In spatele lui, in culise, strangand in maini statueta aurita, Scorsese avea ochii in lacrimi. Nominalizat in 2007 pentru a sasea oara intr-un sfert de secol la premiile Oscar, new-yorkez-ul in varsta de 64 de ani a plecat de cinci ori cu mana goala de la ceremonie. "Cartita" este un thriller sangeros si complex, despre mafia irlandeza din Boston. "Taurul furios" (1981), "Ultima ispita a lui Iisus" (1989), "Baieti buni" (1991), "Bandele din New York" (2003), "Aviatorul" (2005): constituie lista deceptiilor pentru Scorsese, in ceea ce priveste Oscarul pentru regie.
Descendent al unor imigrati italieni, nascut in 1942 si crescut in cartierul "Mica Italie", unde a cunoscut personaje care vor marca operele sale, Scorsese a privit intotdeauna cu un soi de filozofie aceste esecuri, spunand ca nu doreste un Oscar "din mila". "Am spus intotdeauna ca pentru mine mai importanta este opera". "Cartita" a devenit si primul sau film recompensat cu un premiu Oscar pentru cel mai bun film. Lungmetrajul a castigat, de asemenea, premiul pentru montaj si pentru scenariu adaptat, pentru Thelma Schoonmaker si, respectiv, William Monahan. La ceremonia de duminica seara, trei dintre distinsii colegi ai lui Scorsese au deschis plicul care anunta premiul pentru cel mai bun regizor: Steven Spielberg, George Lucas si Francis Ford Coppola. Au urmat ovatii si fluieraturi, in mod evident. "Multumesc, multumesc", a declarat Scorsese, continuand: "Puteti verifica plicul inca o data?". "Atatia oameni si-au dorit acest lucru pentru mine, pe parcursul anilor... medici, straini... acest premiu va este dedicat!". Scorsese a suferit o mare infrangere in urma cu doi ani, cand Oscarul i-a fost "suflat" de Clint Eastwood pentru "O fata de milioane". Atunci, filmul sau "Aviatorul" fusese nominalizat la 11 categorii de premii. Regizorul a suferit o mare infrangere si cand lungmetrajul sau "Gastile din New York" a fost nominalizat la zece categorii. "Cartita" este cel mai comercial film al lui Scorsese si a avut incasari de 278,2 milioane de dolari in lumea intreaga. Scorsese este, pe de o parte, mai bun decat Robert Altman si Alfred Hitchcock, care au fost nominalizati de cate cinci ori la premiile Oscar si nu au castigat niciodata. Altman a primit un Oscar onorific anul trecut. Alfred Hitchcock a fost si el onorat cu un Oscar pentru intreaga cariera. Istoria premiilor Oscar este plina de mari regizori care au suferit esecuri si nu si-au auzit niciodata numele printre castigatori, printre ei numarandu-se Stanley Kubrick si King Vidor. (D.M.)
Lista castigatorilor la Oscar
Academia Americana de Film a acordat urmatoarele premii, la ceremonia desfasurata la Kodak Theatre din Los Angeles:
Cel mai bun film: "Cartita"/"The Departed"
Cel mai bun regizor: Martin Scorsese pentru "Cartita"/"The Departed"
Cel mai bun actor in rol principal: Forest Whitaker (foto stanga) pentru "Ultimul rege al Scotiei"
Cea mai buna actrita in rol principal: Helen Mirren (foto dreapta) pentru "The Queen"
Cel mai bun film strain: "Das Leben der Anderen"
Cel mai bun actor in rol secundar: Alan Arkin pentru "Fiecare se crede normal"/"Little Miss Sunshine"
Cel mai bun film de animatie: "Mumble cel mai tare dansator"/Happy Feet
Cel mai bun scenariu adaptat: "Cartita"/"The Departed"
Scenografie: "Labirintul lui Pan"
Cel mai bun machiaj: "Labirintul lui Pan"
Cel mai bun scurtmetraj de animatie: "The Danish Poet"
Cel mai bun scurtmetraj: "West Bank Story"
Montaj de sunet: "Scrisori din Iwo Jima"
Mixaj de sunet: "Dreamgirls"
Costume: "Marie Antoinette"
Imagine: "Labirintul lui Pan"
Efecte speciale: "Piratii din Caraibe: Cufarul omului mort"
Cea mai buna actrita in rol secundar: Jennifer Hudson pentru "Dreamgirls"
Cel mai bun documentar de scurtmetraj: "The Blood of Yingzhou District"
Cel mai bun documentar de lungmetraj: "Un adevar care deranjeaza"/"An Inconvenient Truth"
Cea mai buna coloana sonora originala: "Babel"
Cel mai bun scenariu original: Michael Arndt pentru "Fiecare se crede normal"/"Little Miss Sunshine"
Cel mai bun cantec original: "I Need to Wake Up" " Melissa Etheridge pentru "Un adevar care deranjeaza"/"An Inconvenient Truth"
Montaj: "Cartita"/"The Departed"
Noapte de groaza la TVR 1
Initiativa, laudabila de altfel, a TVR de a transmite in direct ceremonia de decernare a premiilor Oscar a fost din pacate distrusa de prestatia lamentabila a celor doi "specialisti" in filme si tinute haute couture Ada Roseti si Bogdan Stanescu. Situandu-se pe pozitii de superioritate fata de vedete cunoscute si idolatrizate de o lume intreaga, cei doi comentatori aproape anonimi, platiti din banii contribuabililor, s-au remarcat prin critici gratuite la adresa unor staruri care au scris o pagina importanta din istoria cinematografiei. "Kate Winslet arata la varsta ei mai prost decat Hellen Mirren la a ei", spunea la un moment dat Ada Roseti, o remarca lipsita de sens venita din partea unei persoane care nu exceleaza nici prin aspect fizic si nici prin coerenta. Nici macar micuta Abigail Breslin n-a scapat ochiului vigilent al Adei Roseti. Colegul sau, oxigenatul Bogdan Stanescu, ii tinea fericit isonul. Nici lui nu-i plac Celine Dion, Beyonce Knowles si nu l-a impresionat absolut deloc rochia lui Hellen Mirren (semnata Christian Lacroix). Oare cate rochii Christian Lacroix o fi vazut Bogdan Stanescu la viata lui? Amandoi l-au caracterizat drept terminat (ingenuncheat de batranete) pe Peter O'Toole. Traducerea a fost si ea chinuita de hohotele de ras ale Adei Roseti, care a gustat din plin glumele gazdei ceremoniei, Helen DeGeneres, spre deosebire de unii telespectatori care au preferat sa mearga la culcare si sa afle castigatorii din alta parte in ziua urmatoare. (Camelia CIOBANU)