Per total, opt milioane de lei au fost acordati ieri cistigatorilor de la sectiunea de lungmetraj fictiune de la concursul de scenarii organizat de Centrul National al Cinematografiei.
Cel mai mare credit, in valoare de 1.920.000 de lei, l-a obtinut regizorul Nae Caranfil pentru coproductia Alice in tara tovarasilor, notata cu punctajul total de 68,95. Insa, in functie exclusiv de scenariu, cea mai mare nota si-au adjudecat-o regizorul Calin Netzer si scenaristul Tudor Voican - 9,00 in comparatie cu 8,73 al lui Caranfil - pentru lungmetrajul Medalia de onoare. Cineastul considera ca punctajul sau total este mai mic din cauza faptului ca are drept producator o firma mica si recent infiintata, Scharf Advertising, cea a directorului de imagine Liviu Marghidan. Netzer s-a declarat surprins si deoarece suma obtinuta in urma concursului este aproximativ jumatate din aceea pe care o cerusera. Medalia de onoare este, potrivit regizorului, un film despre batrinete si singuratate, a carui actiune se petrece in 1995. Al doilea cistigator de la sectiunea de lungmetraj este Sint o baba comunista, cu scenariul semnat de Lucian Dan Teodorovici dupa romanul omonim al lui Dan Lungu, in regia lui Stere Gulea. Printre cineastii care au primit credite la aceasta sectiune se numara Adrian Istratescu-Lener, Dan Pita, Ovidiu Georgescu si Alexa Visarion.
Marii perdanti ai acestei categorii sint Ioan Carmazan, cu patru proiecte respinse, Mircea Daneliuc, care a obtinut un punctaj total de 41,54, dar si Sergiu Nicolaescu, al carui proiect Poker, cu un scenariu de Adrian Lustig, a luat nota 3,73 si, per total, 40,29 din 100 de puncte. Regizorul a declarat ca nu va depune nici o contestatie: A fost un juriu care din capul locului mi s-a parut subiectiv. La o nota de trei nu se mai poate depune nimic, e o prostie. Astea sint note care sa nu iti dea nici o sansa. Am un aport, am o cariera, filmele cele mai de succes, ca Orient Expres. Eu nu am facut nici un film slab in ultima vreme, a afirmat Sergiu Nicolaescu. Anul trecut, scenariul de la Poker era primul sub linie. Este o piesa dupa Lustig care a avut un succes deosebit si, asa cum era conceput, putea fi o comedie de succes, a detaliat regizorul. Printre perdanti s-au numarat si Marius Moga si Mihaela Radulescu, dar si Dan Puric. La aceeasi categorie li se alatura Nicolae Margineanu, Geo Saizescu, Horatiu Malaele si Marius Barna.
La sectiunea de debut in lungmetraj au existat doar patru cistigatori: Cea mai fericita fata al lui Radu Jude, cu scenariul scris de acesta si de Augustina Stanciu, Cealalta Irina (Alegerea), de Andrei Gruzsniczki, al carui script are trei autori, Eu cind vreau sa fluier, fluier, cu un scenariu de Catalin Mitulescu si avindu-l drept regizor pe Florin Serban. Locul patru l-a ocupat Periferic, cu un scenariu de Cristian Mungiu si Ioana Uricariu, iar autorul peliculei va fi Anatol Reghintovschi. Cineastul cistigator de Palme dOr a semnat si scenariul unei alte pelicule premiate de CNC, si anume scurtmetrajul Baia Mare - Constanta si retur, in regia lui Constantin Popescu. Igor Cobileanschi, un autor cunoscut de scurtmetraje, nu isi va face debutul in lungmetraj, cel putin nu in urma acestui concurs CNC. Tot pe lista perdantilor de la aceeasi sectiune figureaza Razvan Radulescu si Stefan Peca.
