Oficialii nostri au sustinut o minicampanie de familiarizare a jurnalistilor cu oferta Sibiului. Incantat de prezenta reprezentantilor presei romane, primarul Klaus Johannis a decis sa-si traduca singur discursul rostit in germana.
"Dupa ce am stiut ca Sibiul va fi capitala culturala, mi-am pus problema ce trebuie facut, ce nu trebuie facut si ce programe culturale trebuie pregatite". Rezultatele, cunoscute deja de romani, sunt restaurarea unei parti din centrul istoric, reabilitarea infrastructurii orasului si 1000 de evenimente culturale. Daca ultimele se vor desfasura doar pe durata anului viitor, primele doua reusite ale primariei vor rezista in timp.
Sergiu Nistor, comisar guvernamental pentru programul "Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007", a precizatca Guvernul Romaniei a alocat evenimentului 30 de milioane de euro, suma nu neaparat impresionanta pentru traitorii in Germania, dar care reprezinta "o dublare a sumelor alocate restaurarii si programelor culturale" in mod obisnuit.
Concerte si spectacole pirotehnice
In plan artistic, aceste finantari se vor concretiza intr-o multitudine de manifestari. Marius Constantin, secretarul Asociatiei "Sibiu 2007", a mentionat cateva dintre ele: numai festivitatea de deschidere (programata pentru noaptea de 31 decembrie) va include un concert Phoenix, un recital de orga la Biserica Evanghelica, spectacole pirotehnice in tot orasul, un concert al Filarmonicii din Sibiu, sustinut alaturi de Filarmonica Natiunilor. Iarna sibiana va mai cuprinde un "Faust" in viziunea lui Silviu Purcarete, lecturi din Cioran, un maraton de poezie europeana, concerte de muzica simfonica, jazz, electro si muzica de avangarda.
Debutul sezonului al doilea este programat pentru luna mai, cand se va da semnalul iesirii in aer liber. Va fi vremea Festivalului International de Teatru, cu reprezentatii in salile de spectacole, piete, hale industriale, cetati fortificate.
Vara aduce un festival de jazz, un atelier european al filmului de animatie, un colocviu Cioran, Festivalul International de Film Transilvania, un festival folcloric si Festivalul Cinema Paradiso. Odata cu toamna va debuta cea de-a treia Conferinta ecumenica a bisericilor europene, cu mai multe mii de delegati, alte repere culturale fiind un targ al olarilor, Festivalul de film ASTRA, un salon de arta fotografica si un program destinat explorarii artistice prin internet si telefonie mobila si conferinta internationala literara "Experienta eului in literatura europeana".
Prietenie romano-luxemburgheza
La conferinta berlineza a participat si Guy Dockendorf, director general in Ministerul Culturii din Luxemburg, Capitala Culturala Europeana 2007 alaturi de Sibiu. De fapt, luxemburghezilor le datoram statutul Sibiului de anul viitor. Relatiile stranse dintre cele doua regiuni se datoreaza unui secol de mult trecut, cand, din pricina inundatiilor si foametei, luxemburghezii au emigrat in Transilvania. Pe atunci (in veacul al XII-lea), Transilvania era mult mai evoluata decat Luxemburgul. Cei de acolo si-au achitat "datoria" si ne-au facilitat, in zilele noastre,accesul la titlul de Capitala Culturala Europeana. Daca tot am ajuns aici, autoritatile romane se gandesc deja la urmatorul pas: includerea centrului istoric al Sibiului pe lista patrimoniului UNESCO. "Ne gandim de ani de zile cum putem include centrul vechi pe lista UNESCO. Este dificil, dar documentatia a fost elaborata si am inaintat propunerea. Acum cateva saptamani am primit vizita unei comisii ICOMOS, asteptam raportul", mai spune Klaus Johannis. Procedura dureaza un an si jumatate si se va incheia in iunie-iulie 2007. Pana atunci se va fi consumat jumatate din maratonul cultural al Sibiului. O farama din el sta la dispozitia berlinezilor, care pot vizita, pana la finele saptamanii, expozitia "Sibiu. Tanar din 1191". Apoi, cele 25 de fotografii ale orasului vor ajunge la publicul din Munchen. Intreaga campanie de promovare va strabate, anul acesta, Parisul si Bruxelles-ul, iar la inceputul anului viitor, Viena.
Drumuri, trenuri si hoteluri
Nu doar aspectele de ordin cultural au fost dezbatute la Berlin. Presa de aici afost interesatasi de amanunte prozaice, ca de pilda transportul aerian catre Sibiu. "In viitorul previzibil, n-o sa existe o legatura directa Sibiu-Berlin, dar e mai mult din vina berlinezilor, decat din a sibienilor", a punctat Klaus Johannis. Primarul a vorbit si despre situatia hotelurilor: "E important ca turistul care ajunge aici sa aiba un acoperis deasupra capului. Sunt in constructie 5 hoteluri, care se vor deschide in primavara lui 2007 si prin care se va tripla capacitatea hoteliera a orasului. Nu cred ca vom avea o cantitate de turisti mai mare decat putem caza, cu toata promovarea". Mai-marele urbei a estimat un aflux de turisti cu 400.000-500.000 mai mare decat in mod obisnuit.
Johannis a evocat si vremuri in care nu era edil-sef. Intrebat de un ziarist german despre situatia Mocanitei, a povestit ca a folosit el insusi acest mijloc de transport la inceputul anilor 80, cand era invatator la Agnita. "Am rugat CFR-ul sa nu distruga aceasta linie", a raspuns Johannis intrebarii referitoare la o eventuala desfiintare a Mocanitei.
Per total, situatia e satisfacatoare: "La Sibiu se ajunge foarte usor, exista legaturi pe calea aerului, pe sosea, pe calea ferata, sunt zboruri directe din Germania si de la Viena. Se poate veni si se poate pleca si inapoi, Dracula a ramas o legenda draguta pentru turisti. Lucruri ingrozitoare nu se intampla". diana.popescu@gandul.info
Diana POPESCU