Admiratia oamenilor pentru condimente nu are limite, o demonstreaza nu numai practica culinara de pe intrega fata a pamantului ci si unele obiective atipice, precum Muzeul Mustarului din Middleton, Wisconsin. Cu toate ca nu este genul de institutie care se mandreste cu Matisse, Picasso sau Rembrandt si are admiratori mai mult printre gurmanzi, Muzeul Mustarului a dobandit un statut special pe lista atractiilor turistice americane.
In unele culturi ale lumii, mustarul este considerat “regele condimentelor”, prilej numai bun pentru a se alege si o Zi Nationala a Mustarului. Evenimentul a fost stabilit in prima sambata din luna August de Muzeul Mustarului, iar din 1991 s-a oficiat in fiecare an. Este de la sine inteles ca in data cu pricina sunt invitati sa sarbatoreasca laolalta toti aceia care iubesc gustul mustarului in diferite tipuri de preparate si sortimente alimentare. Cine nu ajunge la Middleton are obligatia sa se conformeze regulilor “jocului” macar acasa.
Ca institutie, Muzeul National al Mustarului nu este o entitate neglijabila, cuprinzand peste 5000 borcane de mustar din toate cele 50 de state componente ale SUA si din alte parti ale globului. De asemenea, cuprinde expozitii care prezinta in imagini evolutia intrebuintarii mustarului. Veti primi multe explicatii, unele chiar folositoare despre planta de origine si despre produsul realizat la scara industriala.
Cuvantul “mustar” provine din sintagma latina “mustem ardens”, care in traducere libera inseamna “vin ars”, de la senzatia pe care o creau semintele pisate in amestec cu mustul, ori sucul nefermentat de struguri. Mustarul este cunoscut inca din primele scrieri ale omenirii, ceea ce inseamna ca intrebuintarea sa a precedat istoria scrisa, sosind din preistorie. Insusi Hippocrate, parintele medicinei, il recomanda impotriva durerilor musculare. Desi se crede ca singura parte comestibila a mustarului sunt semintele, nici frunzele sau florile nu sunt de inlaturat.
Muzeul a fost conceput si fondat in 1992 de Barry Levenson, un fost asistent al procurorului general din Wisconsin. Primele exponate au intrat in colectie inca din 1986, aceasta devenind cu trecerea anilor din ce in ce mai insemnata. Important de retinut pentru turisti: accesul in muzeu este gratuit, intre orele 10,00-17,00, cu exceptia zilelor de Paste, de Ziua Recunostintei, Craciun si Anul Nou, cand este inchis.
O alta parte interesanta si apreciata a muzeului este coltul cu suveniruri! Magazinul de cadouri ocupa aproximativ jumatate din spatiul de la etaj si ofera gratuit probe de mustar pentru degustare. Muzeul functioneaza, de asemenea, ca unul dintre cei mai avizati furnizori de mustar din tara, pe baza comenzilor efectuate online.
Sursa foto: wikipedia.org
20 august 2013
I. C.
editor artline.ro