Miercuri, 30 aprilie, incepand cu ora 19:00, la Casa de licitatie si galerie de arta Grimberg (Bd. Carol nr. 6) va avea loc cea de-a patra editie a Noptilor macedonskiene: „Noaptea de aprilie”, continuand seria manifestarilor dedicate implinirii a 160 de ani de la nasterea lui Alexandru Macedonski.
La eveniment vor participa poeta Denisa Comanescu, director editorial al editurii Humanitas Fiction, Mihaela Varga, critic de arta, Mihai-Daniel Gheorghe, colaborator la Academia Romana si Irina Macedonski, stra-stranepoata scriitorului Alexandru Macedonski.
Tema „Noptii de aprilie” va fi „Stilul in arta si literatura” si se va desfasura sub forma unui arc peste timp, de la sfarsitul secolului al XIX-lea - pana in prezent. intalnirea va avea ca punct de pornire articolul „Despre stil” publicat de Alexandru Macedonski in 1884:
„Dar cea d’intai conditiune (...) este neaparat intrebuintarea unui stil simplu; prin stil simplu se intelege o scriere neincarcata cu imagini, cu comparatiuni si epitete. (...) Stilul, daca nu induioseaza, daca nu desteapta cugetari intr-o ordine superioara, daca nu smulge zambetul sau lacrama, daca nu rapeste, daca nu misca, poate sa ramaie tot stil, dar varful sau se intoarce in potriva celui care-l manuieste.” Irina Macedonski: „Am descoperit articolul «Despre stil» la scurt timp dupa ce am recitit proza lui Alexandru Macedonski, mai putin cunoscuta astazi, insa nu mai putin valoroasa decat poezia sa. Proza lui Macedonski m-a surprins prin lejeritatea stilului si printr-un anumit sentiment de eliberare din «corsetul canonic». Parea ca proza sa ar fi fost scrisa mult mai aproape de timpurile noastre, in vremea lui Camil Petrescu si a gruparii din jurul cenaclului Sburatorul care a pledat pentru stilul «anticalofil», eliberat de metafore si epitete, sincronizand, astfel, literatura romana cu literatura europeana din acea perioada.”
La Noaptea de aprilie publicul va asista la o dezbatere care va incerca sa raspunda la intrebari precum:
Importanta stilului literar azi mai are puterea sa delimiteze curente literare si orientari estetice asa cum obisnuia in secolul al XIX-lea si in perioada interbelica?
Care sunt acei autori contemporani care au inovat la nivel de stil si astfel si-au creat propriul public si recunoasterea internationala?
In ce masura stilul literar si artistic preferat de un public este, poate, legat de... stilul de viata/nivelul de trai?
Mihai-Daniel Gheorghe: ,,Daca vorbim despre stil la Alexandru Macedonski, vorbim automat despre o maniera de a judeca viata in general si literatura in particular. Scriitorul a fost, am spune astazi, un om cu stil. De la aspectul vestimentar la croiala ideilor literare, nimic nu a scapat privirii atente a acestui elegant artist. Macedonski se facea remarcat, in primul rand, prin prezenta sa, si asta inainte ca lumea sa ii citeasca scrierile. Oamenii il recunosteau dupa joben, dupa costumul-redingota, dupa cravatele mari de matase, dupa bastonul de fildes si dupa lucitoarele inele care ii impodobeau mai mereu degetele.
Acest aspect ingrijit al omului de zi cu zi a trecut si in literatura sa – articole-program ne infatiseaza un estet, un autor care cauta frumusetea ca forma de sublim in Arta. Macedonski – desi a scris ciclul Noptilor – este un poet solar, luminos, diurn. Totul se intampla la vedere in opera sa. Faptul ca a fost un bun teoretician al literaturii l-a facut sa fie foarte exigent cu propria-i creatie – si astfel, Macedonski a dat, ca nimeni altul, stralucire literaturii noastre, prin arta sa cu irizari de diamant.”
Sursa foto: modernism.ro