Christopher Richard Wynne Nevinson (13 august 1889 - 7 octombrie 1946), pictor englez.
A fost fiul lui H. W. Nevinson, corespondent de razboi si scriitor. Si-a inceput studiile de arta la St John Wood, Londra, in 1908. Ulterior va fi student la Slade School of Art din Londra, pana in 1912. A fost influentat de impresionism si post-impresionism, precum si de creatiile lui Sandro Botticelli.
Expozitia Futurista din martie 1912, desfasurata la Sackville Gallery din Londra, l-a marcat pe Nevinson, care s-a decis sa adopte acest nou stil. Se imprieteneste cu Gino Severini, plecand la Paris impreuna cu acesta. Aici va cunoaste numeroase personalitati artistice, intre Umberto Boccioni, Ardengo Soffici, Guillaume Apollinaire si Amedeo Modigliani. Se inscrie la Academie Julian si adopta maniera futurista de lucru. Interesul pentru futurism il determina sa se implice si mai mult in dezvoltarea si promovarea curentului. Pe masura ce futurismul devenea cuvantul atot-puternic in viata culturala engleza, multi avangardisti britanici simteau ca este momentul sa se rupa de grupului lui Marinetti. Dupa ce acesta a publicat un manifest futurist, intitulat "Arta vitala engleza" si scris in colaborare cu Nevinson, ruptura a fost definitiva.
In pofida acestui conflict, Nevinson a continuat sa sustina futurismul, pana in perioada primului razboi mondial. Participa la conflict in cadrul trupelor Crucii Rosii si la scrut timp anunta ca va folosi "tehnicile futuriste" pentru a reda realitatile razboiului. Intunecate, dure, adesea frioase, lucrarile realizate intre 1915 - 1916 se vor dovedi printre cele mai bune din cariera sa.
Renunta la futurism din 1919, revenind la un stil traditionalist, realizand in general scene urbane, care se doreau avertismente privind dezumanizarea provocata de urban. Ulterior, in ultimii ani de viata, abordeaza teme idilice, scene pastorale si flori, care amintesc prea putin de lucrarile precedente.