Muzeul de Arta din Cleveland si-a completat recent colectia de fotografie achizitionand una dintre cele mai vaste si valoroase colectii particulare de fotografie suprarealista din secolul XX, la un pret confidential. Impresionantul lot de 171 de fotografii a apartinul colectionarului si producatorului de film David Raymond, din New York. Acesta va mai dona muzeului si alte lucrari de arta fotografica, unele chiar foarte valoroase.
Colectia achitizionata include compozitii ale unor nume importante din arta fotografica, precum Jacques-Henri Lartigue, Man Ray, Laszlo Moholy-Nagy, Andre Kertesz, Herbert Matter sau Eugene Atget, dar si imagini realizate de artisti mai putin cunoscuti, dar valorosi, precum Pere Catala Pic sau Edward Quigley. Dar centrul de interes il reprezinta cele 23 de lucrari semnate chiar de Dora Maar, una dintre iubitele lui Pablo Picasso, la randul ei un mare artist.
Achizitia va permite muzeului sa prezinte intr-o viitoare expozitie o perioada importanta din istoria artei fotografice in secolul XX, un moment in care fotografii avangardisti si artistii suprarealisti s-au influentat reciproc, preluand unii de la ceilalti tehnici si procedee. Lucrarile din colectia prezinta subiecte diverse, de la hiper-realismul vietii cotidiene la imagini cu modele contorsionate, distorsionate sau pur si simplu redate din puncte de vedere neobisnuite, folosind efecte fotografice speciale. Era o perioada critica in istoria europeana, pe masura ce amenintarea razboiului parea tot mai aproape, iar orasele se adaptau unui ritm mult mai alert.
Fotografii si-au gasit subiectele tocmai in acest tumult care anunta o conflagratie distrugatoare, alegand adesea modele din clasele modeste ale societatii. Dora Maar, spre exemplu, prefera sa imortalizeze muzicieni orbi sau cersetori, in timp ce alti artisti alegeau manechine prafuite sau scene din parcurile de distractii, tratate in maniera suprarealista.
David Raymond a decis relativ recent sa isi vanda ampla colectie, iar in afara de Muzeul de Arta Cleveland alte doua muzee, din Europa si SUA, au fost interesate, alaturi de colectionari si case de licitatie. In final colectionarul a acceptat sa renunte la lucrari in favoarea muzeului din Cleveland, atras nu doar de bani, dar si de interesul specialistilor institutiei pentru arta fotografica a secolului XX.
Din pacate pentru iubitorii de arta, intrucat muzeul este in prezent inchis, pentru a fi extins si renovat, fotografiile vor fi prezentate intr-o expozitie cel mai devreme la sfarsitul lui 2008.
Iunie 2007