Muzeul National din Tokyo nu este doar cel mai vechi si mai mare din Japonia, ci este deopotriva gazda celei mai impresionante colectii de arta nipona din lume. Aproape orice lucru apartinand culturii materiale a Orientului Indepartat, de la kimonouri, armuri de samurai, sabii, manuscrise la artefacte arheologice sau obiecte ceramice formeaza colectii ample care fac recurs la istoria fascinanta a tarii.
Muzeul contine mai mult de 110000 exponate, intre care si 87 comori nationale. Acesta se afla in Parcul Ueno in Taito, Tokyo. Majoritatea colectiilor se concentreaza in jurul obiectelor gasite de-a lungul timpului pe Drumul Matasii.
Muzeul National din Tokyo a luat fiinta in anul 1872 si a ramas pana astazi un etalon intre institutiile de profil din lume. Dupa o strategie bine pusa la punct, artefactele sunt inlocuite periodic, astfel ca indiferent de cate ori ar reveni o persoana, va avea intotdeauna de admirat ceva nou.
Muzeul se compune din cinci pavilioane, aflate intr-un complex, Uenokoen, unde mai sunt si alte muzee importante. De asemenea exista un centru de cercetare, magazine si restaurante. O gradina japoneza exemplifica minunat arta peisagista straveche a japonezilor.
Galeria Japoneza (Honkan), cea mai importanta sectiune, este dedicata exclusiv artei japoneze. Cladirea intinsa pe doua etaje, ilustreaza 12.000 de ani de arta japoneza, in ordine cronologica, incepand cu ceramica de un mestesug remarcabil, de pe vremea cand locuitorii arhipelagului erau doar vanatori si culegatori. Cel mai vechi obiect are o vechime de 10,000 de ani iar cel mai recent dateaza de pe la anul 1800. Aici pot fi admirate piesele ceramice amintite, sculpturile budiste din perioada 538 i. Hr. – 1192, armurile si sabiile din povestile cu samurai.
Galeria Asiatica (Toyokan) se concentreaza tot asupra obiectelor de arta si a descoperirilor arheologice, dar din zona vechiului drum comercial al matasii. Se pot remarca statui infatisandu-l pe Buddha, sculpturi cambodgiene in piatra, broderii din India si Iran, carpete turcesti, ceramica vietnameza si altele.
Arta chineza ocupa cel mai generos spatiu expozitional, data fiind influenta pe care a avut-o asupra celei japoneze. O prezenta cu totul atipica si extrem de fascinanta pentru turisti este mumia egipteana datand aproximativ de la anul 751 i. Hr.
Sursa foto: wikipedia.org
23 septembrie 2013
I. C.
editor artline.ro