Faurit cu peste 600 de ani inainte de piramidele din Giza (Egipt), si cu circa 1000 de ani inainte de enigmaticele pietre de la Stonehenge, Newgrange este cel mai vizitat monument arheologic din Irlanda.
Vazut de sus sau din lateral, obiectivul se prezinta ca o movila de 12 m inaltime, in interiorul caruia se patrunde printr-o deschizatura dispusa in sud-est. Asezamant preistoric dateaza conform testelor cu Carbon 14 din jurul anului 3200 i. Hr., din vremuri cand lumea nu stapanea inca prelucrarea fierului.
Acest lucru nu i-a impiedicat insa pe oamenii neolitici sa creeze, dintr-un instinct sadit in adancurile fiintei lor, o forma incipienta de arta abstracta. Monumentul Newgrange, sau mai cu seama placile de piatra care intra in alcatuirea sa, prezinta portiuni intregi sculptate, s-ar parea, din ratiuni estetice.
Inciziile in piatra aflate in stare buna de conservare au fost clasificate in zece categorii principale, dintre care 5 sunt curbilinii (cercuri, spirale, arcuri de cerc, puncte incadrate in cercuri etc) iar restul rectilinii (linii paralele, ghilimele, etc).
Piatra de la intrare, care cantareste 5 tone, este socotita de unii arheologi “una dintre cel mai faimoase pietre din tot repertoriul artei megalitice”. Altii insa sunt mai retinuti si se rezuma sa le ofere desenelor doar o simbolistica pe care nu o vom putea decripta probabil niciodata.
Opiniile specialistilor cu privire la scopul initial al monumentului Newgrange sunt divergente ca in deceniile de mai inainte. Cei mai multi cred intr-o semnificatie religioasa, legata de un posibil “cult al mortilor”.
Alta opinie imbratisata pe scara larga este ca monumentul a avut o valenta astonomica, fiind corelat cu solstitiul de iarna cand Soarele patrunde printr-o deschizatura in interiorul movilei.
Pentru a avea sansa unica de a asista la miracolul de la solstitiul de iarna, anual, cei interesati participa la o loterie in urma careia sunt desemnati 50 de castigatori. Fiecare dintre acestia are dreptul sa vina si cu un insotitor, asadar, in total 100 de participanti la eveniment. Vizitatorii patrund in grupuri de cate 5, in cele 5 zile din preajma solstitiului cand razele Soarelui lumineaza incaperea.
In anul 2008, la loterie au participat nu mai putin de 34,107 persoane. Newgrange a fost inscris in patrimoniul mondial UNESCO.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro