Pantalica se gaseste pe vaile raurilor Anapo si Calcinara, in apropiere de localitatile Ferla si Sortino, nu departe de Siracuza. Destinatia este una dintre cele mai apreciate in sudul Italiei datorita unei necropole din secolele XIII-VII i. Hr. care numara circa 5000 de morminte scobite in calcar.
Impreuna cu orasul Siracuza, socotit drept unul dintre cele mai vechi orase din lume, Pantalica a fost inscrisa in anul 2005 pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Ajuns in zona, primele incinte funerare nu vor intarzia sa apara, apoi se vor ivi altele si altele lasandu-ti impresia ca sunt pretutindeni.
De fapt, Pantalica poate fi impartita in functie de densitatea vestigiilor in cateva subzone: necropolis di Filiporto ( la 9 km departare de Ferla), necropolis di Nord-Oveste, necropolis della Cavetta (aceasta include si vestigii din timpul Imperiului Bizantin) si necropoli Nord, care este cea mai vasta si dateaza din secolele XII-XI i. Hr..
Palazzo dell’Anaktoron este o structura megalitica cu camere rectangulare, despre care specialistii spun ca ar purta influenta arhitecturii miceniene. Cine au fost cei care au lasat in urma cu milenii acest peisaj? Necropola Pantalica este considerata o opera a civilizatiei neolitice indigene din insula Sicilia.
Exista doua variante principale de a patrunde in vale: prima, dinspre Sortino iar a doua dinspre Ferla. Cea din urma este o cale mult mai accesibila si batuta de turisti. Dincolo de incarcatura istorica si spirituala a locului, Pantalica are de oferit multe cadre naturale spectaculoase.
Infiintat in anul 733 i.Hr. de colonisti greci din Corint, Siracuza a fost unul dintre cele mai bogate si mai puternice orase ale Greciei Mari. Acesta este orasului lui Arhimede (287-212 i.Hr.) care si-a gasit sfarsitul in timpul luptei pentru cucerirea orasului de catre romani.
Iata cateva locuri pe care nu ai voie sa le ratezi daca ajungi la Siracuza: Templul lui Apollo, Santuario della Madonna delle Lacrime, Porta Marina, Piazza del Duomo, Piazza Archimede, Parcul Arheologic Neapolis, Palatul Bellomo, Necropola de la Pantalica, Muzeul Papirusului si Muzeul Arheologic Regional Paolo Orsi. Fonte Aretusa este singurul loc din Europa unde creste planta Cyperus papyrus din care se produce papirusul.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro