Mai intai a fost noaptea muzeelor, care are deja o frumoasa traditie, iar exemplul "noptii albe de cultura" a fost urmat de curand de galeriile de arta. Invidiosi pe succesul Noptii Muzeelor, cei de la centrele culturale straine din Bucuresti s-au gandit sa demareze o Noapte a Institutelor Culturale, care sa-i atraga pe bucuresteni la manifestari artistice, dar si gastronomice, de-a lungul a 12 ore de seara si noapte. Initiativa apartine Centrului Cultural Maghiar si a fost imbratisata cu entuziasm de toate celelalte institutii similare, in plus si de Institutul Cultural Roman, patronul centrelor romanesti din strainatate.
La ineditul program vor participa 10 institute culturale, mai toate care activeaza in capitala Romaniei: British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Delegatia Wallonie-Bruxelles la Bucuresti, Institutul Goethe, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Roman, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultura si Institutul Polonez. Evenimentul Noptii Institutelor Culturale Straine, in premiera nationala, va avea loc in noaptea de 22 spre 23 iunie (practic, o zi a lipsit ca sa aiba loc chiar in Noaptea de Sanziene!). De la ora 18 pana la ora 6 dimineata, in cele zece institute participante, bucurestenii pot spicui din ofertele culturale europene: concerte, filme, expozitii, spectacole de dans si altele, pot participa la concursuri de cultura generala sau pot gusta din specialitatile gastronomice nationale. Nu este prima oara cand centrele culturale straine colaboreaza intre ele, dar premiera e data de faptul ca acum o fac toate la un loc si simultan, in noaptea aleasa pentru eveniment. Cei 10 nu au de gand sa se opreasca aici: daca momentul va fi o reusita, si nimic nu ne impiedica sa credem ca asa va fi, ei au ca obiectiv sa organizeze si anul viitor, in aceeasi perioada calendaristica, Noaptea Institutelor Culturale in Bucuresti. Totodata, ei au de gand initierea concomitenta a acestui eveniment cultural si intr-o alta capitala europeana, evident cu participarea si a Institutului Cultural Roman din tara respectiva.
Nu numai delicii artistice si culturale ii asteapta pe bucurestenii sau cetatenii straini care vor fi degustatori ai noptii cu pricina, ci si specialitati culinare delicioase, care vor fi pregatite special pentru aceasta ocazie de specialisti in bucatariile locale ale tarilor implicate. Astfel, Institutul Cervantes isi va asezona programul : desfasurat in mica, dar superba gradina a cladirii din Marin Serghiescu 12 (zona Bisericii Armenesti) : cu mancaruri si bauturi specific hispanice: tortilla si sangria. Luminita Marcu, actualul ofiter de presa al asezamantului din Serghiescu, a explicat tacticos ca tortilla nu este o tocanita sau ce mai crede lumea; ce este ea cu adevarat, veti afla numai daca veniti vineri noaptea in gradina de la Cervantes...
Institutul Polonez are un sediu, pe langa Arcul de Triumf, dar, cum acesta este prea mic, va apela la prietenii maghiari, cu un sediu mai spatios, conform doctrinei Visegrad. Ei isi momesc admiratorii si cu o specialitate de varza, care, a spus reprezentantul institutului, spera sa nu fie... "a la Cluj", ci "a la polonnaise"!
De departe, programul-maraton il are Institutul Francez. Pe scurt, acesta ofera, la sediul sau din Dacia 77, doua concerte cu Alexis HK (orele 19 si 21), concerte filmate cu Mano Negra si M (la ora 22), scurtmetrajele mute ale lui Chaplin acompaniate la acordeon de Emy Dragoi; de la miezul noptii se proiecteaza filmul-fluviu "La vie en rose", despre viata iconului Edith Piaf, urmat de o proiectie-surpriza, cu 25 de videoclipuri semnate de Michel Gondry (unul dintre cei mai mari creatori de gen, acum si un important regizor de lungmetraj): Beck, Bjork, The Chemical Brothers, Daft Punk, The White Stripes, Massive Attack..., un adevarat regal. De la ora 3, se servesc cornuri calde si cafea neagra, in buna traditie galica.
Chiar si centrele care au un program mai restrans ofera momente de varf, mari surprize prin calitatea lor. British Council prezinta, dupa ora 22, filmul "24 Hour Party People", capodopera lui Michael Winterbottom despre scena muzicala ’70-’80 din Manchester si despre tragedia si redemptiunea trupei Joy Division. Delegatia belgienilor valoni nu are un sediu propriu, dar il prezinta la sediul ICR pe celebrul detectiv Tintin si pe creatorul sau, Herge (prin vernisajul unei expozitii, o proiectie de desene animate adaptate dupa BD-uri si lansarea ultimelor doua albume Tintin in romana). Institutul Cervantes va proiecta, in curtea interioara, cel putin doua filme de referinta: mai vechii "Corbi" (1975) ai lui Carlos Saura si "Intacto" (2001), unic in ultima vreme prin stranietatea lui, dar si, in salonul interior, scurtmetraje din 2006. Institutul Italian nu se lasa mai prejos si va proiecta, la ora 21, "Vocea lunii" (1990), ultimul film semnat de legendarul Federico Fellini, avandu-l pe comicul Roberto Benigni ca protagonist.
22 iunie 2007