Trei saptamani de muzica la superlativ, artisti remarcabili, mii de spectatori: cea de-a XVIII-a editie a Festivalului si Concursului International "George Enescu" incepe asta-seara la Sala Palatului din Bucuresti. Pana pe 23 septembrie vor avea loc 85 de evenimente muzicale diferite, sustinute de orchestre romanesti si din strainatate.
Muzica va fi doar un pretext pentru intersectarea tuturor artelor, la Ateneul Roman, Sala Palatului, Teatrul National Bucuresti, Opera Nationala Bucuresti. In Piata Festivalului, publicul va putea asista gratuit la concerte, expozitii de pictura, lansari de carte, proiectii de filme. Fiecare zi va aduce concerte ce vor prezenta o selectie variata de genuri - de la opusuri enesciene la compozitii de muzica romaneasca contemporana sau lieduri romanesti, dar si spectacole de opera, cum este "Tragedia lui Carmen" in regia lui Ion Caramitru, sau de dans - "OuiBaDa", realizat de catre coregraful Gigi Caciuleanu, dar si cele doua show-uri "L’Amour : La Danse", sustinute de Compania de balet "Bejart", pentru care biletele sunt deja epuizate. In programul festivalului sunt integrate si trei spectacole ale Operei Nationale din Bucuresti - "Carmen", "Tosca" si "Traviata". Evenimente muzicale vor avea loc si in orase precum Cluj, Timisoara, Iasi, Brasov, Sinaia si Sibiu.
Muzica de dimineata pana seara Festivalul Enescu prog- nozeaza concerte de muzica de dimineata pana seara. Sala Mica a Palatului va gazdui seria de concerte "Dimineti de muzica enesciana", iar Ateneul Roman va prezenta "Concertele de la miezul noptii". In programul manifestarilor se regasesc Ansamblul Profil, Ansamblul Hyperion, Trioul Contraste, Corul Madrigal. In total, programul festivalului cuprinde 36 de lucrari de creatie enesciana, 145 de opusuri din repertoriul universal, 85 de lucrari contemporane romanesti. O noutate este organizarea a "noua nopti de muzica baroca". Pe langa acestea, editia 2007 a festivalului va cuprinde si o seara muzicalo-literara, pe 11 septembrie, la care personalitati precum Andrei Plesu, Nicolae Manolescu, H.-R. Patapievici, Ana Blandiana si Cristian Mungiu vor vorbi despre efectele atentatelor teroriste de la New York asupra vietii lor.
Premii de zeci de mii de euro Concursul din cadrul festivalului va cuprinde trei sectiuni: compozitie, pian si vioara, la care s-au inscris un total de 203 concurenti din peste 35 de tari: pian - 44 de concurenti din 15 tari, vioara - 41 de concurenti din 17 tari, compozitie - 118 lucrari participante din 34 de tari. Valoarea premiilor pentru fiecare sectiune de interpretare a concursului este de 15.000 de euro pentru premiul I, 10.000 de euro - premiul II si 5.000 de euro - premiul III.
Artisti prestigiosi, asteptati la festival
Solistii de renume, dirijorii prestigiosi, dar si mari orchestre ale lumii vor evolua pe scenele din Bucuresti: London Symphony Orchestra, dirijata de Horia Andreescu, Orchestra Nationala Rusa, care va evolua sub bagheta lui Cristian Mandeal, Orchestre de Paris, Filarmonica din Oslo, cea din Rotterdam, Dresdner, Munchen, Filarmonica "George Enescu" si Orchestra Nationala Radio. Festivalul va debuta si la Sibiu, pe 9 septembrie, prin concertul pe care Ansamblul italian Europa Galante, condus de Fabio Biondi, il va sustine la Sala Thalia. "Europa Galante" sustine programe in sali de concert si teatre la Milano, Tokyo, Amsterdam, New York, Sydney, readucand publicului creatii uitate de Caldara, Leo. Prima inregistrare cu concerte de Vivaldi a ansamblului a fost distinsa cu premiile "Cini" - Venetia si "Choc de la Musique" - Paris.
O istorie zbuciumata
Festivalul "George Enescu" a fost infiintat in 1958, ca semn al recunoasterii geniului enescian, publicul din Romania fiind rasfatat prin concerte sustinute de nume sonore ale vietii muzicale internationale: Yehudi Menuhin, David Oistrach, Sviatoslav Richter si Herbert von Karajan. Dupa primele cinci editii ale concursului, puterea comunista a redus fondurile alocate evenimentului. In 1971, competitia a fost intrerupta, ceea ce a contribuit la diminuarea importantei manifestarilor organizate in cadrul festivalului. Acesta a devenit o manifestare cu participare nationala sau cel mult regionala. Dupa 1989, odata cu editia din 1991, festivalul a reintrat pe fagasul normal si a incercat, prin program si participare, sa-si recapete renumele pierdut in ultimii 20 de ani. Concursul a fost de asemenea reluat.