O trupa de 18 lautari rromi, condusa de naistul Damian Draghici, a purtat imaginea Romaniei in patru capitale europene, inaintea integrarii. Damian and Brothers - alesi de Ministerul Afacerilor Externe sa ne reprezinte tara in luna decembrie - au dus muzica lautareasca prin Viena, Dublin, Londra si Roma, ca sa schimbe, "incet-incet, opinia oamenilor despre natia romani".
De Damian Draghici s-a auzit in Romania acum cinci ani, cand s-a intors in tara cu spectacolul "Damian’s fire", dupa ce americanii il ascultasera in zeci de concerte. Celebritatea i-a sporit-o un turneu din 2004, "Noaptea balurilor", cand a fost cap de afis alaturi de James Brown, Joe Cocker, Cindy Lauper sau Roger Hodgson de la Supertramp.
Tot el a fost directorul artistic al spectacolului din Piata Universitatii, de Revelion, si autorul aranjamentului muzical care a marcat integrarea. Cu muzica lui s-au delectat si oficialii europeni la petrecerea de dupa.
Cersind cu naiul
"Dle Draghici, va felicitam, ati castigat o bursa integrala la Berklee", a sunat simplu inceputul povestii americane a tanarului fugit din tara in ‘89. Avea 18 ani, canta la vreo zece instrumente si nu avea rabdare.
"M-am gandit atunci: stau in Romania si mor cu incetinitorul sau plec in seara asta si mor acum. Am luat decizia: mi-am luat naiul si am plecat", povesteste Draghici, nascut intr-o familie de rromi. Granitele le-a trecut prin paduri, cu naiul in plasa, pana in Grecia.
"Am fost nevoit sa cersesc cantand, au fost unii dintre cei mai grei ani din viata mea. M-a marcat atat de tare, incat mi-am spus ca asta nu mi se va mai intampla niciodata", marturiseste artistul.
Jazz si lautari
I s-a spus ca n-o sa faca treaba cu naiul in Grecia si i s-a sugerat pianul. "Dupa doi ani, devenisem unul dintre primii pianisti din Grecia si castigam o suma enorma pe atunci. Mi-am dat seama ca nu mai eram doar un lautar care cauta sa castige bani, ci cautam expresia artistica. Ceva imi lipsea." Inregistrarile lui au ajuns in Olanda, unde i s-a oferit sansa primului CD, in 1993. Apoi a venit jazzul.
"Devenise o obsesie sa studiez muzica americana si muzica de film. Am studiat vreo doi ani si cantam apoi in cluburi de jazz", spune Draghici. Acolo au venit in cautare de talente profesori de la Berklee College of Music din Statele Unite.
"Le-am cantat putin si mi-au spus la final: "OK, we’ll see you in september"". Ca singur student la nai, a terminat Berklee in doi ani in loc de patru, cu magna cum laudae, spune el. S-a mutat apoi la Los Angeles, unde a inceput sa produca spectacole.
Pe scena cu James Brown
Damian Draghici si-a perfectionat o tehnica speciala la nai - triple-tongue-staccato - care-i permite sa cante mai repede decat un naist obisnuit. Profesori i-au fost, pentru scurt timp, naistii Damian Luca si Radu Simion. A scos pe piata 17 CD-uri cu melodii in care se impletesc influente din jazz, muzica lautareasca sau electronica.
Daca n-ar fi plecat din tara, spune, cariera sa n-ar fi luat turnura asta si n-ar fi ajuns sa cante alaturi de James Brown, idolul sau din adolescenta. Iar despre intors definitiv inca nu vorbeste. "Acasa este acolo unde fac ceea ce-mi place mie si sunt fericit, fie in America, fie in Romania. A devenit o obisnuinta sa fiu azi intr-un loc si maine in altul. Am lumea mea muzicala, e ca un fel de network."
MUZICA
Intoarcerea la "Radacini"
Albumul "Radacini" este ultimul proiect al lui Damian Draghici, realizat in Romania. Pentru a-l concepe, naistul si-a format o trupa de 18 lautari, Damian&Brothers: Mircea cu acordeonu’, Nicu cu chitara, Orlando cu fagotul, Leonard cu percutia sau Mihaita cu darabana s.a., ii enumera el.
"I-am ales dupa mesajul pe care au reusit sa mi-l transmita. Si cel mai bun mesaj era cel de care spunea Quincy Jones: cand simti ca ti se infioara carnea", spune Draghici. Piesele sunt melodii traditionale lautaresti, ce refac muzical peregrinarile tiganilor prin diferite zone ale lumii.
Florentina Ciuverca