Impartasind convingerea ca Madridul ar trebui sa iasa in evidenta asa cum o faceau alte capitale europene, in cea de-a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, regele Carol al III-lea al Spaniei avea sa initieze un plan monumental de urbanizare.
Muzeul Prado a fost unul dintre obiectivele care au izbutit sa aseze orasul castilian pe aceeasi scara valorica cu Roma, Parisul sau Londra. Inainte, insa, de a se numara printre cele mai vizitate muzee de arta ale lumii, Muzeul Prado a trecut si prin cateva incercari. Cea mai mare dintre acestea a fost Razboiul Spaniol de Independenta, care nu doar ca a obligat constructorii sa abandoneze santierul ci chiar a provocat distrugeri considerabile.
Carol al III-lea stia cu precizie cum trebuie sa arate Muzeul National de Istorie pe care si-l imagina: cu o rotonda mare, o galerie centrala inundata de lumina naturala si spatii dreptunghiulare la fiecare capat. Abia dupa calmarea apelor au inceput din nou lucrari temerare, de aceasta data patronate de regele Fedinand al VII-lea. Muzeul si-a deschis portile 10 ani mai tarziu, ca muzeu de pictura si sculptura.
Cum pe la inceputul secolului XX spatiul devenise deja insuficient pentru expunerea tuturor obiectelor de valoare, s-a ridicat problema unor constructii anexe. Primele modificari au avut loc in 1918 apoi prin anii ’50, respectiv ’60. Ulterior au mai fost incorporate alte doua edificii vecine, Cason del Buen Retiro si Palacio de Villahermosa, pentru mai multe incaperi expozitionale.
In cele din urma, probabil ca problema spatiului nu va fi niciodata rezolvata. Actualmente, colectia permanenta este una dintre cele mai voluminoase din lume, constanand in aproximativ 9,000 de picturi, 5,000 de desene, 2,000 de printuri, 1,000 de monede si medalii, si circa 2,000 de obiecte decorative. Muzeului Prado detine cu siguranta cea mai mare colectie de arta spaniola, cu numeroase lucrari semnate de El Greco, Velazquez, Goya si Murillo.
Vizitatorii pot explora, de asemenea, o colectie impresionanta semnata de pictorul flamand Peter Paul Rubens si de olandezul Hieronymus Bosch. Cea mai cunoscuta opera de arta expusa este Las Meninas de Velazquez. Velazquez a oferit muzeului propriile sale tablouri superbe, si a atras prin sensibilitatea sa artistica mare parte din colectia de maestrii italieni a muzeului.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro