O fotografie dintr-un album vechi de familie, franturi dintr-un cantec despre satul natal auzit la bunicul, o reteta de pita, transmisa din generatie in generatie de la bunica la nepoata, povesti despre pastori si caravane - sunt cateva fragmente din istoria traita si memoria colectiva a grupurilor din Balcani, scoase la iveala prin campania Purtate cu tenda, adunate in sertare.
Timp de mai bine de un an, proiectul european „CU TENDA” – STORIES, IMAGES AND SOUNDS ON THE MOVE [Living memory of Southeastern Europe] a constituit, prin cercetari de teren in sate si orase din Romania si din Balcani, un prim fond de patrimoniu imaterial al comunitatilor de aromani, care urmeaza sa alcatuiasca arhiva digitala a proiectului. Un instrument viu de (auto)reprezentare pentru comunitate, un produs cultural unic, primul de acest fel din Sud-Estul Europei, arhiva va deveni accesibila atat specialistilor, cat si publicului larg, international, incepand cu anul 2018.
Muzeul National al Taranului Roman demareaza din aprilie 2017 campania Purtate cu tenda, adunate in sertare, in care comunitatea aromana din tara, in special, dar si publicul larg, sunt invitate sa contribuie la dezvoltarea arhivei cu marturii ale locurilor natale, ale drumurilor prin Balcani si ale vietii aromanilor din ultimii 80 de ani. Cautam si colectam povesti de familie, inregistrari audio, video, fotografii, sunete si muzici traditionale, jurnale, documente, obiecte-martor ale culturii aromane, care, prin incarcatura simbolica si a trecerii timpului, pot dezvalui generatiilor viitoare elemente ale identitatii si istoriei culturale a acestei comunitati.
In demersul de recuperare si conservare a patrimoniului cultural al aromanilor, campania se va derula la nivel national si isi propune sa atraga autoritatile locale din Bucuresti, judetele Ialomita, Calarasi, Constanta si Tulcea.
Mai multe informatii despre campanie se gasesc pe pagina de Facebook a proiectului (Facebook/Cu Tenda) si la adresa de e-mail: arhivacutenda@gmail.com
Proiectul CU TENDA („calatorind cu cortul”) este realizat de catre Muzeul National al Taranului Roman in parteneriat cu trei tari din Europa – Bulgaria, Republica Macedonia si Italia si co-finantat prin programul Europa Creativa al Uniunii Europene.
Aprilie 2017