In suita de expozitii dedicate marilor artisti disparuti in ultimii ani, MNAC a alcatuit o selectie de lucrari, prea putin cunoscute publicului larg din opera regretatilor Ion Bitzan, Ovidiu Maitec, Florin Mitroi si Ion Nicodim.
Discursul expozitional este subiectiv si dirijat cu premeditare spre o noua analiza mai putin tributara unor superstitii superficiale care marcheaza o istoriografie de arta moderna fragila si nesubstantiala a ultimelor decenii.
"Speram ca aceasta formula sa provoace specialisti si iubitori de arta la o necesara reevaluare. Acest demers urmareste sa stimuleze studii monografice aprofundate despre importanta opera a acestor remarcabili artisti, opera insuficient cunoscuta", precizeaza organizatorii. Cele mai multe dintre aceste lucrari nu fac parte din colectii publice, ele fiind expuse acum prin bunavointa familiilor artistilor - a doamnelor Victoria Bitzan, Sultana Maitec, Beatrice Victoria Mitroi si Ariana Nicodim.
Ion Bitzan (1924-1997) s-a nascut la Limanu (jud. Constanta) si a absolvit Universitatea de Arte din Bucuresti. Este considerat promotorul artei obiectuale in arta romaneasca de sfarsit de secol XX.
Sculptorul Ovidiu Maitec (1925-2007) s-a nascut la Arad. In 1950 a terminat cursurile la Belle-Arte in Bucuresti (pe atunci Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu"). S-a impus inca de la debutul expozitional (la 28 de ani) ca un artist cu forta interioara, explorand, mai cu seama, traditiile stravechii arte a lemnului, careia i-a conferit valente moderne, novatoare. Creator de scoala in sculptura romaneasca, Maitec este adesea comparat - din punct de vedere al impactului pe care l-a produs in mediul artistic - cu Bancusi.
Florin Mitroi a fost una dintre acele persoane cu adevarat discrete. Pana si in expunerile publice, a optat pentru a fi o rara prezenta pe simeze. Florin Mitroi (1938-2002) este creatorul unei opere austere, esentializate la maximum. A fost pasionat si de fotografie, de arta pe care o presupune surprinderea imaginilor. Alaturi de Horia Bernea, este unul dintre plasticienii atasati crestinismului ortodox, caracterului sacru al operei artistice.
Nascut la Constanta (1932), Ion Nicodim a murit anul acesta, la Paris, la cateva zile distanta de Ovidiu Maitec. S-a plasat in permanenta in zona experimentului, a cercetarii expresiei artistice, cautand esenta lucrurilor despre care vorbea. (L.D.)