mai ascunse.
Sa fugi!
de Jean-Philippe Toussaint
Roman castigator al PREMIULUI MEDICIS in 2005
In romanul Sa fugi!este vorba despre iubire, o iubire nu atat imposibila cat neatinsa, o asteptare. Cea mai mare parte a actiunii se petrece in China zilelor noastre, mai precis la Shanghai si la Beijing, un spatiu extrem de dens el insusi, sfasiat intre mizeria umana si materiala a maghernitelor si violenta bruta a insemnelor occidentale ale societatii de consum. Daca fuga este o capcana, ramanerea, statul pe loc, demisia, elibereaza. Ultima parte a actiunii romanului se petrece in insula Elba, din nou in Europa, iar chinezoaica Li Qi este inlocuita de frantuzoaica Marie.
28 Septembrie 2007