inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Muzica norvegiana la Sibiu

0 Comentarii
Anul acesta lumea muzicala mondiala sta sub semnul centenarului Edvard Grieg, implinindu-se 100 de ani de la moartea marelui compozitor norvegian (1843-1907). Ambasada Regala a Norvegiei a celebrat numele, opera si personalitatea lui Grieg printr-un concert organizat marti, 16 noiembrie, la Sibiu. Pianistul Geir Botnen si tenorul Arild Helleland, doi reputati artisti norvegieni, cunoscuti nu doar in tara Fiordurilor, au prezentat cu deosebit talent cateva bucati muzicale din creatia lui Edvard Grieg: Suita Holberg, Op.40, De la 12 cantece la poeme de A.O.Vinje, op.33, Cantece dupa Ibsen, Marsul Trolilor, Op.54, Zi de nunta la Troldhaugen, Op.65, bucata care la premiera a fost interpretata de patru ori, Cantecele Krag, Op.60. Pianista romanca Ilinca Dumitrescu s-a alaturat lui Geir Botnen pentru a interpreta la patru maini Dansurile norvegiene. Concertul a fost urmat de vernisajul unei expozitii de fotografii realizate de  diplomatul roman Anamaria Almasan si de o receptie la care au fost invitati toti spectatorii. Printre acestia s-au numarat si 50 de studenti ai Facultatii de Litere din Cluj Napoca, de la specializarea Limba si Literatura Norvegiana, care au venit insotiti de conf.dr. Sanda Tomescu Baciu, cea care a pus bazele si a dezvoltat ulterior sectia de norvegiana din cadrul UBB Cluj.

Pentru ca seara Grieg a fost organizata de Ambasada Regala a Norvegiei, am profitat de prezenta reprezentantilor norvegieni in Romania si am stat de vorba cu Terje Aalia, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei.

Rep.: Stimate domnule Aalia, va rugam sa ne spuneti care este implicarea Ambasadei in organizarea concertului dedicat lui Edvard Grieg, desfasurat la Sibiu, in Sala Thalia?

Terje Aalia: Schimbul cultural si relatiile de cooperare dintre Norvegia si Romania s-au imbunatatit considerabil in ultima perioada. In ceea ce priveste evenimentul de la Sibiu, totul a inceput cu scrisoarea pe care ne-a adresat-o Klaus Johannis, primarul Sibiului, prin care il invita pe Excelenta Sa, Ambasadorul Norvegiei, sa organizeze un eveniment cultural in Capitala Culturala Europeana. Leif Arne Ulland, ambasadorul norvegian, a fost incantat de idee, raspunzand cu placere invitatiei. Dupa care Ambasada a luat legatura cu Filarmonica de Stat din Sibiu cu care a colaborat foarte bine in privinta pregatirilor practice legate de concert; iar organizatorii Sibiu Capitala Culturala Europeana au inclus evenimentul in calendarul oficial al Sibiu 2007. Cu alte cuvinte, Ambasada, mai ales prin responsabilul sau de PR, Monica Popa, s-a implicat activ in organizarea evenimentului si in invitarea tuturor artistilor. As mai mentiona si faptul ca aproape tot personalul Ambasadei a fost prezent la concertul de la Sibiu.

Rep.: Cat de des sustine/organizeaza Ambasada asemenea evenimente?

T.A.: Sustinerea evenimentelor culturale este o prioritate pentru Ambasada. Anul trecut l-am comemorat pe cel mai cunoscut dramaturg al nostru, Henrik Ibsen. Am constatat ca in Romania exista un interes urias pentru opera sa. Este nemaipomenit sa lucrezi cu artistii romani din acest punct de vedere, iar publicul si reactia sa este minunata. Ca reprezentanti ai Ambasadei, noi ne propunem ca zestrea noastra culturala s-o exploatam atat pentru a ne prezenta tara, cat si pentru a crea locuri de intalnire intre artisti norvegieni si romani, de plida. Acest tip de parteneriat a functionat foarte bine si ne-am bucurat ca romanii au reusit sa calatoreasca in Norvegia si ca norvegienii s-au intors in Romania pentru a continua colaborarea. In 2006 am organizat o serie de evenimente in Romania, printre care si un spectacol de teatru, dans si muzica, sustinut de artisti norvegieni in diferite orase din Romania. Anul acesta ne-am concentrat atentia asupra comemorarii lui Grieg si Ambasada a fost organizator si co-organizator al mai multor evenimente de-a lungul anului.
Faptul ca Sibiul este anul acesta capitala culturala europeana este o ocazie fireasca pentru a organiza evenimente aici, cu atat mai mult cu cat Norvegia, prin orasul Stavanger, urmeaza pe lista capitalelor culturale europene, in 2008.

Rep.: In ce masura este Ambasada interesata sa sustina proiecte culturale si educationale menite sa promoveze cultura si civilizatia norvegiana in lume? Credeti in importanta acestora de a sustine identitatea nationala dar si de a constitui punti de legatura intre natiuni?

T.A.: Ceea ce este important este ca cultura nu cunoaste granite. De aceea este un "articol de export" ideal. In acelasi timp, cred ca este vorba si de o anumita dimensiune nationala. De pilda, muzica lui Edvard Grieg este o modalitate foarte buna de a sustine imaginea Norvegiei in lume si mostenirea culturala norvegiana. Pentru multi iubitori de muzica din intreaga lume, Grieg este
inr-adevar imaginea si sunetul Norvegiei. Aceste proiecte sunt totodata prilejuri de a cunoaste scena culturala romaneasca. Artistii romani joaca un rol semnificativ in aproape toate evenimentele in care am fost si noi implicati. Limitarile noastre cu privire la sustinerea proiectelor culturale sunt de natura practica, pentru ca o ambasada mica are resurse de personal limitate, iar din punct de vedere financiar depindem de sponsori. Va rog, ca atare, sa-mi permiteti sa adresez mulumirile mele sincere urmatoarelor companii: WestHouse Group, Icepronav, Nexi Properties and Building, Barklav Manning Services, Trellis Trading, EDI Soft si BlomInfo-Geonet.

