inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Nichita Stanescu, promovat romaneste in versiune multimedia

0 Comentarii



atunci cand vine vorba de implicarea autoritatilor.

Intr-o vreme in care volume dedicate lui Stanescu sunt lansate la targuri internationale de carte, cateva scurte cautari dupa poeti romani, pe programe de file-sharing precum StrongDC sugereaza ca Nichita Stanescu (nascut la 31 martie 1933) ramane unul dintre cei mai populari scriitori romani, la aproape 24 de ani de la moartea sa.

El se "masoara" in rezultate cu "marii poeti si prozatori ai literaturii romane" - Eminescu, Cosbuc, Alecsandri - invatati in scolile tinerilor utilizatori de astfel de programe si se situeaza pe picior de egalitate cu Mircea Cartarescu din punct de vedere al numarului de rezultate gasite.

Daca trecem insa in spatiul "la vedere" al web-ului, rezultatele lasa mult de dorit. Initiativele de popularizare a lui Nichita in zona multimedia au fost numeroase si laudabile in ultimii ani, dar multe dintre ele s-au naruit ori s-au pierdut undeva in negura Internetului.

In pofida restrictiilor impuse de televiziunea publica romana, inregistrarile cu Nichita Stanescu au aterizat pe YouTube:





Poetul Dan Mircea Cipariu este autorul unui site dedicat lui Nichita, odinioara foarte apreciat, www.calendarnichita.ro. De catva timp, pagina de net, ce aducea laolalta texte, grafica, fisiere video si audio, nu mai poate fi insa accesata.

Motivul pare a fi unul ascuns in tensiunile dintre oficialitatile culturii romane de ieri si de azi. "Este un site facut pe vremea lui Razvan Theodorescu, cu resursele Ministerului Culturii (...) Pare-se ca noua conducere a decis ca site-ul sa nu mai existe", a declarat Cipariu pentru HotNews.ro.

Potrivit acestuia, pagina de net includea elemente inedite precum "o melodie la pian, pe care Nichita o canta la scoala" si "un cantec al lui Sorin Dumitrescu, pe versurile lui Nichita", plus "exercitii de admiratie" din partea unor nume precum Mircea Cartarescu sau Alexandru Condeescu.

"Cred ca pana la urma o sa-mi cumpar eu un spatiu pe un server pentru acest proiect", afirma Cipariu.

O alta initiativa a venit in urma cu patru ani din partea Muzeului Literaturii Romane, care a lansat, in varianta CD, "Enciclopedia Virtuala Nichita Stanescu", in parteneriat cu Societatea Culturala Noesis si cu sponsorizare Microsoft.

Internetul si N. Stanescu"Nichita definea momentul de gratie al revelatiei creatoare drept o conectare instantanee si simultana cu toate punctele care emit energie din Univers. Atunci versul isi leapada crusta conjuncturala si se esentializeaza intr-atat incat devine axioma, dogma serafica. Nichita renuntase sa mai scrie cu propria mana, era doar un panditor atent al enuntului fundamental pe care il prindea din zbor cu mintea cea lasata inspre inima, din trupul poetului nu mai ramanea decat o gura care dicta cuvantul transsubstantiat. Era deci firesc ca uriesenia mesajului sau sa se suprapuna perfect peste cea a suporturilor de comunicare de astazi. Uneori chiar cred ca Internetul a fost inventat special pentru el."- Ciprian Chirvasiu, poet si ziarist, autorul volumului de convorbiri despre N. Stanescu Ateliere in Paragina, 2002
In scurt timp, iesea si editia a doua - un dublu CD pe care, pe langa opera scrisa a poetului, sutele de poze, inregistrari audio si video din prima editie, apareau si documente filmate de TVR, plus o versiune revizuita a poeziilor sale.

Site-ul acestui proiect, www.nichitastanescu.net, este si el "mort", iar in privinta succesului commercial al CD-ului, directorul MLR, Alexandru Condeescu, spune ca nu stie ce s-a intamplat, deoarece colaborarea cu "tinerii de la Noesis" a lasat de dorit: "ne-au cam tras in piept.
Noi am vandut la libraria Muzeului, ei au fost prezenti la toate targurile de carte" si nu se stie ce s-a intamplat financiar cu tirajele acestei enciclopedii.

Ideea de multimedia nu s-a sters insa la Muzeul Literaturii Romane. Condeescu anunta pentru la vara redeschiderea expozitiei permanente cu prezentari pe plasma, touch-screen-uri in mai multe sali, unde vor putea fi accesate informatii legate de principalii scriitori romani, inclusiv Nichita.

Pana una-alta, Condeescu se lauda cu doua alte proiecte online, ScriitoriRomani.ro si encyclopedia literara europeana multimedia EuroLiteraTur.ro.

In primul, poetul nu figureaza decat cu o scurta lista a operelor. In al doilea - o scurta biografie, plus doua inregistrari video si una audio.

Pana atunci, din toata silinta fanilor Nichita, pe Internet se vad doar cateva compilatii literare si biografii precum cele oferite de RomanianVoice.com, sau de la biblioteca online Agonia.ro.

Nu lipsesc insa referinte solide atat pe Wikipedia internationala, cat si pe cea in limba romana. Iar cateva inregistrari video din arhiva TVR pot fi accesate pe YouTube fara nici o problema.

(inregistrare audio si fotografii publicate in Enciclopedia Virtuala Nichita Stanescu - Muzeul Literaturii Romane)

Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Filme. Teatru. Concerte.
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio

Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele Placido Michelangelo Merisi, mai cunoscut sub ...

Fiica Regelui din Mlastina
Fiica Regelui din Mlastina

Unul dintre cele mai asteptate thrillere ale anului, in regia lui Neil Burger Dupa un roman de Karen Dionne, publicat in 2017, bestseller tradus in peste 20 de limbi, inclusiv in limba romana ( ...

Mike Flanagan va regiza o noua ecranizare Stephen King The Life of Chuck
Mike Flanagan va regiza o noua ecranizare Stephen King: The Life of Chuck

Dupa ce i-a surprins pe fanii prolificului scriitor cu doua filme de succes inspirate de cartile lui Stephen King, “ Gerald’s Game ” si “ Doctor Sleep ” (mult asteptata ...

Disney 100 The Concert
Disney 100 The Concert

Fanii desenelor animate Disney se vor putea bucura la aniversarea a 100 de ani de un spectacol extraordinar pe 2 noiembrie 2023, la Sala Palatului din Bucuresti, de la ora 20. “ Disney 100 The ...

Nikos Vertis va sustine doua concerte la Sala Palatului in 2024
Nikos Vertis va sustine doua concerte la Sala Palatului in 2024

Cunoscutul artist elen Nikos Vertis se intoarce in Bucuresti pentru doua noi concerte la Sala Palatului, pe 8 si 9 februarie 2024. Fanii cantaretului il vor putea vedea live si la Cluj-Napoca, pe 15 ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline