"Delegatia Permanenta a Romaniei pe langa UNESCO a transmis Guvernului, MCC si MAI o nota prin care ruga institutiile cu pricina sa urmareasca aplicarea legii care obliga asigurarea protectiei pentru monumentele de pe Lista Patrimoniului Mondial", a declarat Nicolae Manolescu pentru Mediafax.
Prin respectiva nota, Manolescu atragea atentia si asupra faptului ca "protectia comporta mai putini bani decat recuperarea unor valori furate sau disparute", facand referire la cazul bratarilor dacice din aur sustrase din situl Sarmizegetusa Regia din Muntii Orastiei.
Desi spune ca nu exista "precedente" pentru retragerea unor monumente de pe Lista Patrimoniului Mondial, Nicolae Manolescu spera ca "Romania nu va fi cea care sa le creeze". La preluarea oficiala a functiei de ambasador al Romaniei la UNESCO, in noiembrie 2006, Nicolae Manolescu a spus ca isi doreste de la Guvern un buget special pentru protejarea monumentelor istorice din Romania care sunt incluse pe Lista Patrimoniului Mondial, fiind nemultumit de atentia redusa care li se acorda, cu atat mai mult cu cat Romania plateste anual o cotizatie la UNESCO de circa 80.000 euro. Atunci, ministrul Iorgulescu l-a asigurat pe Nicolae Manolescu de "sprijinul guvernamental" de care va avea nevoie pe parcursul mandatului sau la UNESCO.