Rep.: 2007 este anul Grieg in intreaga lume. Cum a fost comemorat compozitorul norvegian anul acesta in Norvegia? Dar in Romania?

T.A.: Centenarul Grieg a stat anul acesta sub semnul sloganului: "un prilej de a revitaliza si innoi mostenirea lasata de Grieg". De aceea, multe din proiectele si evenimentele organizate in Norvegia au avut un caracter novator, pe trei linii principale: Grieg compozitorul, Grieg umanistul si Grieg mentorul. Pe langa concerte care au avut loc in intreaga tara, au fost organizate conferinte, seminarii, ateliere pe diferite teme. In ceea ce priveste expunerea internationala, artistii norvegieni au avut-o din plin anul acesta, pentru ca au fost foarte activi si au calatorit peste tot in lume. Mai multe informatii puteti gasi pe site-ul oficial, www.grieg07.com. In Romania au fost organizate multe evenimente, iar anul acesta ne putem lauda cu o mai intensa activitate in aceasta privinta. Orchestra Filarmonicii din Oslo a sustinut doua concerte in Bucuresti la inceputul lui septembrie, pianistul Geir Botnen si tenorul Arild Helleland au concertat alaturi de pianista romanca Ilinca Dumitrescu la Sibiu, pe 16 octombrie, iar dl. Botnen a fost alaturi de Orchestra Nationala Radio si de dirijorul Horia Andreescu pe 19 octombrie in Bucuresti. In plus sunt cateva alte evenimente, inclusiv la posturile de televiziune, dintre care as dori sa le amintesc pe cele organizate de orchestrele din Ramnicu Valcea si Bacau.

Rep.: Ce tip de relatii exista intre Norvegia si Romania? Au suferit vreo schimbare de cand Romania este membra UE?

T.A.: Relatia dintre Romania si Norvegia este una foarte buna, bazata pe o crestere si o diversificare a domeniilor de cooperare. Pe langa schimburile culturale, am observat in ultimii ani o crestere semnificativa a cooperarii economic e, iar din punct de vedere politic tarile noastre au interese comune fiind membre NATO, pe langa alte organisme politice. Suntem incantati ca unele companii importante din Norvegia sunt bine pozitionate pe piata din Romania. Desi Norvegia nu este membra UE, facem parte din Spatiul Economic European si din spatiul Schengen. Din aceasta perspectiva, calitatea Romaniei de membru UE este foarte importanta pentru noi pentru ca deschide noi zone de cooperare si vom fi parteneri in Piata Comuna. Norvegia si Romania marcheaza anul acesta 90 de ani de cooperare diplomatica.

Rep.: Sunteti pe punctul de a lansa un proiect important de sprijin financiar si economic pentru Romania. Va rugam sa aveti amabilitatea de a ne oferi cateva detalii despre acesta.

T.A.: Pentru ca Romania s-a alaturat Spatiului Economic European, Norvegia, Islanda si Liechtenstein ofera tarii dvs. sprijin de aproape 100 milioane euro pe partea de consultanta pentru proiecte, pana in 2009, contribuind la cresterea sociala si economica a Romaniei. Fondurile sunt acordate printr-un program de cooperare bilaterala norvegiano-romana in valoare de 48 milioane euro; 50, 5 milioane euro vor fi acordate prin Mecanismele Financiare ale EEA (www.eeagrants.org). Domeniile pe care programul le are in vizor sunt mediul si surse alternative de energie. Mai multe informatii veti gasi pe pagina de internet a Ambasadei - www.norvegia.ro. De retinut ca aceste programe vor fi oficial lansate la Bucuresti pe 13 noiembrie.
Rep.: Va multumim, stimate domnule Aalia, pentru numeroasele informatii pe care ni le-ati furnizat si pentru amabilitate!


u A consemnat Diana Sacarea

Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Parteneriat Artmania si Bestival

Organizatorii B’ESTIVAL 2007 si ARTmania Festival 2007 si-au unit fortele pentru a putea oferi iubitorilor de muzica live de calitate ocazia unica de a patrunde in culisele a doua dintre cele mai ...

Bani pentru cultură

Bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor pentru anul 2008, aprobat săptămâna aceasta, include şi finanţarea a trei proiecte importante din Sibiu. Două instituţii sibiene îşi ...

Papusi interzise minorilor la Teatrul Tandarica

"Candid", premiera pentru oameni mari, aduce in fata publicului dansuri lascive.Se joaca pe scena unui teatru de copii, dar nu-i indicat minorilor sub 14 ani. Este un spectacol cu papusi, ...

Premiera la Teatru: Cutia cu vise

Vineri, la ora 18, la Teatrul Alexandru Davila va avea loc o premieră la secţiunea Estradă. Piesa care se va juca pentru prima dată este �Cutia cu vise�, în regia Luminiţei Borta, ...

Conţac l-a lăsat pe proprietarul Mihalcea cu buza umflată

Preşedintele Consiliului Judeţean Constantin Conţac este decis să deschidă secţia de etnografie în incinta Muzeului Judeţean. Proprietarul care a revendicat şi ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline