In epoca contemporana, muzeul poate insemna mai mult decat un edificiu care aduna si expune publicului opere de arta. Faptul este dovedit de marile muzee ale lumii care au inceput sa apeleze la tehnologia 3D pentru a-si mentine notorietatea.
O categorie cu totul speciala o constituie muzeele formate in sanul naturii, pentru care mediul inconjurator nu este doar o notiune empirica, ci insusi cadrul in care se petrec evenimentele. Aici se incadreaza Muzeul de Arta Cancun de pe fundul Marii Caraibelor. Parcul de sculptura subacvatica, situat langa insula Granada, a fost creat de Mexic prin contributia talentatului Jason de Caires Taylor, de numele caruia se leaga multe dintre exponatele pe care si-au gasit locas formatiunile coraligene.
Pe cei 420 de metri patrati, cat cuprinde muzeul, desi sublima arta a lui Michelangelo sau pictura lui Leonardo da Vinci lipsesc, armonia si emotia transmisa vizitatorului intrec orice bariere. Statuile infatiseaza oameni si scene desprinse din viata cotidiana: o persoana priveste relaxata din canapea la televizor, in alta parte un grup de tinere se tin de maini ca intr-un dans inghetat in timp.
Lucrarea “The Gardener” reprezinta o tanara odihnindu-se printre ghivecele de flori pe care tocmai pare sa le fi ingrijit, fiindca stropitoare nu este tocmai departe de ea. Prin scena “Silent evolution”, Muzeul de Arta Cancun te trimite peste veacuri, in mijlocul unei societati antice din care nu lipsesc inteleptii greci cu barba si straie largi. Numarul mare de “persoane” care o compun, si expresivitatea chipului fiecareia, ar putea fi puncte comune cu faimoasa Armata de teracota din China.
Sursa foto: Wikipedia.org
I. C.
editor Artline.ro