Proiectul contribuie la amplificarea interactiunii muzeului cu publicul si la alinierea serviciilor acestuia la bunele practici in domeniu. La conferinta de presa care a avut loc in Galeria Nationala a Muzeului National de Arta al Romaniei au participat: Calin Stegerean — Director general MNAR, Liudmila Climoc — CEO Orange Romania, Amalia Fodor — Director Fundatia Orange, Codruta Cruceanu — coordonator proiect ARTmobile, Rodica Bogdan si Gelu Bogdan — Presedinte ANIALMG, Mircea Bucur — Presedinte Fundatia Cartea Calatoare, Adriana Boruna — sef Serviciu dezvoltare institutionala, Biblioteca Nationala, alaturi de reprezentanti ai diferitelor categorii de beneficiari ai proiectului.
“ARTmobile este un proiect ce isi propune sa aduca mai aproape de muzeu toate categoriile de public, oriunde s-ar afla, accesand site-ul nostru ce capata o mai mare adresabilitate pentru publicul cu nevoi speciale. Datoram existenta acestuia colaborarii cu Fundatia Orange ce sper sa fie alaturi de noi in continuare si suntem mandri ca avem un astfel de partener. Este pentru prima data in Romania cand persoanele cu deficiente senzoriale pot accesa site-ul unui muzeu si pot descoperi 40 de capodopere din patrimoniul acestuia. Aceasta platforma de comunicare cu publicul va fi accesibila curand de pe terminalele noastre din toate spatiile muzeului ce vor oferi conectare wireless gratuita”, a declarat Calin Stegerean, director al Muzeului National de Arta al Romaniei.
Site-ul www.mnar.arts.ro a fost relansat intr-o forma simplificata, cu informatii sistematizate. Noul site aduce in prim plan muzeele satelit (Muzeul Colectiilor de Arta, Muzeul K.H. Zambaccian, Muzeul Theodor Pallady), are conexiuni la retelele sociale si la canalul YouTube al MNAR. O componenta importanta raman vizitele virtuale pentru o parte din patrimoniu. Cele 40 de lucrari selectate beneficiaza de descrieri audio realizate cu ajutorul unor voci cunoscute precum Melania Medeleanu, Adela Greceanu, Alina Vancia, Dan Daniel, Liviu Popescu, profesionisti care s-au alaturat voluntar acestui proiect. De asemenea, pentru a veni in sprijinul persoanelor cu deficiente de auz, 17 dintre aceste lucrari sunt povestite in limbaj mimico-gestual de catre elevi de gimnaziu si interpreti autorizati. Pentru persoanele cu deficiente de vedere au fost create 15 dramatizari asemanatoare unor mici scenete de teatru radiofonic, iar 14 lucrari beneficiaza de diagrame tactile ce sunt completate de descrieri text si audio ce permit o explorare ghidata. Momentan, doar trei dintre acestea sunt disponibile online (Corneliu Baba, Jucatorul de sah, Nicolae Tonitza, Fata padurarului si Paul Signac, Poarta — Saint Tropez), urmatoarele 11 vor fi publicate lunar in 2017. Toate aceste materiale vor putea fi descarcate gratuit acasa, la scoala sau de catre asociatiile interesate.
“Felicit MNAR si intreaga echipa a proiectului pentru acest mare pas spre incluziunea oamenilor cu nevoi speciale si ma bucur ca ARTmobile a castigat finantare pentru a le oferi acces la educatie prin cultura. O societate moderna nu poate exista fara a asigura conditii echitabile si egale pentru toti membrii ei, iar tehnologia aduce raspunsurile si solutiile adaptate nevoilor oamenilor cu dizabilitati.”, a precizat Liudmila Climoc — CEO Orange Romania.
Inspirat de impulsul tinerei generatii de a experimenta noile tehnologii si de a invata intr-un mod placut, ARTmobile permite Muzeului National de Arta al Romaniei sa intre in dialog cu cei aflati la distanta, contribuind la imbogatirea cunostintelor despre artele vizuale ale publicului cu nevoi speciale.
“MNAR este la a doua finantare a unui proiect prin intermediul Fundatiei Orange, ceea ce demonstreaza eforturile neobosite pentru accesibilizare si ne mandrim cu aceasta colaborare. Persoanele cu deficiente senzoriale au niste bariere de care multi nu suntem constienti, iar noi am incercat sa aducem mai aproape de ei educatia, cultura si sanatatea cu ajutorul tehnologiilor digitale. Orice ONG poate aplica din decembrie 2016 cu proiecte speciale.”, a amintit Amalia Fodor — Director Fundatia Orange.
