Satul New Lanark este o destinatie turistica din Scotia cvasi-cunoscuta, fiind situat pe malurile raului Clyde, la circa 2 km de oraselul al carui nume l-a imprumutat. Astazi numara 200 locuitori si se bucura de admiratia vizitatorilor care vad in el un adevarat muzeu in aer liber. Asezarea avea sa ia fiinta abia in anul 1785, atunci cand David Dale construieste cateva mori pentru a profita de puterea furnizata de rau. Langa acestea apar primele case care apartineau chiar muncitorilor care le intretinau.
Progresele viitoare nu aveau sa se rasfranga doar asupra planului material ci si a celui spiritual si moral. Fiul intemeietorului, pe nume Robert Owen, avea sa-si impuna propria viziune inca de la inceputul secolului al XIX-lea aducand spiritul modern in mijlocul comunitatii sale. Intr-o perioada in care pedeapsele corporale si exploatarea copiilor cunosteau inca o larga raspandire la nivel european, acesta reuseste sa le controleze si chiar sa le puna capat alaturi de oamenii din satul New Lanark. In aceeasi perioada au fost construite numeroase case, s-au ridicat din temelie o scoala si un centru de asistenta medicala gratuita. Pentru mai multe detalii referitoare la viata acestui vizionar puteti merge la Casa Memoriala Robert Owen, construita in anul 1790.
Din pricina multitudinii obiectivelor, cea mai potrivita si la indemana modalitate de a cunoaste asezarea este plimbarea pe jos. Astfel veti avea garantia ca nu omiteti nimic din ceea ce v-ar putea interesa. Morile au continuat sa functioneze pana in preajma anului 1968, cand asezarea cunoaste declinul si este pusa in situatia de a-si pierde din ce in ce mai multi locuitori. Din acest motiv, in anul 1975 s-a infiintat o organizatie care intentiona sa impiedice acest proces, reusind in cele din urma. Pana in anul 2006 cele mai multe dintre cladirile istorice au fost restaurate si satul a devenit o atractie turistica tanara, insa cu o frumoasa perspectiva. Statisticile arata ca circa 400.000 de turisti vziteaza micuta asezare in cursul fiecarui an. Aceasta se datoreaza cu siguranta si faptului ca New Lanark se numara astazi printre cele cinci obiective din Scotia aflate pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Insa New Lanark nu poate fi conceput decat alaturi de apa care traverseaza energic satul, de padurea din apropiere si mai ales de cascadele raului Clyde. Se spune ca acestea din urma au fost sursa de inspiratie pentru unii poeti, pictori si pentru insusi intemeietorul satului New Lanark.
Sursa foto