Un talent precoce, prezentata de propaganda sovietica ca un copil minune, a avut un ritm de lucru infernal, ceea ce i-a adus si moartea prematura, la varsta de doar 17 ani, in urma unui atac cerebral determinat si de probleme congenitale.
Primele sale desene au fost descoperite si promovate in 1964, cand elita intelectuala sovietica incerca sa gaseasca un raspuns pe masura la politica dura promovata de Hrusciov. Si-a expus pentru prima oara lucrarile la sediul periodicului de opozitie Yunost, apoi a continua sa lucreze enorm, realizand circa 10.000 de compozitii diverse, in principal ilustratii si lucrari de grafica. A lucrat mai ales in tus si creion, fiind inspirata de ilustratiile din editiile unor autori celebri, precum Puskin sau Antoine de Saint-Exupery, precum si de textele acestora. Cele mai cunoscute sunt seturile de ilustratii realizate pentru Razboi si Pace sau Maestrul si Margareta, adevarate interpretari filosofice ale textului.
Daca pentru fragila opozitie moscovita stilul si compozitiile tinerei artiste erau o replica la realismul socialist, pentru propaganda sovietica Rusheva a devenit un simbol al geniului precoce ocrotit de comunism, fiind promovata in presa epocii, dar si presata sa lucreze cat mai mult. Nici moartea sa prematura nu a pus capat propagandei, artista fiind onorata postum printr-o ampla expozitie deschisa in 1970 la Muzeul de Arta Puskin din Moscova, precum si printr-un turneu expozitional organizat in URSS intre 1970 - 1974.