Pentru prima oară în România va avea loc o promenadă muzicală unică, de la Renaştere la Baroc, de la Clement Janequin la Henry Purcell, de la Francois Couperin la Vivaldi, de la bisericile din Transilvania până la castelele de pe Valea Loarei", a declarat, joi, directorul adjunct al Institutului Francez, Luc Montagne, într-o conferinţă de presă. El a adăugat că, pe parcursul acestui an, programul va reuni în cinci spectacole deosebite "cele mai bune ansambluri de muzică de epocă din Franţa, va prilejui creaţia spectacolului Codex Caioni cu muzici şi dansuri din Transilvania secolului XVII, precum şi prezentarea unui gen muzical încă inedit în România, o comedie-balet".
Concertul de deschidere al programului va avea loc pe 23 mai, la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă, în interpretarea ansamblului de cântece şi dansuri renascentiste "Doulce Memoire". Spectacolul va fi o adevărată călătorie, prin intermediul muzicii şi dansului din perioada Renaşterii franceze, plecând de la domnia lui Ludovic al XII-lea (1462-1515) până la cea a regelui Henric al II-lea (1519-1559).
Aceste cântece şi dansuri vor transpune publicul în epoca menţionată, în cadrul intim al castelelor de pe Valea Loarei sau al curţilor regale, ori în cadrul deschis al festivalurilor populare. Al doilea spectacol va avea loc pe 12 iunie, în interpretarea ansamblului Il Seminario Musicale, care va împleti arii muzicale baroce de la curţile spaniole, franceze, italiene şi engleze, iar al treilea spectacol va fi organizat în toamnă, pe 10 octombrie, de ansamblul XVII-21 - Le Baroque Nomade, reprezentând o ocazie unică de a viziona o creaţie franco-română a muzicii baroce din Transilvania, pe baza cărţii Codex Caioni.
Acest document reprezintă o carte de muzică găsită, în 1988, îngropată în zidul unei mănăstiri ardelene, fiind denumită, astfel, după numele unui călugăr franciscan care, timp de 30 de ani, a transcris toate cântecele sacre sau profane, dar şi de dans care puteau fi auzite sau au fost compuse în Transilvania secolului al XVII-lea. Spectacolul de pe 10 octombrie va fi organizat datorită acestui manuscris, evocând o zi de nuntă din Transilvania, cu diferitele ei momente: slujba religioasă, alaiul de nuntă, petrecerea. Celelalte două spectacole vor fi organizate pe 17 octombrie şi pe 18 noiembrie, în interpretarea Academiei baroce din Ambronay, care va pune în scenă inedita comedie-balet, şi a Ansamblului Ausonia, care va oferi publicului român posibilitatea de a audia o serie de arii de la curtea regelui Ludovic al XIV-lea. Biletele la spectacole se pot achiziţiona de la Institutul Francez din Bucureşti sau se pot cumpăra la intrare, înaintea concertelor, în limita disponibilă.