inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Muzeul Thyssen-Bonemisza

0 Comentarii

Istoria si originile acestui muzeu spun povestea uneia dintre cele mai interesante colectii particulare din lume, cea mai importanta din secolul XX. Desi colectia era binecunoscuta in intreaga lume, cand muzeul a fost deschis in octombrie 1992 pasionatii au avut surpriza sa vada nenumarate lucrari de calitate, adunate de o familie in doar doua generatii, cu nenumarate sacrificii si lupte.












August Thyssen (1842-1926), fondatorul imperiului financiar Thyssen cu radacini in industria metalurgica, inzestrat cu o deosebita sensibilitate artistica, nu s-a putut dedica exclusiv colectionarii decat in ultima parte a vietii. Dorind sa aiba o impresionanta colectie de sculptura a apelat la cel mai cunoscut sculptor al epocii, Auguste Rodin. Colectia industriasului german a inclus o serie de sapte sculpturi magnifice in marmura ale artistului francez.


          august       


Izbucnirea primului razboi mondial a intrerupt aceasta frenezie a colectionarii,  August Thyssen murind la putin timp dupa ce razboiul se terminase, iar Germania se confrunta cu o serioasa criza economica. Corespondenta dintre Rodin si August Thyssen, atat cat s-a pastrat, intre care si o scrisoare din 1911, demonstreaza ca fiul industriasului german, Heinrich - al treilea din cei sapte copii - incepuse sa isi formeze propria sa colectie. Heinrich, care avea un doctorat obtinut la Universitatea din Londra, s-a casatorit cu baronesa Margit Bornemisza de Kaszon, fiica unui nobil maghiar, in 1905. Heinrich Thyssen-Bornemisza, ale carui nou-infiintate companii nu mai aveau nici o legatura cu industria metalurgica, s-a stabilit in Ungaria, la Castelul Schloss Rohoncz, proprietate a familiei sotiei, unde si-a adus si primele piese din colectia in formare. In 1919, revolutia lui Bela Kuhn l-a fortat sa paraseasca Ungaria, asa ca s-a mutat la Amsterdam, de unde a continuat sa isi desfasoare afacerea si unde in 1921 i s-a nascut si primul fiu, Hans Heinrich.


Heinrich Thyssen-Bornemisza: pasiunea pentru arta











hans       

In ciuda dificultatilor economice din perioada de dupa razboi, Heinrich Thyssen (1875-1947) nu a renuntat niciodata la colectia de tablouri, desi a devenit foarte discret in aceasta privinta, preferand de multe ori sa cumpere prin intermediari. Asa ca in 1930, cand pentru prima data a fost organizata o expozitie a colectiei sale, cunoscuta atunci sub numele de Colectia Schloss Rohoncz, la Neue Pinakothek in Munchen, publicul, colectionarii si specialistii au fost stupefiati. Succesul neasteptat l-a incurajat pe baron sa isi continue pasiunea si sa inceapa sa achizitioneze sculptura, mobilier, tapiserii, bijuterii si alte opere de arta.




In perioada interbelica nu exista o comunicare eficienta intre colectionarii particulari, acestia fiind dezbinati si nestiind adesea de existenta multor colectii valoroase. Cu grija, intuitie si cu ajutorul unora dintre cei mai importanti dealeri si specialisti, Heinrich Thyssen a inceput o adevarata campanie intensiva de achizitii. Initial s-a ocupat de arta germana, avand in colectie in scurt timp lucrari de Hans Balding Grien, Altdorfer, Durer, Cranach, Holbein. Respectand traditia stabilita de colectionarii germani, baronul a inceput sa caute si pictura olandeza, adaugand opere de Robert Campin, Petrus Christus, Roger van der Weyden, Jan van Eyck, Memling si John de Flandra. Cu toate acestea nu s-a limitat la acestia si a inceput sa cumpere pictura italiana, alegand unele dintre cele mai valoroase lucrari de Domenico Ghirlandaio, Carpaccio, Caravaggio.


