Pe masura ce din Orient veneau in spatiul european tot mai multe mirodenii pana atunci necunoscute cei cu initiativa, curaj si multa fantezie au inceput sa le foloseasca si in gastronomie, si poate ca nu a durat mult pana cand au aparut primele retete pentru turta dulce.
Oricum, undeva prin secolul al XIII-lea cel putin in orasul polonez Torun, astazi gazda unuia dintre putinele muzee din lume dedicate acestei specialitati, turta dulce devenise mai mult decat o pasiune domestica. Era o industrie in continua dezvoltare, un produs cerut si cautat in afara asezarii si mult dorit de toti, indiferent de varsta si categorie sociala. Nu avea sa treaca multa vreme pana cand, mai ales pentru a proteja retetele fiecarui producator, au aparut breslele specializate, unde putini dintre cei pasionati erau alesi sa inceapa ucenicia, dar din care, dupa ani de munca, apareau maestrii ce isi deschideau la randul lor brutarii si cofetarii.
In Torun istoria fabricarii de turta dulce se confunda in buna masura cu secole bune din povestea orasului, s-au castigat averi fabuloase si fabricantii erau respectati si se implicau adesea in viata asezarii, ca negustori de la care ceilalti aveau multe de invatat. Unele nume s-au pastrat, altele au disparut cu totul sau mai apar in vechi cronici, insa muzeul dedicat turtei dulci, deschis aici in urma cu un deceniu, spune povestea unei industrii si a unui desert ce au jucat un rol atat de important in Torun.
Sediul muzeului este chiar o fosta fabrica de turta dulce, una dintre cele mai importante din oras, care a apartinut lui Gustav Weese in secolul XIX, un industrias care a transformat o pasiune intr-o profitabila afacere si a facut din Weese o marca celebra in Polonia si nu numai. Deschis cu un deceniu in urma, muzeul reconstituie istoria productiei si vanzarii de turta dulce in Torun de la primele ateliere si retete atestate la triumful absolut de mai tarziu. Iar vizitatorii, doritori sau nu de turta dulce, au nenumarate exponate si surse de informare la fiecare etaj al muzeului.
Daca primul nivel este dedicat perioadei medievale a industriei, cu retete, forme, cuptoare, secrete si reproduceri dupa vechile documente, fara a uita superstitiile si ritualurile care insoteau fiecare turta dulce, cei curiosi pot chiar sa isi incerce mana intr-un mic atelier pentru cofetari si brutari poate fara experienta, dar cu talent si entuziasm. Se gasesc aici forme pentru turta dulce din lemn si metal, unele de o rara frumusete, liste cu ingrediente comandate de ateliere si instructiuni pentru casute de turta dulce si modele complicate, demne de a fi daruite unui nobil, si este interesant ca modelele folosite difereau enorm de la un cofetar la altul si cu atat mai mult de la o regiune la alta. Un alt spatiu, la fel de generos, este cel dedicat epocii moderne a industriei turtei dulci, cu noile (pe atunci) masinarii si tehnici, cuptoare si instrumente, reproduceri ale formelor sau chiar modele originale, reclame si documente, fotografii si ilustratii. Muzeul din Torun dedicat turtei dulci este modern, interactiv si plin de atractie, dar fara sa piarda atmosfera de basm care pare sa fi dominat in trecutul indepartat si recent cofetariile si atelierele de unde acest delicios si delicat produs pleca in toata lumea. Un loc recomandat din Polonia celor care iubesc acest desert si care vor sa ii cunoasca istoria.
Foto: simplysaratravel.com, wiadomosci.onet.pl, polandforkids.wordpress.com
Ianuarie 2017