inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

NO SCHOOL: New Romanian Comics – Banda desenata romaneasca, in premiera la New York Comic Con

1 Comentarii


New York, 12 octombrie 2011: ICR New York organizeaza prima expozitie de banda desenata romaneasca in cadrul celei mai importante conventii de popular culture de pe Coasta de Est (si a doua din SUA) – New York Comic Con. intre 13 si 16 octombrie, Romania va fi reprezentata la importantul targ de la Javits Center din New York cu un stand special amenajat sub titulatura NO SCHOOL: New Romanian Comics. Proiectul este o continuare a sustinerii ICR pentru Muzeul Benzii Desenate Romanesti de la Bucuresti si a publicarii Istoriei Benzii Desenate Romanesti 1891–2010 (editie ingrijita de Dodo Nita si Alexandru Ciubotariu, Editura Vellant, 2010).


Publicul american are ocazia sa ia contact, in premiera, cu istoria atipica a benzilor desenate romanesti in impresionantul stand de 18 metri patrati organizat de ICR New York. Trei autori de top de BD din Romania – Sandu Florea (in lumea lui Harap Alb – castigator al prestigiosului Eurocon), Matei Branea (OMULAN) si Alexandru Ciubotariu (Pisica Patrata) – impreuna cu Miloš Jovanović, directorul cunoscutei edituri de banda desenata alternativa Hardcomics, au facut o selectie retrospectiva a celor mai bune benzi desenate romanesti din 1891 pana in prezent, reunindu-le sub titlul NO SCHOOL: New Romanian Comics (numele reflecta natura avangardista a renasterii benzilor desenate romanesti, care nu urmeaza vreo traditie sau un curent deja existent). in acelasi timp, NO SCHOOL prilejuieste o extrem de interesanta sinteza a ceea ce inseamna banda desenata romaneasca contemporana. Artistii prezenti isi vor expune, pe toata perioada targului, ultimele creatii.


ICR New York continua la New York Comic Con linia sa de programare dedicata graficii si artelor urbane. inceputa in 2008, cand artistii expozitiei de street art Freedom for Lazy People au participat la crearea decorului musicalului Fela! de pe Broadway – cu sustinerea ICRNY si la initiativa Marinei Draghici (castigatoare, ulterior, a premiului TONY pentru imaginea plastica creata in spectacol) – aceasta linie de programare e continuata in 2009 cu lansarea revistei Aooleu la Mocca Art Festival New York, iar in primavara anului 2011 cu prezentarea in cadrul Festivalului Ideas for a New City din New York a proiectului dedicat benzii desenate din Romania intitulat I Am Not Legend, cuprinzand selectii din expozitia „Istoria benzii desenate romanesti” (curator: Alexandru Ciubotariu). Standul expozitiei de la New York Comic Con vine sa consolideze prezenta benzilor desenate romanesti in SUA, oferindu-le artistilor romani o expunere semnificativa in fata publicului de specialitate, intr-un targ de ampla vizibilitate.


New York Comic Con este un targ de benzi desenate, romane grafice, manga, anime, jocuri video, productii de film si televiziune inspirate de benzi desenate – de la mainstream pana la experimental si de nisa. Fanii au ocazia sa-i cunoasca pe autorii preferati si sa ia contact in premiera cu ultimele productii de gen. Interesul publicului este extrem de ridicat – numai in 2010 la New York Comic Con au participat 96000 de vizitatori. Anul acesta vor fi prezenti la targ artisti precum regizorul Kevin Smith (Clerks, Dogma, Jay and Silent Bob Strike Back) sau actorul Mark Hamill (Razboiul Stelelor).



Matei Branea este un creator de banda desenata si animatie si creatorul lui OMULAN – un personaj de BD care a devenit celebru prin numarul din 2003 publicat de Hardcomics. Matei Branea publica online episoade de animatie, benzi desenate si ilustratii de la mainstream la underground, de la productii de televiziune si publicitate pana la scurtmetraje pentru internet. in prezent, Matei se afla in faza de pre-productie pentru un scurtmetraj despre roboti balcanici, preda animatie la UNATC Bucuresti si pregateste o noua carte cu OMULAN.


Alexandru Ciubotariu a publicat grafica de revista si carte si numeroase benzi desenate. A semnat sase carti de benzi desenate si un album de street art (Pisica Patrata, Editura Vellant, 2009), primul din Romania. Pentru Romfilatelia a desenat mai multe serii de timbre editate in sute de mii de exemplare. A participat la concursuri BD si a castigat numeroase premii. A fost invitat sa participe la expozitii in Franta, Polonia, Cehia, Maroc, Grecia, Serbia, Spania, Portugalia, Ungaria, cea mai importanta fiind expozitia de la Centrul Belgian de Banda Desenata din Bruxelles (octombrie 2011 – mai 2012). Stabilit in prezent in Bucuresti, lucreaza ca grafician, colaborand cu diverse edituri si publicatii.


