La prima vedere, am putea gandi ca este o nepotrivire: cum ar putea sa sune arii franceze cu un peruan, Simfonia Alpilor cu o orchestra japoneza si simfoniile lui Robert Schumann cu dirijorul Yannick Nezet Seguin decat, sa spunem, nepotrivit?
Aflati ca aceasta prima impresie este cu totul inselatoare, pentru ca aceste trei albume ofera de fapt o calitate interpretativa greu de egalat, semn ca timpurile noastre se schimba si ar trebui sa ne adaptam si noi cat mai repede. Aceasta este o polemica mai veche – ca extra-europenii nu ar putea intelege cu adevarat muzica clasica europeana, si deci, nu ne putem astepta la „fineturi”. Realitatea a devenit insa cu totul alta: in timp ce scriu acest articol, de exemplu, ascult cu uimire si emotie Concertul nr.5 de Beethoven cu pianistul chinez Yundi (despre care voi scrie peste o saptamana) si remarc ca tot ce ne-am imaginat noi despre extra-europeni este pur si simplu rasturnat – lucru care ar trebui sa ne puna serios pe ganduri.
In 3 martie se lanseaza la nivel international aceste albume semnate de extra-europeni care ofera insa versiuni de referinta pentru repertoriul european.
Juan Diego Florez – peruanul cu o voce invincibila
Romanii nu au avut sansa pana acum sa auda ceva despre unul dintre marii tenori ai prezentului decat de la Radio Romania Muzical sau de pe discurile sale – cel mai recent, „L’amour” va fi disponibil si in magazinele din Romania.
Insa despre Juan Diego Florez merita sa stie si in Romania cat mai multe, macar pentru faptul ca tenorul a primit „Crystal Award” in ianuarie 2014 la Forumul mondial economic de la Davos (cred ca stiti importanta acestei reuniuni). La 41 de ani, Juan Diego Florez este preferatul marilor teatre de opera din intreaga lume pentru rolurile bel-canto, adica acelea din atat de dificilele opere semnate de Rossini, Donizetti si Bellini. si nu numai ca are o voce cu care reuseste sa faca adevarate minuni de virtuozitate, dar cu alura sa de adolescent, Florez este si un actor foarte credibil si atragator – ceea ce nu este deloc de neglijat.
Noul album al lui Juan Diego Florez este unul curajos, pentru ca alaturi de arii consacrate din repertoriul francez, cantaretul insereaza pe acest disc si arii necunoscute si practic necantate pe scenele contemporane. Este al 16-lea disc al tenorului nascut la Lima si, acum, din postura sa de super-vedeta a teatrului liric, Juan Diego Florez isi permite sa propuna si un repertoriu mai putin cunoscut, desi foarte valoros.
Puteti asculta selectiuni de pe „L’amour” la Radio Romania Muzical in 3 martie, ora 11 sau oricand pe site-ul campaniei „Voteaza discul de muzica clasica al anului 2014” (www.romania-muzical.ro/voteazadisculanului2014).
O Simfonie a Alpilor japoneza…
…totusi, nu 100%, pentru ca dirijorul acestei productii este britanicul Daniel Harding, care la 38 ani are renumele unui adevarat maestru. Iar cei care compun Orchestra Saito Kinen (Saito Kinen este un festival la Matsumoto, in inima muntilor Japoniei) sunt japonezi, insa canta in marile orchestre europene si americane, iar partida de suflatori este alcatuita din invitati, instrumentisti la Berlin, Viena, Boston si Philadelphia. Nu intamplator, deci, revista britanica Gramophone include aceasta orchestra printre cele mai bune ale lumii.
Ceea ce este insa 100% japoneza este tehnologia cu care s-a inregistrat acest disc. Mie nu mi-a spus prea mult „24 bit 96khz”, insa am sesizat sentimentul pe care-l creeaza aceste inregistrari, ca orchestra canta chiar in spatiul in care se realizeaza auditia.
Initial, dirijor pe acest disc trebuia sa fie Seiji Ozawa, care insa, sub tratament pentru cancer, nu a mai putut sa onoreze invitatia – asa s-a ajuns la britanicul Daniel Harding.
Este o productie somptuoasa, cu 125 de instrumentisti care interpreteaza magistral Simfonia Alpilor de Richard Strauss – probabil cea mai cunoscuta lucrare a acestui compozitor german de la nasterea caruia se vor implini in iunie 2014 150 de ani.
Radio Romania Muzical difuzeaza acest disc chiar in ziua lansarii lui internationale, in 3 martie, de la ora 19 si poate fi reascultat oricand pe site-ul campaniei „Voteaza discul de muzica clasica al anului 2014”.
Un dirijor canadian pentru simfoniile lui Schumann
Mai intai au fost o serie de concerte live cu Orchestra de Camera a Europei la Paris – apoi s-a nascut acest dublu CD care include toate cele 4 simfonii pe care le-a lasat marele romantic german Robert Schumann.
si iata un nou prilej sa se vorbeasca de canadianul de 38 ani Yannick Nezet Seguin care uimeste la fiecare concert al sau. El este in prezent dirijor principal la Orchestra Simfonica din Philadelphia si la Orchestra Filarmonicii din Rotterdam. L-am intrebat pe Cristian Macelaru, romanul care este dirijor asistent la Orchestra Simfonica din Philadelphia, cum este Yannick Nezet Seguin, iar Cristian mi-a raspuns: „un talent cu totul iesit din comun, un muzician carismatic si in acelasi timp foarte deschis, foarte prietenos”. Da, cam asa l-as descrie si eu, dupa cum suna inregistrarile lui. Asa ca a asculta ultimul lui album nu poate fi decat o poarta deschisa catre o lume mai calda si mai frumoasa, o poarta pe care o puteti deschide si la Radio Romania Muzical incepand din 5 martie, cand pe parcursul a 4 episoade, de la ora 11.30, pot fi ascultate cele 4 simfonii schumanniene. Albumul este inclus si in cadrul campaniei „Voteaza discul de muzica clasica al anului 2014”.
Toate albumele vor fi disponibile si in magazinele din Romania, dar si pe site-ul getmusic.ro.
Cristina Comandasu
Comunicat de presa
Februarie 2014