Cu filmul "O noapte la muzeu", care ruleaza de azi la Bucuresti si la Cluj, mai tanarul actor Ben Stiller, impreuna cu veteranul intr-ale hazului pe ecrane Robin Williams, i-a scos pe americani la cinema de Sarbatori.
Astfel, cu personajul Larry Daley, gardian intr-un muzeu unde toate exponatele prind viata si incep sa-si faca de cap peste noapte, Stiller a adunat incasari de peste 191 de milioane de dolari, de pe 22 decembrie, de cand ruleaza in SUA. In primele trei saptamani, productia, care a avut un buget de 120 de milioane de dolari, a stat pe locul I in box-office-ul american.
Comedia cu program educativ, pentru potentialii vizitatori de muzee, a prins chiar si la publicul din alte tari, ceea ce a ridicat incasarile la un total de 342 de milioane de dolari. De pe urma filmului n-a avut de castigat doar Hollywoodul.
Dupa premiera, Muzeul de Istorie Naturala din New York, a carui fatada a aparut pe pelicula, a avut cu 20% mai multi vizitatori decat in restul anului. Povestea spusa cu umor cald si filmata cu destule efecte speciale cat sa-ti tina ochii mereu pe ecran, in ciuda schemei lipsite de pretentii, si-a atins astfel scopul.
Roosevelt il ajuta pe Stiller
Pe Ben Stiller publicul iubitor de comedii relaxante il stie din filme de genul "There’s something about Mary"/"Mary cea cu vino-ncoa" (1998), unde a avut-o partenera pe Cameron Diaz, sau "Zoolander" (2001), unde l-a avut de infruntat pe Owen Wilson, colegul sau de echipa din remake-ul "Starsky&Hutch" (2004).
In "O noapte la muzeu", Wilson ii devine din nou rival, de data asta insa unul mititel si extrem de enervant: Jedediah, cautator de aur in Vestul Salbatic. Acest explorator cam necioplit, dar foarte curajos, se numara printre exponatele care, de la figurinele mici, asa cum e el, pana la scheletul de Tyranosaurus Rex, misuna noaptea prin muzeu. Totusi, nu blondul Wilson il sustine pe Stiller in misiunea de a tine muzeul sub control pe ecran si a aduce vizitatori.
Actorul Robin Williams pune umarul la succesul filmului, de data asta in rolul celui de-al 26-lea presedinte american Theodore Roosevelt, alintat Teddy, si simplu exponat din muzeul adus la viata. Asa cum si-a obisnuit publicul, Williams face un personaj ferm in comportament, plin de mostre de intelepciune, dar de fapt foarte bland, cald si vulnerabil.
Mumii intoarse la viata, cum e cea a faraonului Akmenrah in aceasta comedie, care starnesc haos in jurul lor, s-au mai vazut pe ecrane. Chiar si oameni care nimeresc intr-o lume de semeni de-ai lor de marimea degetelor s-au tot vazut, de la "Calatoriile lui Gulliver", povestite de scriitorul Jonathan Swift, incoace.
Filmul "O noapte la muzeu" nu abunda in elemente originale, dar isi duce povestea intr-un mod placut, accesibil si chiar tonic, de la un capat la celalalt. In plus, cu toate efectele speciale si hazul pe care-l degaja personajele, publicul cel mai tanar poate ajunge sa priveasca intr-adevar cu alti ochi exponatele din muzee si chiar istoria.
Schelete "miscatoare"
Asta face si gardianul Larry Daley (Ben Stiller), barbat divortat si in plina criza existentiala. In prima sa noapte in slujba de la muzeu, care pare foarte comoda, colegii gardieni ii pun in mana cheile, lanterna si instructiunile pe care insa nu le ia in seama. Asteptandu-se la o noapte usoara, adoarme pe scaun. La trezire, il asteapta insa o surpriza.
Scheletul lui T-Rex se plimba nestingherit prin muzeu. Cum o vor face, de fapt, leii si mamutii, hunii in frunte cu Attila cel napraznic si neanderthalienii. Singurul mod in care le poate face fata e sa-si reciteasca lectiile de istorie si de biologie.
Despre Peter Pan
Comedie contra drama
Pe Robin Williams, publicul s-a obisnuit sa-l vada in comedii savuroase. Totusi, el a castigat aprecierea specialistilor cu roluri de alta factura, in drame ca "Good Will Hunting" (1997), care i-a adus si Premiul Oscar pentru rol secundar.
Compania tinerilor actori pare sa-i priasca, pentru ca in filmul care i-a adus Oscarul i-a avut parteneri pe Matt Damon si Ben Affleck. Printre rolurile sale de comedie construite cu multa delicatete si tandrete se numara si cel din "Hook" (1991), unde joaca un Peter Pan matur si amnezic.
Catalina George