Noaptea Muzeelor (19 mai 2018) la Muzeul Municipiului Bucuresti
International Museum Day / Ziua Internationala a Muzeelor este o sarbatoare cu o lunga traditie in intreaga lume, initiata de catre Consiliul International al Muzeelor (ICOM). Aceasta a fost organizata pentru prima data in 1977 si este sarbatorita in fiecare an in ziua de 18 mai. Tema editiei din 2018 este „Hyperconnected museums: New approaches, new publics”.
Cu ocazia Zilei Internationale a Muzeelor, in ziua de vineri, 18 mai 2018, accesul este gratuit la toate sediile Muzeului Municipiului Bucuresti (intervalul orar 10.00-18.00).
Noaptea Europeana a Muzeelor a ajuns in acest an la Editia a XIV-a. Evenimentul este initiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta, iar in tara noastra este coordonat de Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania. Muzeul Municipiului Bucuresti participa si la aceasta editie, invitand publicul la cele opt muzee deschise din componenta sa care isi intampina vizitatorii in nocturna.
Accesul este gratuit cu ocazia Noptii Muzeelor din 19 mai 2018, incepand cu ora 18.00. Muzeul Municipiului Bucuresti reprezinta un complex muzeal amplu, de importanta nationala, cu un patrimoniu diversificat si numeros, reprezentativ pentru dezvoltarea orasului Bucuresti.
De Noaptea Muzeelor, Muzeul Municipiului Bucuresti (MMB) a pregatit un program extrem de variat, cu spectacole de teatru, statui vivante, concerte, observatii astronomice daca cerul este senin si reconstituiri istorice, organizate la muzeele si casele memoriale ale MMB, in functie de specificul acestora. Toti cei interesati sunt invitati sa descopere expozitiile noastre intr-un mod inedit, facand o plimbare nocturna prin istoria, cultura si arta Bucurestiului.
MMB prezinta, in avanpremiera, cateva repere, cu mentiunea ca anul acesta Muzeul Victor Babes nu participa la Noaptea Muzeelor, aflandu-se in proces de reamenajare.
Palatul Sutu (Bd. I.C. Bratianu, nr. 2) ofera vizitatorilor reprezentatii ale grupului ”Redescopera Istoria”, trei spectacole diferite ale Teatrului MASCA, precum si un concert extraordinar, la miezul noptii, cu soprana Arlinda Morava si Bucharest Ladies Cvintet. Situat in Piata Universitatii, Palatul Sutu este una dintre cele mai vechi resedinte aristocratice din Bucuresti, unul dintre putinele imobile ramase nemodificate de mai bine de 150 de ani. La Palatul Sutu pot fi vizitate expozitiile „Timpul Orasului”, „Fizionomii unificatoare «Toti in unu»-Povestea unui proiect de tara”, „Razboiul intre mit si arta”, „JÓZEF PIŁSUDSKI – om de stat al Poloniei si Europei”, „Imagini ale invizibilului” si expozitia outdoor de fotografie InstantA.
Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victorei nr. 151) invita publicul sa participe la doua spectacole cu actorii Irina Movila, Marius Bodochi, Vitalie Bichir, Dorin Enache, Vlad Brumaru, Lorena Sanda, Ana Dumitrescu si Mihnea Ghinea, carora li se alatura instrumentistii Cristian Soleanu si Constantin Urziceanu. Teatrul MASCA va avea si aici trei spectacole. La Casa Filipescu-Cesianu pot fi vizitate expozitiile „Muzeul Varstelor” si „Zeite si samani in credintele stravechi. Plastica antropozoomorfa – de la arta la identitate”.
Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” (Bd. Lascar Catargiu nr. 21) va avea deschisa noua expozitie permanenta „Descoperim impreuna Universul: Expozitie de Astronomie" al carei subiect este sistemul solar, cel care va invita la explorarea acestuia, planetele, stelele si galaxiile, scopul principal al expozitiei fiind ilustrarea locului nostru in Univers.
Muzeul Theodor Aman (Str. C.A. Rosetti nr. 8) poate fi de asemenea vizitat si ofera doua reprezentatii ale Teatrului Masca. Muzeul Theodor Aman este amenajat intr-una dintre cele mai frumoase resedinte particulare din Bucuresti, construita in anul 1868 dupa proiectele si planurile proprietarului.
Muzeul George Severeanu (Str. Henri Coanda nr. 26) il are ca invitat special pe Tudor Anghelescu, artistul pregatind un concert de chitara clasica. Vizitatorii pot asculta, de asemenea, When Violin Meets Guitar (cu Natalia Colotelo Pancec si Emilian Florentin Gheorghe). Poate fi vizitata noua expozitie permanenta „Pe urmele trecutului. Colectia «Maria si Dr. George Severeanu».
Muzeul Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici nr. 1) va fi animat de statuile vivante ale Teatrului MASCA, iar Maria Chifu (fagot), Olga Podobinschi (pian), Mihaela Pletea (soprana), Radu Valcu (chitara) si Alexandra Poenaru (balerina) au pregatit un concert extraordinar. Colectia de arta populara a muzeului dr.Nicolae Minovici s-a intors «acasa» si va putea fi admirata in expozitia «Vila Dr. Nicolae Minovici»: RESTITUTIO. Este deschisa publicului si expozitia „stiinta si Etnicitate. Cercetarea Antropologica in Romania anilor ’30”.
Colectia de Arta Ligia si Pompiliu Macovei (Str. 11 Iunie nr. 36-38) va gazdui un concert sustinut de suprana Diana Tudor si pianistul Alexandru Burca si, desigur, intreaga colectie poate fi admirata de iubitorii de arta.
Muzeul Frederic Storck si Cecilia Cutescu-Storck (Str. Vasile Alecsandri nr. 16) este deschis si organizeaza o prezentare de film documentar despre Casa Storck, realizat de Casa de Productie Aromanii pentru Muzeul Municipiului Bucuresti.
Pentru a vedea programul detaliat al evenimentelor MMB organizate de Noaptea Muzeelor, va invitam sa accesati http://muzeulbucurestiului.ro, sa va abonati la newsletter si sa cautati suplimentul dedicat Noptii Muzeelor din ziarul gratuit „Bucuresti in 5 minute”.
Foto: ghidulmuzeelor.cimec.ro