Ilustratii si proiectii video intr-o noapte alba de povesti – la Galeria MORA
12-13 Iunie 2009 - Noaptea Alba a Galeriilor
Galeria MORA sta treaza de Noaptea Alba a Galeriilor si va prezenta lucrarile a 2 tineri artisti: o ilustratoare britanica - Jhinuk Sarkar si un artist audio-video roman - George Ionescu.
Lucrarile lor, desi create cu mijloace si tehnici artistice diferite, in contexte si pe baza unor experiente diferite, pastreaza o latura comuna foarte importanta: ambele vorbesc despre povestile sau istoriile altora, accentuand impresiile, perspectivele si expresiile personale legate de acestea.
Incepand cu orele 21:00 si pana la ora 2 de cu ziua, cei doi artisti sunt povestitori ai unor istorii reinterpretate, construind pentru vizitatorii galeriei MORA o noapte a povestilor, o noapte de Voices Over.
“Cuvintele poarta traditii, proverbe si mituri. Toate poarta un mesaj, o poveste, o experienta si evoca un sentiment, o amintire, o imagine”, spune Jhinuk Sarkar. “Myths between the lines” etaleaza jurnalul de calatorie al artistei - ilustratii ale unei calatorii printre istorii, traditii, obiceiuri, povesti si intalniri personale. Aceasta unica transformare vizuala a experientelor sale ia forma unor creaturi variate, construite cu hartie, cerneala, creion si lumina. Animalele se imbina, gandurile se combina, cuvintele se rasucesc inauntrul si inafara fiecaruia. Aceste emotii si amintiri lasa umbre, creeaza lumini si reveleaza imagini care invita privitorii sa recreeze propriile fraze, propriile povesti in interiorul lucrarilor. Lucrarile lui Jhinuk se adreseaza celor care savureaza detaliile intr-o istorie la fel de mult pe cat apreciaza si imaginea completa.
George Ionescu propune o noapte de film experimental la Galeria MORA. El s-a hotarat sa ne spuna o poveste pe baza uneia deja narate de catre Lars Von Trier and Jørgen Leth in 2003, intr-un documentar (The five Obstructions sau De Fem benspænd) care includea sectiuni ale filmului experimental The Perfect Human, realizat de cei doi in 1967. Lars von Trier a trasat un set de 5 constrangeri pentru Jørgen Leth, pe baza acestora urmand ca acesta din urma sa creeze 5 remake-uri ale The Perfect Human. Ceea ce descopera George Ionescu prin repunerea in intrebare a libertatii de creatie, la care se si refera prin acest proiect, este ca limitele hranesc creativitatea. Prin video-urile sale, reinterpretari, repovestiri ale documentarului danez, George incearca sa ilustreze faptul ca libertatea adevarata, absoluta (intr-o perspectiva similara cu cea a lui Lars Von Trier), este posibila doar in masura in care nu exista constrangeri. Daca ideea unui lucru este, de exemplu, sa fie rau, de nefolos, neplacut etc., maximul sau va fi atins atunci cand acesta va fi facut rau, nefolositor, neplacut etc.
George isi traseaza propriul set de reguli, de constrangeri care transcend in necesitati pentru creatiile sale, parti ale lucrului ce trebuie sa devina, in cautarea unei libertati absolute. Un set de 5 constrangeri diferite, de aceasta data: “The five things that should be”.
Noaptea Alba a Galeriilor este noaptea de 12-13 iunie 2009, care incepe in Bucuresti seara la orele 19:00 si se inchide la 04:00 dimineata.
Cea de-a treia editie a Noptii Albe Galeriilor reuneste un numar record de galerii, centre de arta contemporana si spatii alternative bucurestene: 28.
Peste 80 de artisti expun sau performeaza in noaptea de 12 spre 13 iunie incepand cu orele 19.