Nazaret, in perioada antica un sat mic si neinsemnat din Galilea, a intrat in istorie ca locul unde a copilarit Iisus Hristos si a devenit astazi un oras modern, cel mai mare oras arab din Israel, cu peste 60.000 de locuitori, din care mai bine de treime sunt crestini. Important centru economic zonal, este si un loc de pelerinaj pentru crestinii din intreaga lume, peste un milion de turisti venind aici in fiecare an, pentru a redescoperi o asezare devenita legenda, locul unde Iisus a crescut alaturi de parintii sai, Maris si Iosif. Crestinii care vin in asezarea din nordul Israelului au ce vedea, de la Biserica Sf Iosif la Biserica Mensa Christi sau Biserica Bunei Vestiri, numai ca de regula aceste lacasuri de cult sunt foarte aglomerate.
Chiar daca multi petrec in Nazaret doar cateva ore, suficient pentru a vizita obiectivele istorice si bisericile, in ultimii ani s-a investit masiv in schimbarea si modernizarea orasului, mai ales in infrastructura. Pentru ca turistii sa nu fie insa dezamagiti de schimbarile aduse de modernizare, orasul a fost renovat recent, pentru a recastiga macar partial aspectul original.
Cei care vor insa mai mult vor trebui sa viziteze Satul Nazaret, o minutioasa reconstituire a asezarii asa cum era in urma cu 2000 de ani, unde sub indrumarea unui ghid puteti descoperi viata satenilor asa cum era in vremea copilariei lui Iisus. Vizitatorii vor descoperi aici case construite cu materialele si tehnicile de atunci, vor vedea locuitori purtand vestminte traditionale, lucrand pamantul cu unelte antice, vor vedea cum se construia o casa, cum se obtinea uleiul de masline sau vor putea gusta mancaruri preparate dupa retetele traditionale. Totul este de un surprinzator realism, fiecare detaliu fiind luat in considerare, si o vizita aici este o calatorie in urma cu 2000 de ani, cand aici locuia o familie alcatuita din Iisus, Maria si Iosif.
Locuit inca din perioada preistorica, a inceput sa fie tot mai cunoscut mai ales dupa secolul V, cand aici a fost ridicata prima biserica a Bunei Vestiri. Prea putin din vestigiile si cladirile vechiului Nazaret s-a pastrat insa, dar pentru o asezare atat de mica este firesc. Cei care isi doresc sa descopere atmosfera de acum 2000 de ani pot vizita si unul din micile sate din imprejurimi, din Valea Jezreel, ramase aproape neschimbate.
Nazaret este astazi un oras tipic pentru Orientul Mijlociu, un oras plin de viata si animatie, exotic si interesant chiar si pentru cei care nu vin aici pentru lacasurile de cult. Multe dintre bisericile vechi de secole se gasesc in Piata Veche a orasului, un spatiu aparte pentru credinciosii crestini.
Obiective, atractii, biserici
Biserica Bunei Vestiri : este cea mai mare biserica crestina din Orientul Mijlociu si una dintre cele mai vechi. Potrivit traditiei romano-catolice, a fost ridicata chiar pe locul unde Arhanghelul Gabriel i-a adus Mariei vestea ca il va naste pe Iisus. In interior puteti admira zecile de picturi, fresce si sculpturi donate de comunitati crestine din intreaga lume. O gradina si o curte interioara leaga Biserica Bunei Vestiri de Biserica Sf Iosif.
Biserica Sf Gabriel : lacas de cult ortodox, unul dintre cele mai populare pentru frumusetea decoratiunilor si picturilor din interior. Traditia Bisericii Ortodoxe spune ca aici a primit Maria Buna Vestire de la Arhanghelul Gabriel.
Biserica Sinagogii : de rit greco-catolic, a fost ridicata pe locul unde, potrivit traditiei, se ridica sinagoga unde a predicat Iisus.
Biserica Sf Iosif Tamplarul : a fost construita in locul in care se gasea atelierul Sf Iosif, o pestera aflata astazi in subsolul lacasului de cult. Biserica a fost construita in 1914, pe fundatia unei vechi biserici a cruciatilor, intr-un stil arhitectural cu influente romanice.
Manastirea Surorilor din Nazareth : o frumoasa manastire, cu o biserica gotica. In urma sapaturilor arheologice aici a fost descoperit un mormant din secolul I DHr, mai multe coloane, strazi si ruinele unor locuinte. Aici veti putea vizita si un mic muzeu cu monede si ceramica.
Biserica Anglicana : cunoscuta si sub numele de Biserica lui Iisus, cladirea are forma de cruce si a fost cea de a doua biserica a ritului anglican construita in Tara Sfanta, fiind terminata in 1871.
Biserica Mensa Christi : lacas de cult franciscan. Potrivit legendei aici Iisus a cinat cu Apostolii, dupa Inviere.
Biserica Saleziana : considerata de multi ca cea mai frumoasa biserica din Nazaret, a fost construita in 1906 - 1923, in stilul gotic francez foarte popular in secolul XIII in Europa, ceea ce o face sa para mult mai veche.
Biserica Maronita : aceasta a fost construita in 1774 si este una dintre cele mai interesante din oras.
Biserica Copta a Bunei Vestiri : a fost construita in 1952 de comunitatea copta din Nazaret.
Biserica Ortodoxa Greaca Quasr al-Mutran : construita in 1862 pe locul fostei resedinte de vara a episcopului ortodox.
Manastirea Frere de Betharram : a fost proiectata si construita la inceputul secolului trecut de arhitectul-calugar Blanch, in stil european.
Moscheea Alba : una dintre numeroasele moschei din Nazaret, a fost construita intre 1799 - 1808 si este cel mai vechi lacas de cult islamic din Nazaret, un splendid exemplu de arhitectura otomana.
Piata Veche : aflata in inimii partii vechi a Nazaretului, este unul dintre cele mai vechi si mai mari bazaruri din Israel, schimbata complet in ultimii ani. Dintr-un loc aglomerat a devenit astazi o piata moderna, spatioasa, pastrandu-si insa si farmecul traditional.
Saraya : fosta resedinta a guvernatorului turc, a devenit ulterior cladirea Primariei din Nazaret si, in curand, va gazdui Muzeul Orasului.
Moscheea Pacii : situata in partea de est a orasului, este prima moschee moderna din Nazaret, construita dupa 1960.
Foto : atlastours.net ; biblewalks.com ;
Iulie 2008