Gian Burrasca este (asa cum ar spune-o orice psiholog) un adevarat caz. Mereu agitat si incapabil sa stea cuminte mai mult de cateva minute, cu o minte care merge cu toata viteza spre o noua inventie, idee, nastrusnicie, Gian nu reuseste decat sa-si atrag tot felul de necazuri din toate partile. El ar spune ca este neinteles si categoric ghinionist, fiind animat doar de intentii bune. In definitiv cineva care vrea mereu ceva nou in viata lui si a celor din jur nu este un copil rasfatat sau care vrea sa atraga atentie, ci este un adevarat erou intr-o viata cenusie. Gian are idei si curajul de a incerca sa le transforme in realitate, spre disperarea familiei si a vecinilor.
O astfel de inventie arunca in aer soba si aproape ca provoaca o tragedie. O alta idee il lasa aproape orb pe viitorul cumnat al lui Gian, asa ca in viitor putem presupune ca nefericita victima se va feri macar sa vina in vizita la familia Burrasca. Si tot asa, de parca (asa cum crede cu tarie Gian Burrasca) tot universul ii sta impotriva, desi el nu vrea sa faca decat bine. Satui si ajunsi la disperare, parintii il trimit la internat, sigur ca acolo baiatul lor va fi nevoit sa respecte regulile stricte si va deveni un alt om. Asa cum o arata jurnalul tinut de Gian va deveni cu siguranta altul odata ce s-a adaptat atmosferei din internat, insa foarte probabil nu la asta s-au gandit parintii sai.
O carte amuzanta, plina de intamplari haioase si nastrusnicii de tot soiul, insotita de minunate ilustratii semnate de Eugen Taru. Cu siguranta atragatoare pentru cititorii ajunsi in anii de scoala (doar sa nu isi doreasca sa il imite pe Gian) dar si pentru parintii lor, din nostalgie putin amaruie sau din dorinta de a se distra pe cinste cu o carte pe care poate au descoperit cu multi, multi ani inainte. O noua aparitie in seria Arthur retro, unde poti sa regasesti cartile pe care le-ai avut candva, dar dintr-un motiv sau altul au disparut fara urma din biblioteca.
Nazdravaniile lui Gian Burrasca, editura Arthur, 2020