Muzeul Maritim Merseyside, Liverpool, ofera o expozitie inedita, cu titlul "Naufragiat - poti scapa de pe insula ? ", in care scenariul este simplu : o furtuna ingrozitoare te prinde pe mare. Naufragiezi pe o insula nelocuita si necunoscuta. Cat timp - si mai ales cum - vei supravietui ? Cum vei scapa de pe insula ? Ce trebuie sa faci mai intai ? Organizatorii expozitiei incearca sa raspunda la toate aceste intrebari, transformand spatiul intr-o naratiune fascinanta. Este o idee deosebita, care ofera chiar si celor care nu au navigat vreodata pe mare sansa de a trai prin intermediul exponatelor viata unui naufragiat. Totul este aranjat pentru a reproduce o indepartata insula pustie, pierduta in mijlocul apei. O combinatie insolita de experiente interactive si multimedia, inclusiv o reproducere de inalta calitate a unei corabii naufragiate, expozitia este in sine o insula pe care cei care doresc sa intre in rolul lui Robinson Crusoe o pot explora, fiind sfatuiti in permanenta de Crackers, un crab prietenos. Acest solitar locuitor al insulei este gata sa dea sfaturi si idei pentru ca naufragiatii sa supravietuiasca.
Expozitia debuteaza cu un joc de sunete si lumina - valuri furioase, furtuna, traznete - chiar de la intrare, spre incantarea vizitatorilor. Prima incercare este ca acestia sa gaseasca un adapost, o pestera intunecoasa, dar si mancare si apa proaspata. Vor invata cu aceasta ocazie cum plantele si animalele de pe insula vor fi pe viitor in meniul naufragiatului, care sunt bune si care sunt otravitoare, sau poti aduna suficienta roua pentru a umple un pahar, folosind doar o coaja de nuca de cocos si cateva carpe.
La iesire din pestera vizitatorii ajung in mijlocul insulei, unde se gaseste o enorma epava, un adevarat paradis pentru exploratorii novici, care vor descoperi si invata nenumarate trucuri pentru supravietuire. Folosind scanduri, resturi, plante si liane de pe insula veti putea construi un adapost mai confortabil decat o pestera umeda, care sa va apere de vreme si de animalele salbatice. Organizatorii au reusit sa procure si obiecte autentice, intre care un tarnacop construit dintr-o bucata de os si o creanga sau o un cap de sulita australiana, realizat din gatul unei sticle banale, exemple ale felului in care obiecte aparent banale devin mai mult decat utile.
Pentru a contacta vapoarele si avioanele care trec prin preajma insulei naufragiatul poate folosi semnale de fum, poate scrie mesaje uriase pe nisipul plajei sau pot pune un mesaj intr-o sticla, pe care sa o arunce cat mai departe in apa, in speranta ca va fi gasita cat mai repede. Intre comunicarea cu ajutorul unei scoici si radioul fara fir distanta este uriasa, asa ca naufragiatul va trebui sa se descurce cu ce are la indemana. Cei care au reusit sa supravietuiasca ar trebui sa inceapa sa construiasca o ambarcatiune, de la o simpla pluta la o barca in toata puterea cuvantului. Ca exemple au fost aduse vase autentice, de la un caiac original, aborigen la o pluta. Numai ca aceasta trebuie sa fie suficient de solida pentru a rezista la furtuni, valuri si pentru a pluti suficient de mult.
Cu ajutorul jocurilor interactive vizitatorii pot intelege cum folosesc marinarii busole, soarele sau stelele pentru a afla in ce punct geografic se afla. In cadrul expozitiei au fost amenajate si cinci locuri de joaca pentru copii, unde acestia pot sta pe scaune in forma de stele de mare, sa se joace, sa cante si sa danseze, invatand in acelasi timp sa se descurce in cazul unui ipotetic naufragiu. Pe langa jocuri copiii pot participa la diverse ateliere, unde vor invata sa construiasca un steag sau sa faca un foc.
Expozitia a fost inca de la lansare asaltata mai ales de copii, care trec de mai multe ori prin intreaga aventura, pentru a reveni ulterior impreuna cu prietenii.
Iulie 2006