Dupa ce Napoleon Bonaparte a devenit Imparat in 1804 si-a dorit ca intre altele Franta sa devina o tara care sa inoveze creatia. In timpul Revolutiei Franceze industria textila franceza a avut de suferit, fiind practic distrusa, spre deosebire de Anglia, mai ales pentru ca nici inainte nu se foloseau prea multe masinarii in productie. Imparatul a decis sa interzica importul de tesaturi din Anglia pentru a proteja productia interna si a reusit sa revigoreze industria textilelor, astfel ca materialele fine sa fie facute in tara.
Si pentru a le determina pe femei sa cumpere cat mai multe materiale le-a interzis sa poarte mai mult decat o data aceeasi rochie la Curte. Rochiile erau ample si cu materiale somptuoase si au inceput sa fie din nou folosite trenele. Mai mult, Bonaparte a apelat si la mici trucuri, cum ar fi sa nu mai permita incalzirea la Tuileries, blocand toate semineele, pentru ca doamnele sa fie fortate sa poate mai multe haine. Nu a ignorat nici rolul barbatilor in revigorarea industriei textile, obligandu-i de exemplu pe ofiteri sa poarte pantaloni scurti din satin alb la ocaziile formale.
Practic, Bonaparte continua o lunga traditie de dezvoltare a economiei franceze prin intermediul modei, imparateasa Josephine fiind una dintre figurile marcante ale modei epocii, lansand modele si idei diverse. A fost un model ideal pentru creatiile unor creatori importanti ai vremii, cum ar fi Leroy.
Bijuterii
In afara de industria textila, Napoleon stia ca trebuie sa acorde deosebita atentie si industriei franceze de bijuterii. Mestesugarii numiti "joailliers" realizau bijuterii fine, in timp ce "bijoutiers" foloseau materiale mai putin scumpe, iar creatiile lor nu aveau aceeasi calitate si valoare.
Membrii noii familii imperiale franceze au decis ca pietrele pretioase ale fostei familii regale sa fie reprelucrate si folosite in stil neo-clasic, pe atunci la moda. Noile tendinte au fost repede copiate in intreaga Europa si mai ales in Anglia, influentele fiind in principal elene si romane, dar paradoxal inspirate la scara miniaturiala de arhitectura antica (marile comori ale acelor epoci inca nu fusesera descoperite).
Parures si Camee
Parures, seturi de bijuterii cu pietre pretioase, reprezentate de coliere, diademe, bratari, ace de par, inele, cercei de diverse tipuri erau in atentia Josephinei. Erau seturi magnifice, admirate si invidiate. Dupa ce la incoronarea lui Napoleon cei prezenti au putut admira coroana impodobita cu camee, acestea au fost la mare moda. Uneori erau realizate din piatra, dar cel mai des erau imitatii din substitute ca scoici sau portelan Wedgwood.