Muzeul National de Arta al Romaniei ofera publicului de toate varstele si de oriunde din tara posibilitatea de a se familiariza cu colectiile muzeului si de a dobandi noi cunostinte despre arta. Mai mult, corelarea informatiilor oferite prin descrieri, dramatizari, diagrame si explorare ghidata ajuta la fixarea cunostintelor si la dezvoltarea sau mentinerea diferitelor tipuri de memorie. Valoarea totala a proiectului ARTmobile este de 299.750 de lei din care 75% reprezinta valoarea finantarii obtinute in cadrul concursului "Lumea prin Culoare si Sunet" al Fundatiei Orange.
“Noul site MNAR s-a nascut din interactiunea cu persoanele cu deficiente senzoriale ce au participat la primul nostru proiect realizat in colaborare cu Fundatia Orange. Am incercat prin acest nou proiect sa raspundem unor categorii diferite de deficiente prin intermediul dramatizarilor, al descrierilor audio, al diagramelor ce insotesc anumite lucrari si al filmelor in limbaj mimico-gestual, iar cercul incluziunii sa fie astfel complet. Cele 17 filme in limbaj mimico-gestual au fost realizate cu ajutorul a trei categorii de persoane: elevi ai Scolii Gimnaziale Speciale pentru Surzi din Bucuresti si profesori ai acestora, Rodica Bogdan si Gelu Bogdan — interpreti profesionisti, si artisti plastici cu deficiente de auz. Alaturi de noi se afla Cristina Munteanu, interpreta lucrarilor din Galeria de Arta Europeana. Este un inceput de drum si o cale lunga pe care putem merge. Le multumesc profesorilor cu care am colaborat la realizarea unor diagrame tactile, disponibile pentru prima data in Romania pe site-ul unui muzeu. Ele devin astfel accesibile scolilor care au termoforme si elevilor. Acestea pot fi folosite in egala masura de toti cei care au nevoie de un suport interesant pentru o ora de desen. Diagramele sunt insotite de explicatii scrise si audio care faciliteaza explorarea. In curand vom lansa o aplicatie complementara pe suport Android care va prezenta si ea cele 40 de capodopere.”, a explicat Codruta Cruceanu, coordonator al proiectului ARTmobile.
Testat LIVE de Adriana Boruna, sef Serviciu dezvoltare institutionala la Biblioteca Nationala, “noul site poate fi accesat cu usurinta de toate persoanele cu deficiente senzoriale, doar cu ajutorul tastaturii. Vocea sintetica (femininia sau masculina) faciliteaza navigarea pentru nevazatori, carora le sunt puse la dispozitie mai multe elemente, printre care descrieri audio la inalta calitate.”
Pentru Mircea Bucur, Presedintele Fundatiei Cartea Calatoare, si colaborator al Muzeului in realizarea dramatizarilor, acest proiect reprezinta un model de urmat. “A fost o adevarata placere sa colaborez cu echipa MNAR a carui deschidere m-a surprins placut, fiind mai interesati de accesibilizare decat multe alte ONG-uri ce au acest specific. Am fost incantat de dramatizarile care ne sunt puse la dispozitie si sper ca acest model sa fie preluat nu doar de alte institutii de cultura, dar mai ales de un post de radio care sa ofere nevazatorilor o interpretare similara unei scenete pentru o lucrare de arta. Noi avem acelasi limbaj si facem parte din aceeasi lume, iar un astfel de proiect ne aduce aproape de cultura impreuna.”
In incheierea conferintei de presa, Gelu Bogdan, Presedintele ANIALMG (Asociatia Nationala a Interpretilor Autorizati in Limbaj Mimico-Gestual) a salutat, in limbaj mimico-gestual, eforturile MNAR si ale Fundatiei Orange: “Muzeul National de Arta al Romaniei ne-a facut noua, celor cu deficiente de auz, o surpriza placuta: ARTmobile, care ne deschide mai multe usi si reprezinta un pas important spre integrare.”
Din 12 octombrie 2016 ARTmobile se afla la un click distanta pe noul website www.mnar.arts.ro.
Materialele video prezentate in timpul conferintei sunt disponibile aici:
Vizite multisenzoriale pentru nevazatori — http://bit.ly/2dvBRNl
Vizite multisenzoriale in LMG pentru deficienti de auz la MNAR — http://bit.ly/2e0PdBW
Ateliere creative pentru deficienti de auz — http://bit.ly/2efbtML
Ateliere creative pentru nevazatori — http://bit.ly/2dWP1q5
Octombrie 2016