Proiectul cu care Radu Jude a cistigat un credit de un milion de lei este dezvoltarea in format de lungmetraj a unui scurtmetraj care fusese respins la concursul CNC de anul trecut, potrivit declaratiilor regizorului. Filmul este inspirat de o intimplare reala la care Jude a participat in calitate de martor ocular. Actiunea se petrece aproape in timp real. O fata, in timp ce filmeaza un testimonial, vorbind despre masina pe care tocmai a cistigat-o la un concurs, incepe un diferend cu parintii ei, care au propriile planuri in ceea ce priveste vehiculul proaspat obtinut, a rezumat scenariul Radu Jude.
Cornel Mihalache va face trecerea de la filmul documentar la acela de fictiune, el primind cel mai mare punctaj la categoria scurtmetraj de fictiune pentru scenariul Capsuni in aprilie. Ma bucur ca am spart in sfirsit gheata si ca voi face un film de fictiune. E o poveste simpla si scurta, filmul va avea 15 minute, foarte emotionanta despre relatia tata-fiu, considera Mihalache. La categoria scurtmetraj, printre cistigatori se numara si Hanno Hofer, in dubla calitate: regizor si scenarist. La perdanti apar si nume grele precum Iulia Rugina, Philip OCeallaigh si Hanno Hoffer, cu proiectul Nu-i chiar asa de cald, dar si Cristian Nemescu. Un personaj iesit din comun pe aceasta lista este compozitorul Marius Moga, in calitate de regizor al Licuriciului de Lia Bugnar.
Tinarul scenarist si regizor Adrian Sitaru, detinatorul Trofeului Leopardul de Aur pentru scurtmetraj, la Festivalul de film de la Locarno din anul curent, a ratat la mustata aceasta sesiune a concursului CNC. El a primit pentru scenariul scurtmetrajului Pechinezul nota 8,66, cu un punctaj total de 48,85, iar pentru cel intitulat Colivia, 7,26, cu un punctaj total de 41,85. Eu am intrat ca independent in acest concurs, asa mi-am si dorit de altfel si nu am avut in spate o casa de productie de renume. Printre scenariile cistigatoare se numara si doua care au primit note mai mici decit ale mele, dar ele au avut un punctaj total mai mare pentru ca aveau producatori puternici, Domino Film si MediaPro Pictures. Calculele par a fi corecte, nu cred sa se fi facut vreo magarie. E totusi frustrant pentru ca in sesiunea din 2005 am cistigat concursul chiar fara un producator de renume. Probabil ca atunci au fost mai multi bani alocati proiectelor, a declarat Adrian Sitaru, care nu va depune nici o contestatie.
La documentar si animatie, locul intii a revenit colaborarii dintre Andrei Ujica si Razvan Radulescu, coproductia intitulata Autobiografia lui Nicolae Ceausescu obtinind un credit de 550.000 de lei si nota 9,08. Printre cistigatorii acestei sectiuni s-au numarat si Constantin Popescu si Dumitru Budrala. Singura animatie care s-a ales cu fonduri a fost aceea intitulata Cernozaurii, de Radu Dinulescu. La perdanti apar insa numele Radu Muntean si Gheorghe Preda. Cit priveste categoria dezvoltare de proiecte, printre cistigatori s-au numarat Radu Potcoava (25.000 de lei), dar si Iulia Rugina, Razvan Radulescu, Alexandru Solomon, Gabriela Adamesteanu si Radu Gabrea.
Printre scenariile intrate in concursul CNC au fost multe care trateaza realitatile societatii romanesti de azi, cum e cazul copiilor de capsunari, dar si unele care se intorc spre perioada comunista, dar nu cu incrincenare, ci cu mult umor, cum e cazul proiectelor Alice in tara tovarasilor, scenariul lui Nae Caranfil si Sint o baba comunista, scenariul lui Lucian Dan Teodorovici, regia Stere Gulea, potrivit Magdei Mihailescu, membra a juriului.