NERVIA 1928-1938
Pictori din anii 30 în Belgia
Durata: 15 octombrie 2010 – 16 ianuarie 2011
Unde: Muzeul Naţional de Artă al României, Calea Victoriei 49-53
Muzeul Naţional de Artă al României şi Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti vă invită în perioada 15 octombrie 2010 – 16 ianuarie 2011 să vizitaţi expoziţia NERVIA 1928-1938. Pictori din anii 30 în Belgia.
Expoziţia este organizată de Muzeul Naţional de Artă al României, Valonia-Bruxelles Internaţional, Fondul Léon Eeckman şi Grupul Nervia, în cadrul programului de cooperare între România şi Valonia-Bruxelles, cu prilejul preşedinţiei belgiene a Consiliului Uniunii Europene.
Grupul Nervia, întemeiat în 1928 la Mons (care va fi „capitală culturală europeană” în 2015), a jucat un rol primordial în mişcarea artistică din prima jumătate a secolului XX din Belgia, şi în special din Valonia. Cei doi pictori fondatori, Anto Carte şi Louis Buisseret, împreună cu Léon Eeckman, secretarul grupului, au hotărât să creeze această mişcare pentru a afirma prezenţa artei valone, dar şi pentru a-i promova pe tinerii artişti, majoritatea din regiunea Hainaut. Numele grupului face trimitere la revista La Nervie, al cărei colaborator fusese Anto Carte, şi la nervieni, un trib de gali stabilit pe actualul teritoriu al provinciei Hainaut.
Expoziţia prezintă, în premieră în România, retrospectiva Nervia prin intermediul a 130 de lucrări semnate de cei nouă membri ai grupului: Anto Carte, Louis Buisseret, Frans Depooter, Léon Devos, Léon Navez, Pierre Paulus, Rodolphe Strebelle, Taf Wallet şi Jean Winance. Astfel, publicul bucureştean are prilejul să descopere artişti foarte talentaţi care s-au constituit într-un grup pe baza idealurilor unei arte intimiste, cu caracter ilustrativ, legată de literatură, conjugând simbolismul şi interesul pentru social, o artă puternic angajată în afirmarea identităţii valonilor.
Lucrările provin din colecţii particulare şi din patromoniul mai multor muzee din Belgia: Muzeele Regale de Artă din Belgia, Muzeul de Artă din Charleroi, Muzeul comunal Ixelles, Muzeul Ianchelevici din La Louvière, Muzeul internaţional al carnavalului şi măştii din Binche şi Muzeul de Artă din Mons.