Ultimul volum din seria "Harry Potter" a fost pus in vanzare in noaptea de vineri spre sambata, la ora 02.00, in mai multe librarii din Bucuresti, unde cateva sute de cititori, in majoritate adolescenti, au venit sa-si cumpere editia in limba engleza.
"Harry Potter and the Deathly Hallows" - al saptelea si, totodata, ultimul volum din franciza creata de J. K. Rowling - a fost inconjurat de un suspans din ce in ce mai mare in ultimele zile, cand mai toti fanii s-au intrebat daca va muri sau nu tanarul vrajitor la sfarsitul seriei. In timp ce unele ziare au dezvaluit finalul in editiile lor de vineri, multi potter-maniaci au preferat sa nu caute asemenea informatii pentru a nu-si strica surpriza.
Nici cititorii romani care au facut noapte alba pentru a-si procura un exemplar nu pareau sa se grabeasca sa afle daca Harry Potter va supravietui. Vineri noapte, cei care au cumparat editia britanica de la Librariile Carturesti, Noi sau Humanitas Kretzulescu erau multumiti ca au pus mana pe carte, dar putini dintre ei au intors-o rapid pentru a citi ultimele cuvinte: "All was well" (Totul mergea bine).
Spre deosebire de 2005, cand polul distractiei a fost strada Arthur Verona de langa Carturesti, anul acesta, fanii din Bucuresti ai personajului s-au impartit intre mai multe librarii.
Cea mai mare animatie, la Carturaresti
Cea mai mare animatie a fost din nou la Carturesti, care a organizat insa petrecerea de lansare in cinematograful Patria, nu pe strada. In decursul a patru ore de magie alba, intre 22.00 si 02.00, copii costumati in ucenici vrajitori s-au intrecut in concursuri pe teme legate de celebrele romane.
In timp ce in libraria Carturesti unii isi cumparau pe ultima suta de metri vouchere "magice" care sa le asigure o reducere de pret de 10% (94,5 lei in loc de 105 lei), in cinematograful Patria copiii au urmarit sau au participat la competitii intre echipe de vrajitori. Costumatia si instrumentele - palarii tuguiate, baghete magice, pelerina - puteau fi cumparate chiar din holul salii de cinema.
Vraja "Alohomora" a deschis usile Librariei Noi de la Sala Dalles ceva mai tarziu, inspre miezul noptii. In urmatoarele doua ore, in spatiul inghesuit de la intrare s-au strans circa 150 de persoane. Punctuala, Dana Nalbaru, invitata de onoare a lansarii, a rupt sigiliul sub care erau pecetluite exemplarele la un minut dupa ora 02.00, dezvaluind atat cartea cu coperta pentru adulti, cat si pe cea dedicata micutilor.
La Libraria Humanitas Kretzulescu, vanzarea propriu-zisa a cartilor a inceput cu 20 de minute mai tarziu, dupa ce s-a incheiat programul pregatit pentru fani si s-a tras la sorti castigatorul marelui premiu al lansarii, constand intr-un volum "Harry Potter and the Deathly Hallows".
Publicul de la aceasta librarie de pe Calea Victoriei a fost, poate, cel mai bun exemplu ca seria scrisa de Rowling nu se adreseaza exclusiv copiilor. Majoritatea celor prezenti erau tineri de 20 si ceva de ani si mai toti venisera cu unicul gand de a lua cartea, nu de a participa la jocuri si concursuri.
"Harry Potter and the Deathly Hallows" (care va aparea in limba romana pe 1 decembrie) este ultimul volum dintr-o serie ce a inceput, in urma cu un deceniu, cu "Piatra Filozofala", povestea unui baiat care afla ca este vrajitor, la implinirea varstei de 11 ani. Volumele din serie s-au vandut pana acum in 325 de milioane de exemplare, in peste 60 de limbi, iar cele cinci ecranizari realizate deja au inregistrat incasari de miliarde de dolari.
Lansare in toata lumea
In Statele Unite, acest ultim volum a aparut intr-un tiraj de 12 milioane de exemplare. Site-ul Amazon a anuntat ca a primit peste 2,2 milioane de comenzi pentru carte, cu 47% mai mult decat la precedentul volum din serie. In Marea Britanie, Posta Regala a informat ca va livra, sambata, 600.000 de exemplare din carte.
"Harry Potter" reprezinta insa mai mult decat un succes comercial. Este un fenomen global. O dovada e chiar atmosfera de sarbatoare ce a caracterizat lansarea fiecarui volum, de la Londra la New York, si de la Sydney la Bucuresti.
Bineinteles ca lansarea nu a fost lipsita de surprize. Un tanar australian in varsta de 21 de ani nu a ezitat sa se arunce in apele reci ca gheata ale unui lac din Sydney pentru a recupera bonul care l-ar fi ajutat sa puna mana pe ultimul volum al seriei Harry Potter. Dar, in loc de chitanta, s-a ales cu o hipotermie, dupa cum relateaza AFP.
Iulie 2007