Mystras este numele unui asezari fortificate importante din Muntii Taygetos, peninsula Peloponez, din apropierea anticului oras Sparta. Povestea sitului arheologic pe care il veti gasi calatorind prin sudul Greciei, incepe la jumatatea secolului al XIII-lea, cand pe una dintre formele de relief proeminente se ridica o cetate care dainuie pana astazi.
Prosperitatea avea sa vina curand, sub despotul Theodor I Paleologul Mystras ajungand al doilea oras ca importanta din imperiu dupa Constantinopol si resedinta secundara a imparatilor bizantini. Norocul face ca inaltul grad de cultura si civilizatie atins in spatiul Mediteranei in vremea Imperiului Bizantin sa nu fost sters in ciuda istoriei tumultoase.
Asa se face ca Grecia detine astazi unele dintre cele mai bine conservate monumente din aceasta perioada, marcata in plan artistic print-un apogeu demn de apreciat. Complexul de monumente istorice inscris in anul 1989 pe lista patrimoniului mondial UNESCO include: o fortareata, un palat si o serie de monumente religioase, biserici si manastiri. Se cunoaste de altfel credinta si zelul imparatilor bizantini fata de ortodoxei si relatia cu divinitatea.
Frescele care acopera interiorul bisericii Peribleptos, datand din perioada 1348-1380, se numara printre exemplele reprezentative ale artei bizantine contribuind semnificativ la intelegerea acesteia. Este si cazul bisericii Sf. Dimitrie ridicata chiar mai devreme (1310), unde puteti aprecia frumoasele sculpturi si picturi murale din altar. In curte se afla Muzeul de Mystras in cladirea unde a functionat odinioara Palatul Mitropolitan.
Biserica Sf. Theodor, cu domul sau caracteristic octogonal, este cel mai mare si cel mai vechi lacas de cult din Mystras. Pastreaza picturi murale uimitoare, inclusiv un portret al imparatului Manuel Paleologul din 1423. Impresionante in aceeasi masura mai pot fi Manastirea Pantanassa, respectiv biserica Sfanta Sofia.
In anul 1830 Mystras a fost abandonat pentru a se constitui la 8 km departare un nou oras botezat Sparti.