Sandu Florea a debutat in 1968 cu serialul Nazdravaniile lui Pacala in revista Luminita. A semnat noua carti de BD, din cele 50 aparute in perioada comunista, a desenat primele BD-western romanesti, adaptand romanele lui Nicolae Frinculescu, iar in 1990 a editat impreuna cu acesta revistele de benzi desenate Carusel si Proteus. La sfarsitul lui 1991, Sandu Florea emigreaza impreuna cu familia in Statele Unite. in aprilie 1992 debuteaza la cea mai importanta editura de benzi desenate din SUA, Marvel Comics. De atunci Sandu Florea a desenat aproape 300 de benzi desenate, ilustrand aventurile a aproape tututor super-eroilor americani: Conan the Barbarian, X-Force, Dr. Strange, The Executioner, Thunder Strike, Blade, Buffy – the Vampire Slayer, Insane Clown Posse, Generation X, Spiderman Unlimited, Elektra, X-treme X-men, Hawkeye, Batman R.I.P. etc. in prezent, artistul romano-american a devenit un nume inconturnabil in cataloagele marilor edituri de benzi desenate americane, Marvel, DC Comics, Dark Horse s.a.


Hardcomics este prima editura de banda desenata romaneasca. Lansata in 2002 la Bucuresti, Hardcomics isi propune sa creeze o piata pentru benzile desenate in Romania si sa impuna un standard ridicat in continut si forma.  in ciuda esecului financiar, dar bucurandu-se de un considerabil succes artistic, Hardcomics se incapataneaza sa ofere in continuare o platforma de expresie artistilor romani de comics.


Miloš Jovanović a intrat in industria benzii desenate la o varsta precoce. Pe cand avea numai 8 ani, se intretinea vanzand si facand schimb de reviste BD la targurile din orasul sau natal din fosta Iugoslavie. Treizeci de ani mai tarziu, pasiunea sa ramane neschimbata, doar ca acum traieste in Bucuresti si se considera parte din cultura romana. in 2002 a pus bazele Hardcomics, editura care a revitalizat banda desenata romaneasca, oferind o platforma de exprimare pentru artisti romani si, uneori, straini. Pana acum a publicat peste 30 de titluri (carti, reviste, ziare) si mai mult de 100 de autori. in timpul liber ramas, Miloš conduce un studio de design si vorbeste sase limbi.


Demarat in primavara anului 2006, Street Delivery a devenit un amplu eveniment urban care pe langa revalorificarea peisajului urban, strange laolalta comunitatile creative ale orasului. Castigand o legitimitate atat in ochii locuitorilor, cat si autoritatilor locale, Street Delivery a devenit o institutie a spatiului public urban.


Muzeul Benzii Desenate Bucuresti este un proiect pilot initiat de Alexandru Ciubotariu si derulat de Institutul Cultural Roman si Muzeul National de Arta Contemporana cu sprijinul clusterului EUNIC in Romania, al Centrului Belgian de Banda Desenata si in parteneriat cu Asociatia Bedefililor din Romania, in perioada 16 iunie – 16 octombrie 2011.



Octombrie 2011


 

Voteaza


Comentarii 1 comentarii
Deer

Eu nu cunosc decat ceea ce am iavntat la scoala despre rascoala si capii ei.Din cate stiu, foarte multi oameni mari din istorie si cultura au fost si sunt masoni.

0 2012 reply
0 0
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

"Memoriile unei gheise", la Gaudeamus

Romanul "Memoriile unei gheise", de Arthur Golden, tradus in romaneste la Editura Humanitas, a fost cea mai vanduta carte la Targul Gaudeamus de la Timisoara (3-7 mai), potrivit Mediafax. ...

Politehnistii, invatati sa faca inventii

Institutul National de Inventica (INI) de la Iasi pregateste inventatori inca de pe bancile facultatii. La insistentele membrilor Institutului, la Universitatea Tehnica „Gh. Asachi“ (UTI) ...

Evtuşenko: Româna, prima limbă străină în care mi-au fost traduse versurile

Cunoscutul poet şi scriitor rus Evghenie Evtuşenko, distins cu Marele Premiu "Ovidius" al Uniunii Scriitorilor din România (USR), a declarat, luni seara, în cadrul festivităţii de decernare a ...

UNIVERS CULTURAL

Eveniment FESTIVALUL-CONCURS DE POEZIE RELIGIOASA "CREDO" Cand, in 2001, initiam, impreuna cu poetul Valentin Marica, FESTIVALUL-CONCURS DE POEZIE RELIGIOASA "CREDO", nu intuiam ...

"Nuvele şi istorii", primul volum de istorii alese semnate Corneliu Leu

Cunoscutul om de carte şi televiziune Corneliu Leu şi-a lansat, luni, la Librăria "Mihai Eminescu", cartea "Nuvele şi istorii", primul volum de opere alese, dintr-o serie de 11 proiectată de ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline