Muzeul Van Gogh din Amsterdam a achizitionat recent un lot impresionant de 55 de scrisori, trimise de marele artist pictorului olandez Anthon van Rappard (1858-1892). Scrisorile scot in evidenta prietenia care i-a legat pe cei doi intre 1881 - 1885. Mai mult, opiniile si povestirile lui van Gogh, insotite in unele cazuri de schite minunate, sunt esentiale pentru intelegerea perioadei sale de formare artistica. Aproape uitate pentru mai bine de 60 de ani - multi dintre biografii si expertii van Gogh nici nu stiau de existenta lor - scrisorile au fost vandute muzeului de ultimul lor proprietar, oferind astfel o sansa unica cercetatorilor. Achizitia a fost facuta de Fundatia Vincent Van Gogh cu ajutorul fondurilor oferite de mai multe institutii culturale, intre care Ministerul Educatiei din Olanda.
Van Gogh l-a cunoscut pe Van Rappard in 1880 prin intermediul fratelui sau, Theo Van Gogh. Van Rappard locuia la Bruxelles, urmand cursurile unei academii de arta. L-a invitat pe van Gogh sa lucreze in atelierul sau si s-au imprietenit in scurt timp, ajungand chiar sa lucreze impreuna. Dar in buna parte relatia dintre cei doi a fost de natura epistolara. Timp de patru ani van Gogh si Van Rappard si-au scris regulat, povestind unul altuia despre operele in lucru, au schimbat desene si schite, au discutat diverse teme literare si artistice. Amandoi erau pasionati de subiectele din lumea muncitorilor, avand o afecitune deosebita pentru viata oamenilor simpli.
Prietenia celor doi se baza in buna parte pe interesele si pasiunile comune, dar era caracterizata si de diferentele de temperament si de mediu. Van Rappard provenea dintr-o familie aristocratica, urmase cursurile unei academii de arta si era respectat si apreciat in cercurile artistice ale epocii. Van Gogh provenea dintr-o familie modesta, respinsese cu indarjire orice fel de educatie artistica academica, era in buna masura un autodidact si prefera sa lucreze in solitudine, evitand viata sociala. Dar tocmai aceste diferente au facut ca relatia dintre cei doi sa fie foarte vie si intensa, insa in final au produs si ruptura.
In primavara lui 1885 van Gogh lucra la tabloul "Mancatorii de cartofi" pe care il considera marea sa capodopera. Inainte de a termina lucrarea, i-a cerut lui Van Rappard cateva opinii. Raspunsul acestuia, o critica foarte dura, l-a ranit pe van Gogh, care a preferat sa nu ii mai scrie fostului sau prieten, care il "tradase".
Acest lot de scrisori reprezinta o achizitie esentiala, care vine in completarea fondului de aproximativ 700 de scrisori din depozitele Muzeului, scrise de van Gogh. Din masiva corespondenta a artistului s-au pastrat in jur de 845 de scrisori, majoritatea trimise fratelui sau, Theo. Spre deosebire de acestea, cele trimise lui Van Rappard reprezinta un interesant schimb de idei si teme intre doi mari artisti, ajutandu-i pe cercetatori sa inteleaga cum s-a format van Gogh ca artist. Deoarece Muzeul Van Gogh pregateste o noua editie, mult mai cuprinzatoare, a corespondentei artistului, noua achizitie va fi obiectul unor analize si selectari. Noua serie va apare cel mai tarziu in 2009, fiind un instrument de lucru esential pentru cei interesati de viata si creatia lui Van Gogh.
Ultimul proprietar al celor 55 de scrisori a fost un colectionar care a preferat sa isi pastreze anonimatul. Se stie doar ca acesta a oferit scrisorile spre vanzare prin intermediul Sotheby's, la New York. Pentru a sarbatori importanta achizitie intre 26 iunie 3 septembrie este organizata o expozitie cu titlul "Amice Rappard : Scrisori de la Vincent van Gogh". In cadrul acesteia sunt prezentate temele principale ale corespondentei cu ajutorul unei selectii de epistole si lucrari ale celor doi artisti.
Iunie 2006