Astazi, cand tinerilor le repugna chiar si numai ideea de a mai citi o carte, nu este de mirare ca unele muzee au inceput sa se confrunte cu o lipsa acuta de vizitatori. In lumea grabita si acaparata de fantezia gadgeturilor, cartea traditionala a pierdut mult “teren”, din pacate, fara ca noi sa constientizam pe deplin acest lucru. Odata cu ea a pierdut intreaga literatura care pana deunazi umplea cu lucruri “sanatoase” mintile copiilor si adultilor.
Putini dintre noi stim ca pe o strada importanta (culmea!) din Bucuresti exista un Muzeul National al Literaturii Romane. Situat in Bulevardul Dacia nr. 12, acesta adaposteste un adevarat tezaur literar.
Casa monument a fost construita de marele vornic Alexandru Villara in anul 1839 in mahalaua Popa Cosma. Era considerata una dintre cele mai frumoase cladiri ale Bucurestiului. Villara i-a oferit-o drept zestre fiicei sale Elena, la casatoria acesteia cu Scarlat Al. Kretzulescu. De aici si numele istoric, alternativ, de Casa Scarlat Kretzulescu.
Muzeul National al Literaturii Romane detine peste 300.000 de piese organizate in 300 colectii (sec. XV-XX), cuprinzand manuscrise ale scriitorilor romani, precum Mihai Eminescu, Ion Creanga, Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, I.L. Caragiale, Titu Maiorescu si multi altii. De asemenea muzeul detine manuscrise valoroase ale unor scriitori straini. Colectiile sunt completate de carti vechi si rare, documente istorico-literare, lucrari de arta plastica (grafica, pictura, sculptura), periodice, obiecte si mobilier memorial, fotografii, inregistrari audio-video.
Expozitia permanenta este prezentata in sase sali, amenajate din punct de vedere cronologic. In prima incapere poti vedea obiecte care reflecta „inceputurile si biruinta scrisului in limba romana”, in perioada cuprinsa intre secolele XVI si XVIII. Apoi urmeaza expozitia unde este evidentiat „spiritul critic in cultura romana”. Salile urmatoare prezinta literatura inainte si dupa 1900, literatura romana interbelica, literatura avantagardista, literatura romana intre 1944 si 1947 si literatura in contemporaneitate.
Mai 2014
I. C.