Noua elevi de la Colegiul Tehnic de Constructii si Arhitectura "Christian Kertsch" din Brasov au obtinut atestate de profesionisti din partea unor profesori olandezi.
In cadrul unui proiect Leonardo da Vinci, initiat si realizat de directoarea colegiului, prof. Virginia Marinescu, in colaborare cu prof. Loredana Englisch, elevii cei mai talentati in domeniul tehnic au plecat in Olanda. Acestia sunt: Daniel Balate, Florin Busuioc, Jozsef Kis, Marius Macovei , Felicia Niagu, Stefan Popica, Florin Suciu, Barna Szabo, RazvanTudose.
Teorie si practica
Tinerii brasoveni, impreuna cu profesorul insotitor, Olimpia Becheru, au parcurs stagiul de trei saptamani, in luna martie, pe tema : "Plasamentul Tinerilor - cea mai buna modalitate pentru integrarea durabila pe piata europeana a fortei de munca", lucrand impreuna cu tineri olandezi de la ROC West-Brabant, organizatia intermediara, ROI si Radius College - organizatiile de primire. Gazdele au remarcat deosebita adaptare in alte conditii de munca si viata a elevilor brasoveni, capacitatea lor de integrare, atat lingvistica, dar mai ales profesionala, partenerii olandezi fiind profund impresionati de cunostintele teoretice si practice ale elevilor brasoveni. Elevii au obtinut de la partenerii olandezi cate un certificat de abilitati dovedite in perioada de stagiu si cate un certificat de competente lingvistice de limba engleza. Ei au fost permanent monitorizati in Breda, la Radius College si la Markiezaat College, de profesori olandezi si romani. Programul de lucru, de sase ore, al elevilor a implicat operatii de indoire a tevilor din cupru si din otel dupa metode noi, executarea de canalizari, dar si operatii de sudura, executare si montare a unor instalatii de incalzire, sanitare, de alimentare cu apa rece si apa calda si a instalatiilor de aer conditionat. Partenerii olandezi au asigurat echipamentul complet de protectie pentru tot grupul, pe toata perioada stagiului. La postul de Radio din Breda, elevii si profesorul insotitor au participat la un interviu, retransmis la Radio Romania Actualitati.
Schimburi de experienta
Proiectul, inceput din 1 octombrie 2006 ce se va incheia in 31 mai, anul acesta nu este o initiativa singulara. Colegiul Tehnic "Christian Kertsch" a realizat si continua sa realizeze frecvent astfel de parteneriate cu tari precum: Italia, Franta, Germania, Finlanda, Danemarca, U.K., Spania, cu scopul de a perfectiona atat formarea profesionala a cadrelor didactice, cat, mai ales, pentru formarea profesionala initiala a elevilor. Participantii la acest stagiu au fost invitati si la alte asemenea schimburi de experienta de catre ROC West-Brabant si compania ROI, cu promisiuni de locuri de munca dupa ce-si vor fi terminat studiile.
Experiente de neuitat
Elevul Florin Busuioc, entuziasmat de calatorie, isi descrie amintirile si impresiile senzationale din Olanda. Cel mai lung pod din Europa cu o lungime de 5 km, care trecea peste Marea Nordului, l-a fermecat atat de mult, incat i s-a parut ca traieste intr-un vis. Un baraj imens i-a provocat aceeasi emotie a inaltimii si a spatiului de necuprins. Utilul a fost imbinat cu placerea de a descoperi peisaje de neuitat, sau chiar cu bucuria jocului. Impreuna cu prietenii lui a vizitat portul si plaja, a jucat fotbal, s-a plimbat cu bicicleta, a mers la carting, iar seara nu a uitat sa dea un ajutor la bucatarie. Ajuns la Rotterdam, Florin a vizitat targul de meserii "Skills Masters", unde erau amenajate standuri pentru fiecare meserie in parte si in acelasi timp a fost impresionat de arhitectura impozanta a imprejurimilor.