In timp, in colectie au ajuns si lucrari semnate de alte nume celebre : din Anglia, pictori ca Gainsborough si Reynolds; din Franta Watteau, Fragonard, Chardin ; din Italia Titian, Veronese, Tintoretto, Tiepolo, Canaletto, Guardi.











intrarea       

Preocupat de viitorul colectiei sale, s-a decis sa se mute in Elvetia, singura tara europeana de atunci care parea sa asigure siguranta. In 1932 a cumparat o vila pe malul Lacului Lugano, cunoscuta de secole ca Villa Favorita, la origine un palat construit in 1687 de Printul Leopold de Prusia. Continuand sa cumpere lucrari de arta pentru colectia sa, Heinrich Thyssen-Bornemisza  a construit o galerie in gradina vilei in care sa expuna lucrarile la fel ca in orice alta galerie, pentru placerea sa si a musafirilor.




Galeria a fost gata in 1936 si a avut loc deschiderea oficiala. Din pacate izbucnirea razboiului a adus si sfarsitul acestui proiect ambitios, Heinrich fiind nevoit sa inchida galeria in 1939.


Avea sa fie redeschisa in 1949, de aceasta data permanent, datorita fiului sau, Hans Heinrich, care a preluat traditia si pasiunea de la tatal sau, care a murit in 1947. Baronul Thyssen-Bornemisza reusise sa adune aproximativ 525 de lucrari de arta, colectia fiind impartita intre cei patru copii ai sai. La doar 26 de ani, Hans Heinrich a decis ca trebuie sa continue munca tatalui sau (a fost si singurul membru al familiei care si-a dorit asta) si in paralel a preluat si conducerea asupra afacerii familiei. Fratele sau, pasionat de cercetarea stiintifica, nu era interesat de arta sau afaceri, iar cele doua surori au facut ca impresionanta colectie sa fie divizata si risipita. In ciuda circumstantelor dificile aduse de perioada postbelica si cu ajutorul unor eforturi financiare impresionante, Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza (1921-2002) a reusit sa pastreze cea mai mare parte a colectiei, dar nu toata. Procesul de recuperare a operelor pierdute a durat decenii, abia in 1988 reusind spre exemplu sa cumpere de la una dintre surorile sale o lucrare de Brueghel. Experienta din tinerete l-a ajutat insa peste ani cand a trebuit sa decida ce va face cu colectia. Asa ca a luat singura decizie fireasca : infiintarea Muzeului Thyssen-Bonemisza. In prezent acesta gazduieste aproximativ 1000 de tablouri. Lucrarile sunt expuse in ordine cronologica si tematica, oferind vizitatorilor sansa de a vedea cele mai importante momente din istoria picturii occidentale, de la pictura italiana veche la perioada suprarealista si dezvoltarea Pop Art in anii 60, in paralel cu rezistenta artei figurative in creatia moderna.


muzeul


Cladirea Muzeului


Duccio, Van Eyck, Carpaccio, Lucas Cranach, Drer, Caravaggio, Rubens, Frans Hals, Van Gogh, Gauguin, Kirchner, Mondrian, Klee, Hopper, Rauschenberg. Sunt doar cativa dintre marii maestri ale caror lucrari sunt expuse la Muzeul Thyssen-Bornemisza din Madrid.


Asezat aproape vis a vis  de Muzeul Prado si foarte aproape de Muzeul de Arta Moderna Reina Sogia, noul muzeu reprezinta reperul ce lipsea pentru a forma un triunghi al artei. Cu ajutorul Colectiei Thyssen-Bornemisza, cea mai importanta colectie particulara din lume inainte de a fi cumparata de statul spaniol pentru 350 de milioane de dolari, foarte putine orase mai pot rivaliza cu Madridul pentru un iubitor al artei.


Una dintre principalele caracteristici ale Muzeului Thyssen-Bonemisza este ca lucrarile prezentate vin in completarea colectiilor celorlalte doua muzee. Dar aduce si ceva nou, singura serie de arta nord-americana din secolul XIX, practic necunoscuta in Europa, care ocupa doua sali.


 


 


 


 


 

Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline