Pentru aniversarea a 150 de ani de la nasterea lui Klimt, intre 15 septembrie si 15 decembrie 2012 peste 25 de lucrari originale vor fi expuse la Castelul Peles.
Castelul Peles se constituie in cel mai important depozitar din Romania al creatiei lui Gustav Klimt in cadrul atelierului Künstler-Compagnie. Lucrarile au fost realizate in intervalul 1883-1886, la comanda Regelui Carol I de către tinerii pictori vienezi Gustav Klimt, Ernst Klimt si Franz Matsch.
Künstlerkompagnie a fost un atelier de pictura, activ intre anii 1879-1892, satisfacand comenzi de decoratie a unor edificii private si publice, pe tot cuprinsul Imperiului Austro-ungar si in afara granitelor lui. La cinci ani de la fondarea acestuia, in anul 1883, cei trei artisti primesc, prima mare comanda. Lucrarea consta in ilustrarea a trei programe tematice, destinate decorarii resedintei de la Sinaia, a regelui Romaniei. Tinerii pictori executasera intre 1879-1883, alte doua comenzi importante pentru marele santier vienez Ringstrasse, in colaborare cu fostii lor profesori de la Kunstgewerbeschule.
Cu ocazia expozitiei a fost publicat intr-un tiraj limitat un catalog exhaustiv al lucrarilor expuse, precum si un numar de reproduceri pe panza dupa tablourile lui Gustav Klimt.
Fosta resedinta de vara a regelui Carol I si a reginei Elisabeta, Pelesul devine “leaganul dinastiei nationale”, loc de decizii politice si important centru cultural-artistic european al vremii. Organizat ca muzeu in anul 1953, Castelul Peles constituie unul dintre marile tezaure de arta ale Romaniei si este important, in egala masura prin colectiile sale de arta decorativa, arme, arta plastica, precum si prin componenta istorico-memorialistica.
A fost dechis pentru public pana in anul 1975, cand a fost inclus intr-un program amplu de restaurare, timp de 15 ani, iar din 1990 a fost redeschis ca muzeu.
Conform Memorandumului de intelegere semnat intre reprezentantii Casei Regale a Romaniei si cei ai Ministerului Culturii, la 1 martie 2007, imobilele Peles si Pelisor au fost retrocedate Familiei Regale romane, iar patrimoniul mobil face parte din patrimoniul national si nu au facut obiectul retrocedarii. Familia Regala a inchiriat statului cele doua imobile care functioneaza ca muzee, administrate de Ministerul Culturii si Patrimoniului National, pana la 1 martie 2013.
D.T
editor artline.ro