In total in depozitele si spatiile expozitionale ale muzeului se gasesc peste 1200 de marionete si papusi, iar acest numar va creste cu siguranta, pe masura ce institutia devine tot mai cunoscuta ca un reper obligatoriu pe harta turistica a orasului.
Sunt aici marionete vechi de cateva decenii sau chiar sute de ani, minutios restaurate sau pastrand acea patina de mica opera veche, sunt papusi care au apartinut unor personalitati cehe sau unor copii anonimi, creatii din lemn migalos vopsit care infatiseaza personaje din povestile arhicunoscute sau din folclorul local, eroi tragici sau comici, papusi cat o palma si marionete mari si grele, dificil de manuit chiar si de un papusar experimentat. De la bun inceput este clar ca expozitia gazduita in cladirea seculara este centrata pe papusa-marioneta, papusa ca erou, ca personaj pe scena, de la piesele improvizate in targuri acum sute de ani - desi prea putine exemplare atat de vechi s-au pastrat - la teatrele de papusi din perioada romantica a acestei arte si la spectacolele moderne. Unele papusi au fost donate de fostii posesori, marionete de teatre si colectionari, achizitionate la licitatii, daruite de cei care au vizitat muzeul. Unele dintre exponate sunt prezentate in vitrine mari, bine luminate, reunind intreaga distributie a unor piese de teatru de papusi de succes, altele sunt in colturile salilor (mai ales cele de mari dimensiuni), pe mobile, pe scene de teatru la dimensiuni mai reduse, ca parti esentiale ale unor instalatii postmoderne, totul pentru a-i face pe vizitatorii mari si mici sa se simta cat mai aproape de papusi.
Istorie a teatrului de papusi din oras, expozitia incepe prezentarea acestei traditii de la papusarii calatori pana la primele teatre improvizate, piesele populare si primele ateliere de marionete, fara sa uite marile nume din domeniu, care au marcat traditia acestei arte in localitate si in imprejurimi. O adevarata explozie a popularitatii acestui gen de teatru a inceput in secolul XIX, cu piese populare, marionete modeste, adesea improvizate de vreun mestesugar inspirat, si in scurta vreme succesul a fost atat de mare incat de la artistii itineranti s-a ajuns la teatre adesea elegante, cu un colectiv stabil si un repertoriu bogat. Iar perioada interbelica avea sa fie marcata nu doar de numeroase spectacole, dar si de aparitia a doua marionete celebre in Cehia, Spejbl si Hurvinek - in imaginea din stanga - cuplu comic legendar in aceasta tara, ce si-au facut debutul pe scena in acea perioada. Iar de numele celor doi eroi ai genului se leaga personalitati din domeniu precum Josef Skupa, Jiri Trnka sau Gustav Nosek, si astazi nume legendare pentru cei pasionati de o forma de arta ce a pornit ca o creatie de amatori si a devenit pentru Pilsen un adevarat fenomen. Si in afara de Spejbl, Hurvinek si prietenii lor vizitatorii vor putea gasi aici, fireste, si o sala unde pot manui ei insisi marionete mari si mici, facand primii pasi in deprinderea acestui mestesug.
Foto: muzeumloutek.cz, pilseun.eu