Pentru ca seara Grieg a fost organizata de Ambasada Regala a Norvegiei, am profitat de prezenta reprezentantilor norvegieni in Romania si am stat de vorba cu Terje Aalia, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei.
Rep.: Stimate domnule Aalia, va rugam sa ne spuneti care este implicarea Ambasadei in organizarea concertului dedicat lui Edvard Grieg, desfasurat la Sibiu, in Sala Thalia?
Terje Aalia: Schimbul cultural si relatiile de cooperare dintre Norvegia si Romania s-au imbunatatit considerabil in ultima perioada. In ceea ce priveste evenimentul de la Sibiu, totul a inceput cu scrisoarea pe care ne-a adresat-o Klaus Johannis, primarul Sibiului, prin care il invita pe Excelenta Sa, Ambasadorul Norvegiei, sa organizeze un eveniment cultural in Capitala Culturala Europeana. Leif Arne Ulland, ambasadorul norvegian, a fost incantat de idee, raspunzand cu placere invitatiei. Dupa care Ambasada a luat legatura cu Filarmonica de Stat din Sibiu cu care a colaborat foarte bine in privinta pregatirilor practice legate de concert; iar organizatorii Sibiu Capitala Culturala Europeana au inclus evenimentul in calendarul oficial al Sibiu 2007. Cu alte cuvinte, Ambasada, mai ales prin responsabilul sau de PR, Monica Popa, s-a implicat activ in organizarea evenimentului si in invitarea tuturor artistilor. As mai mentiona si faptul ca aproape tot personalul Ambasadei a fost prezent la concertul de la Sibiu.
Rep.: Cat de des sustine/organizeaza Ambasada asemenea evenimente?
T.A.: Sustinerea evenimentelor culturale este o prioritate pentru Ambasada. Anul trecut l-am comemorat pe cel mai cunoscut dramaturg al nostru, Henrik Ibsen. Am constatat ca in Romania exista un interes urias pentru opera sa. Este nemaipomenit sa lucrezi cu artistii romani din acest punct de vedere, iar publicul si reactia sa este minunata. Ca reprezentanti ai Ambasadei, noi ne propunem ca zestrea noastra culturala s-o exploatam atat pentru a ne prezenta tara, cat si pentru a crea locuri de intalnire intre artisti norvegieni si romani, de plida. Acest tip de parteneriat a functionat foarte bine si ne-am bucurat ca romanii au reusit sa calatoreasca in Norvegia si ca norvegienii s-au intors in Romania pentru a continua colaborarea. In 2006 am organizat o serie de evenimente in Romania, printre care si un spectacol de teatru, dans si muzica, sustinut de artisti norvegieni in diferite orase din Romania. Anul acesta ne-am concentrat atentia asupra comemorarii lui Grieg si Ambasada a fost organizator si co-organizator al mai multor evenimente de-a lungul anului.
Faptul ca Sibiul este anul acesta capitala culturala europeana este o ocazie fireasca pentru a organiza evenimente aici, cu atat mai mult cu cat Norvegia, prin orasul Stavanger, urmeaza pe lista capitalelor culturale europene, in 2008.
Rep.: In ce masura este Ambasada interesata sa sustina proiecte culturale si educationale menite sa promoveze cultura si civilizatia norvegiana in lume? Credeti in importanta acestora de a sustine identitatea nationala dar si de a constitui punti de legatura intre natiuni?
T.A.: Ceea ce este important este ca cultura nu cunoaste granite. De aceea este un "articol de export" ideal. In acelasi timp, cred ca este vorba si de o anumita dimensiune nationala. De pilda, muzica lui Edvard Grieg este o modalitate foarte buna de a sustine imaginea Norvegiei in lume si mostenirea culturala norvegiana. Pentru multi iubitori de muzica din intreaga lume, Grieg este
inr-adevar imaginea si sunetul Norvegiei. Aceste proiecte sunt totodata prilejuri de a cunoaste scena culturala romaneasca. Artistii romani joaca un rol semnificativ in aproape toate evenimentele in care am fost si noi implicati. Limitarile noastre cu privire la sustinerea proiectelor culturale sunt de natura practica, pentru ca o ambasada mica are resurse de personal limitate, iar din punct de vedere financiar depindem de sponsori. Va rog, ca atare, sa-mi permiteti sa adresez mulumirile mele sincere urmatoarelor companii: WestHouse Group, Icepronav, Nexi Properties and Building, Barklav Manning Services, Trellis Trading, EDI Soft si BlomInfo-Geonet.
Rep.: 2007 este anul Grieg in intreaga lume. Cum a fost comemorat compozitorul norvegian anul acesta in Norvegia? Dar in Romania?
T.A.: Centenarul Grieg a stat anul acesta sub semnul sloganului: "un prilej de a revitaliza si innoi mostenirea lasata de Grieg". De aceea, multe din proiectele si evenimentele organizate in Norvegia au avut un caracter novator, pe trei linii principale: Grieg compozitorul, Grieg umanistul si Grieg mentorul. Pe langa concerte care au avut loc in intreaga tara, au fost organizate conferinte, seminarii, ateliere pe diferite teme. In ceea ce priveste expunerea internationala, artistii norvegieni au avut-o din plin anul acesta, pentru ca au fost foarte activi si au calatorit peste tot in lume. Mai multe informatii puteti gasi pe site-ul oficial, www.grieg07.com. In Romania au fost organizate multe evenimente, iar anul acesta ne putem lauda cu o mai intensa activitate in aceasta privinta. Orchestra Filarmonicii din Oslo a sustinut doua concerte in Bucuresti la inceputul lui septembrie, pianistul Geir Botnen si tenorul Arild Helleland au concertat alaturi de pianista romanca Ilinca Dumitrescu la Sibiu, pe 16 octombrie, iar dl. Botnen a fost alaturi de Orchestra Nationala Radio si de dirijorul Horia Andreescu pe 19 octombrie in Bucuresti. In plus sunt cateva alte evenimente, inclusiv la posturile de televiziune, dintre care as dori sa le amintesc pe cele organizate de orchestrele din Ramnicu Valcea si Bacau.
Rep.: Ce tip de relatii exista intre Norvegia si Romania? Au suferit vreo schimbare de cand Romania este membra UE?
T.A.: Relatia dintre Romania si Norvegia este una foarte buna, bazata pe o crestere si o diversificare a domeniilor de cooperare. Pe langa schimburile culturale, am observat in ultimii ani o crestere semnificativa a cooperarii economic e, iar din punct de vedere politic tarile noastre au interese comune fiind membre NATO, pe langa alte organisme politice. Suntem incantati ca unele companii importante din Norvegia sunt bine pozitionate pe piata din Romania. Desi Norvegia nu este membra UE, facem parte din Spatiul Economic European si din spatiul Schengen. Din aceasta perspectiva, calitatea Romaniei de membru UE este foarte importanta pentru noi pentru ca deschide noi zone de cooperare si vom fi parteneri in Piata Comuna. Norvegia si Romania marcheaza anul acesta 90 de ani de cooperare diplomatica.
Rep.: Sunteti pe punctul de a lansa un proiect important de sprijin financiar si economic pentru Romania. Va rugam sa aveti amabilitatea de a ne oferi cateva detalii despre acesta.
T.A.: Pentru ca Romania s-a alaturat Spatiului Economic European, Norvegia, Islanda si Liechtenstein ofera tarii dvs. sprijin de aproape 100 milioane euro pe partea de consultanta pentru proiecte, pana in 2009, contribuind la cresterea sociala si economica a Romaniei. Fondurile sunt acordate printr-un program de cooperare bilaterala norvegiano-romana in valoare de 48 milioane euro; 50, 5 milioane euro vor fi acordate prin Mecanismele Financiare ale EEA (www.eeagrants.org). Domeniile pe care programul le are in vizor sunt mediul si surse alternative de energie. Mai multe informatii veti gasi pe pagina de internet a Ambasadei - www.norvegia.ro. De retinut ca aceste programe vor fi oficial lansate la Bucuresti pe 13 noiembrie.
Rep.: Va multumim, stimate domnule Aalia, pentru numeroasele informatii pe care ni le-ati furnizat si pentru amabilitate!
u A consemnat Diana Sacarea