Atunci cand cineva vorbeste la superlativ de satul traditional romanesc, a devenit deja un obicei sa fie specificat numele celei mai importante institutii de profil din tara: Muzeul Satului “Dimitrie Gusti” din Bucuresti. Un lucru mai putin cunoscut este ca Romania poseda si alte cateva comori din aceeasi categorie, unice in felul lor. De aceasta data, atentia noastra s-a concentrat asupra Muzeului Satului Banatean din Timisoara, care prin pozitia sa la portile Occidentului, reprezinta o buna carte de vizita.
Ideea infiintarii unui muzeu etnografic in aer liber a fost formulata inca de la inceputul secolul XX, de catre pictorul, istoricul de arta si restauratorul de biserici Ioachim Miloia, care a ocupat si functia de director al Muzeului Banatean. Inca din prima faza s-a simtit nevoia de a imprima viitoarei institutii identitatea zonei etnografice din care orasul Timisoara facea parte.
Iata motivul pentru care patrimoniul cultural prezentat de Muzeul Satului Banatean constituie o pagina deschisa din istoria Banatului. Obiectivul se intinde pe o suprafata de 17 hectare, la marginea Padurii Verzi, in partea de nord-est a orasului. Prin padurea de stejari, mintea si inima taranului banatean se va dezvalui prin lucrurile pe care le-a faurit cu mana sau le-a avut la indemana.
Nucleul muzeului este ocupat de o interesanta reconstituire a unui centru civic satesc, cu primarie, scoala, Casa Nationala, birt si desigur biserica de lemn. Casele au, in general, doua sau trei camere de locuit. Ceea ce constituie o caracteristica comportamentala recunoscuta a romanilor in general si a banatenilor in special, este ospitalitatea relevata de prezenta in fiecare casa a camerei de oaspeti, cunoscuta sub numele de “soba curata”, “soba mare”, “soba buna”, cel mai frumos mobilata si decorata cu cele mai pretioase tesaturi – covoare, stergare si fete de masa (“masaie”).
Privind constructiile autentice din lemn, piatra, lut, achizitionate din satele Banatului, demolate si reconstruite in muzeu cu respectarea tehnicilor locale, obiectele folosite in desfasurarea traiului zilnic, veti deschide o poarta spre viata oamenilor din secolele trecute.
Sursa foto: muzeulsatuluibanatean.ro
I. C.