Centrul istoric al orasului Tokyo poarta numele Edo dupa perioada omonima dintre anii 1600 si 1868, caracterizat prin jubilarea artelor japoneze. Arta gravurii din perioada Edo a dat cateva nume de maestri faimosi, ca Suzuki Harunobu, Kitagawa Utamaro si Katsushika Hokusai (1760 – 1849), a carui notorietate a depasit cu mult granitele Japoniei.
Deschis la sfarsitul secolului al XIX-lea, Muzeul National Tokyo este cel mai vechi si mai mare muzeu din intreaga peninsula nipona si adaposteste peste 110.000 exponate, intre care si 87 comori nationale. Muzeul expune o colectie superba de arta greco-buddhista. Patrimoniul muzeului se concentreaza pe arta japoneza antica si asiatica, de-a lungul Drumului Matasii.
Pot fi admirate obiecte de arta si obiecte istorice din parcursul a aprox. 12.000 de ani din existenta Japoniei – ceramica, sculptura, pictura, caligrafie, arme si sabii, armuri ale samurailor, precum si obiecte de arta si arheologie din Asia – din tari precum China, Corea, India, regiunea din S-E-ul Asiei, Orientul Mijlociu si chiar Egipt. Acest Drum al Matasii era strabatut chiar si de popoare indepartate si de asemenea facand legatura cu religia japonezilor.
Informatiile de pe placutele din dreptul exponatelor sunt prezentate in limbile japoneza, engleza, franceza, chineza, coreeana, spaniola si germana. Galeria actuala dateaza din 1938 si a fost ridicata in stilul conservator imperialist teikan, care a dominat perioada premergatoare celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Muzeul detine cinci pavilioane, aflate intr-un complex, Uenokoen, unde mai sunt si alte muzee importante. De asemenea exista un centru de cercetare, magazine si restaurante. O gradina japoneza exemplifica minunat arta peisagista straveche a japonezilor.
Muzeul National Tokyo se bucura de peste 2,5 milioane de vizitatori anual. Anumite expozitii se pot vizita chiar si pana la ora 20:00, daca este vorba despre o expozitie populara cu multi vizitatori.
Mai 2014
I. C.
editor artline.ro