Prozatorul si dramaturgul rus Nikolai Vasilievici Gogol s-a nascut pe 20 martie 1809 in oraselul Velikie Sorochintsy din Rusia, acum parte a Ucrainei. Gogol a studiat la Scoala judeteana din Poltava si la Gimnaziul de stiinte superioare din orasul Nejin. Dupa absolvirea gimnaziului in 1828, scriitorul se stabileste in Petersburg unde primeste aprobarea cenzurii pentru tiparirea poemului “Hans Küchelgarten”.
Aceasta prima aparitie semnata cu pseudonimul V. Mov, nu este bine primita de public si de critici, care i-au adus recenzii nefavorabile. Umilit si descurajat, Gogol retrage din librarii exemplarele nevandute si le arde. Dupa o perioada lipsita de satisfactii, se angajeaza in 1831 ca profesor de istorie, an in care publica si doua volume de povestiri din folclorul ucrainean.
In 1834 a acceptat postul de asistent universitar de istorie medievala la Universitatea din Sankt Petersburg. Nefiind suficient de pregatit pentru acest post, Gogol a renuntat la catedra numai dupa un an. In cursul acestui an, in timp ce si-a neglijat indatoririle sale de profesor, a publicat doua carti de povestiri scurte, “Mirgorod” si “Arabesques”, o colectie de eseuri, precum si doua piese de teatru, “Marriage” (Casatoria) si “The Government Inspector”.
A calatorit apoi in Germania, Elvetia si Franta, si s-a stabilit in cele din urma la Roma, unde a trait timp de doisprezece ani. A studiat arta, a citit literatura italiana si a dezvoltat o pasiune pentru opera. In 1841 apare prima parte a romanului “Suflete moarte”, una dintre cele mai importante scrieri ale lui Gogol. Pentru a supraveghea tiparirea romanului si in Rusia, scriitorul calatoreste la Moscova. Volumul a aparut in 1842 sub titlul impus de cenzura, “The Adventures of Chichikov”.
In 1848 se stabileste definitiv la Moscova, unde se stinge din viata pe 21 februarie 1852. A fost inmormantat la Manastirea Danilov, iar in 1931, cand autoritatile de la Moscova au decis sa demoleze manastirea, ramasitele sale au fost transferate la Cimitirul Novodevichy.
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro