Nadine Gordimer, laureata Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 1991, s-a nascut pe 20 noiembrie 1923 in orasul minier Springs din Africa de Sud, intr-o familie de emigranti evrei. Primii ani de studiu ii face la scoala unei manastiri de maici. Din motive de sanatate este retrasa de la scoala, urmand ca restul educatiei sa o primesca la domiciliu. S-a inscris apoi la Universitatea Witwaterstrand din Johannesburg, dar a renuntat dupa un an.
Nadine Gordimer incepe sa scrie la o varsta frageda, publicand primele sale povestiri in 1937, la varsta de cincisprezece ani. Prima sa colectie de povestiri scurte, "Face to Face", a aparut in 1949. Aceasta a fost urmata de alte doua volume, "Town and Country Lovers" si "The Soft Voice of the Serpent".
Scriitoarea a inceput sa devina cunoscuta si sa aiba succes international in 1951, atunci cand povestirile ei au inceput sa apara in revista The New Yorker. "A Watcher of the Dead", este prima dintr-o serie lunga de povestiri publicate la aceasta revista.
Gordimer publica primul roman, "The Lying Days" (Zilele mincinoase), in 1953. Cartea, partial autobiografica, prezinta viata unei fetite albe care devine constienta de vederile inguste ale locuitorilor dintr-un oras sud-african de provincie si se revolta impotriva acestora.
In urmatoarele sale romane, "A World of Strangers" ("O lume de straini", 1958), "Occasion for Loving" (1963) si "The Late Bourgeois" (1966), scriitoarea abordeaza teme precum: relatia stapan-servitor, prejudecatile coloniale ale albilor fata de negri si liberalismul superficial al albilor privilegiati.
Multe dintre romanele sale au fost interzise in Africa de Sud, deoarece relatau nedreptatile comise de sistemul aflat la putere in aceasta tara. Nadine Gordimer a scris 13 romane, peste 200 de nuvele si cateva volume de eseuri.
In 1974, scriitoarea primeste premiul Booker Prize, iar in 1991 este distinsa cu Premiul Nobel pentru Literatura, pentru "splendidele sale scrieri epice prin care – cum ar fi spus Alfred Nobel insusi – a adus un bine imens omenirii".
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro