Anul acesta, cu ocazia Noptii muzeelor, MNAR invita publicul sa ia parte la o multitudine de evenimente ce vor avea loc in spatiile istorice (Sufrageria regala, Sala Tronului si Scara Voievozilor), in Galeria Nationala, in expozitia temporara Oglinzile Orientului deschisa in avanpremiera, in expozitia Cumintenia Pamantului. Aceasta nu este o piatra, precum si in curtea de onoare a muzeului.
Programul este urmatorul:
sambata, 21 mai
11.00 – 19.00: Se viziteaza cu tarif normal Muzeul K.H. Zambaccian, Muzeul Theodor Pallady si Muzeul Colectiilor de Arta. In intervalul orar 11.00 – 19.00 sunt inchise: galeriile permanente si expozitiile temporare de la sediul central al MNAR.
19.00 – 04.00: Se viziteaza in regim de gratuitate la sediul central al MNAR:
Galeria Nationala;
Spatiile istorice din corpul central al Palatului Regal;
Cumintenia Pamantului. Aceasta nu este o piatra - expozitie documentara organizata in cadrul campaniei de strangere de fonduri lansata de Ministerul Culturii pentru achizitionarea de catre stat a Cuminteniei pamantului de Constantin Brancusi (sala Auditorium)
150 de ani de la instaurarea monarhiei constitutionale in Romania - expozitie pe gardul de incinta al MNAR;
Oglinzile Orientului - expozitie eveniment deschisa in avanpremiera (parterul Galeriei Nationale);
Expozitia Oglinzile Orientului surprinde lumea plina de culoare si pitoresc a perioadei fanariote, a Dobrogei si Balcicului, a mirificului Constantinopol, dar si a Orientului Apropiat sau a nordului Africii. Pentru prima data in istoria artei autohtone, tema orientala este tratata in ansamblul ei de-a lungul a aproape doua secole. Printr-o scenografie expozitionala de exceptie sunt prezentate o suita de capodopere ale unor maestri precum: Theodor Aman, Carol Pop de Szathmari, Ion Georgescu, Nicolae Grigorescu, Iosif Iser, Stefan Popescu, Nicolae Tonitza, Jean Steriadi, Nicolae Darascu, Victor Brauner si multi altii.
Instalatia Nor de Raluca & Matei Arnautu – parterul Galeriei Nationale. In cadrul evenimentului, Instalatia Nor va surprinde vizitatorii, introducandu-i in lumea artei romanesti de inspiratie orientala;
Asociatia ANTIQVA propune programul muzical intitulat Follia ... de Noaptea Muzeelor care se va desfasura astfel:
Sufrageria regala:
19.00 – 19.15: C.Ph.Em. Bach – 12 Variations auf die Folie d'Espagne; Raluca Enea (clavecin);
19.30 – 19.45: A. Corelli – Follia; Melinda Béres (vioara baroca), Raluca Enea (clavecin);
Sala Tronului:
21.00 – 22.00: Rameau, le musicien du Roi; Csilla Juhász si Ana Maria Juhász (dans baroc), Mircea Ionescu, Melinda Béres (vioara baroca), Raluca Enea (clavecin).
In curtea muzeului atat cei mari, cat si cei mici vor putea transforma timpul de asteptare intr-o explorare muzicala prin jocul interactiv Namadeus pus la dispozitie publicului prin amabilitatea Biroului de Turism al Vienei. Totodata, vor putea viziona filme de animatie din cadrul Festivalului International Animest, selectionate special pentru aceasta ocazie.
duminica, 22 mai
11.00 – 19.00 se viziteaza cu tarif normal: Muzeul Colectiilor de Arta, Muzeul K.H. Zambaccian si Muzeul Theodor Pallady. Sediul central este inchis.
Mai 2016